Gold Cup 2022

Pieter-Jan Postma schrijft geschiedenis door de eerste Finn Gold Cup voor Nederland te winnen.

Door Robert Deaves.

Pieter-Jan Postma heeft dit weekend geschiedenis geschreven door de Finn Gold Cup 2022 te winnen, de eerste Nederlandse winnaar van deze enorm prestigieuze trofee in zijn 66-jarige geschiedenis. Oskari Muhonen, uit Finland, pakte zilver, terwijl de Hongaarse Domonkos Nemeth brons pakte. Op de laatste dag was er geen race meer mogelijk, omdat door de zeer hoge temperaturen de wind wegviel. Nemeth won ook de Finn Silver Cup, voor het U23 Wereldkampioenschap, van de Finse Joonas Harju en Waltteri Mosio.

De vloot werd het water opgestuurd voor een start om 13:00 uur, maar de vroege ochtendbries uit het zuiden viel al snel weg en liet de vloot ronddrijven op een gloeiend heet Gardameer. Er ontstond kort wat hoop toen er om 14:30 uur een lichte bries opstak, maar nadat een startprocedure was opgestart, werd deze al snel gestopt toen de wind draaide en vervolgens net voor de tijdslimiet van 15:00 uur helemaal verdween.

Postma herschreef de geschiedenis ook op een andere manier. Hij voer met een TT2-romp van DC Composites uit Nederland en doorbreekt de 27-jarige reeks winnende rompen van Devoti Sailing. Joost Houweling, van DC Composites, was bijna net zo opgewonden als Postma, die enorm opgewonden was om eindelijk de Finn Gold Cup te winnen na 17 jaar proberen. Zijn eerste Gold Cup was in 2005 en na twee keer zilver en drie keer brons kan hij eindelijk zijn naam graveren op de ultieme prijs in het zeilen met een eenmansboot en een onuitwisbare stempel drukken op de zeilgeschiedenis.

Postma gaf toe dat hij in het begin van de week niet snel genoeg was met een boot en tuigage waarmee hij nog nooit eerder had gevaren, maar op vrijdag had hij de setup veranderd en was hij uitzonderlijk snel aan de wind en voor de wind en domineerde hij beide races. Hij werd sneller en sneller.

Het gejuich bij de prijsuitreiking toen hij naar voren kwam om de beker in ontvangst te nemen, was een duidelijk bewijs van de hoge waardering die hij binnen de Finn klasse geniet. Hij werd ooit verkozen tot de meest populaire zeiler in de Finn klasse.

Postma was uitbundig toen hij de Finn Gold Cup overhandigd kreeg.

Dit voelt goed. Dit voelt geweldig. Dit voelt als een heel speciaal moment hier met deze grote Finn-familie. Ik heb wat af geracet in deze klasse. Om deze boot te varen, de snelheid, voor de wind, in het kruisrak, om met deze familie van 110 deelnemers aan de start te staan, is een heel speciaal gevoel dat ik in mijn hart sluit.

Zoveel mensen steunden me onderweg. Het is geen cliché, maar we doen het met veel mensen samen en daarbij denk ik ook aan een paar mensen daar boven en de mensen om me heen, dit is voor ons allemaal en het voelt geweldig.

Het was een geweldig evenement hier in Malcesine met fantastische vrijwilligers en een klasse met 110 boten aan de lijn. The Finn will never die.

”Komt hij terug? Hij eindigde met een cryptisch: “Wordt vervolgd…”

De Finn Gold Cup 2023 begint over slechts acht maanden in Miami. Tijd om te beginnen met plannen.

Eindresultaten na acht races:

  • 1. NED 842 Pieter-Jan Postma 17
  • 2. FIN 8 Oskari Muhonen 22
  • 3. HUN 80 Domonkos Nemeth 42
  • 4. AUT 3 Raudaschl Florian 46
  • 5. ITA 40 Marko Kolic 54
  • 6. ESP 161 Miguel Fernandez Vasco 67
  • 7. POR 21 Filipe Silva 78
  • 8. ITA 115 Roberto Strappati 84
  • 9. FRA 111 Valeriaan Lebrun 100
  • 10. ITA 1071 Matteo Iovenitti 104

Klik hier voor de volledige uitslagen

Verslag Finn Gold Cup (door Ronald van Klooster)