Gold Cup 2022 (by Ronald van Klooster)

Home Forums Verslagen Gold Cup 2022 (by Ronald van Klooster)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #2914
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Wat een evenement. De Finn Gold Cup. We hadden Nicholas gevraagd ons wat voor te bereiden op dit event. 109 boten. Altijd lastig aan de start. Op Muiden leerde Nicholas ons de fijne kneepjes van het starten. Trainen op wind en golven die lijken op het Ijsselmeer. In Muiden was het al genieten. Eenmaal in Italië moest er worden gegeten bij Luca Modena. Een ex-Olympische zeiler en coach van Robert Scheid. Starten en naar links was zijn tip. Daar staat meeste wind. Dus hard ertussen uit varen en naar de bovenboei. Blijf beneden Hotel Piccolo en ga dan overstag. Een beetje flottielje zeilen.. We hebben het allemaal bestudeerd en we gingen ervoor. Nou de eerste race waren de boten die naar rechts gingen als eerste bij de bovenboei…lekker zo’n advies…!

  Vreemd om mee te maken dat het om 8:00 uur 25 knts waait uit het noorden. Er varen dan al tientallen kite surfers, wing foilers, windsurfers op het Garda Meer. Prachtig. Twee uur later valt de wind weg en draait naar het zuiden. Klaar voor de Finn zeilers. Wat een natuurlijk wonder daar. De wind. Naast het natuurlijke wonder tevens de schoonheid van het Gardameer. Maar wat dacht je van het eten. Een hobby van Finn zeilers als je naar de deelnemers kijkt. Sommige hebben iets te veel eten als hobby. De vraag is dan ook hoe je hier aan de wind in hemelsnaam bij de start tussenuit kan varen. 115 kilo als gewicht was tamelijk normaal daar.

  De sfeer bij zo’n evenement is natuurlijk altijd gemoedelijk. Behalve op het water. Wat kunnen Italianen schreeuwen. Vooral meneer Roberto Benemati. Peter Peet kent de beste man van vroeger. Als Peter een sticker op zijn giek plakt kreeg hij een petje. Nou na zijn gedrag op het water gehoord te hebben verdween de sticker snel van de giek. Wat werd er geschreeuwd door de temperamentvolle Italianen. Ze praten meer dan dat ze zeilen. Maar vervelende is dat ze beiden goed kunnen.

  We hadden ook weer zo’n Cees momentje. Cees werd in Mar Menor aangevaren door een Fransoos. Heeft maanden op zijn geld moeten wachten. Wat denk je? vaart dezelfde fransoos in Malcesine hem weer aan. Dit keer zijn roer kapot. Het zijn inmiddels goede vrienden geworden! Cees heeft een 3e roer in bestelling staan voor Finnland.

  De 2e en 3e dag waren zwaar met 3 races van 75 minuten. De wind was meestal rond de 15 knts. Gewoon volle bak hangen en een plekkie zoeken bij de bovenboei was al een sport. De benen waren zwaar…en werden steeds zwaarder.

  De 3e dag weinig wind bij de start. De start was alles. De 2e linie na de start was killing vooral omdat de meeste de linkerkant op gingen. Eenmaal een goede start en je was verzekerd van een lekker plekkie met meer vrije wind. Ikzelf kwam deze 1e race als 2e bij de bovenboei. Het kan dus toch en dan die 107 zeiltjes voor de wind achter je….tussen die prachtige bergen….een beeld wat in mijn geheugen opgeslagen is. Prachtig.

  Peter, Cees, Bas, Ronald en Pieter Jan zaten in een huisje in Malcesine. Gelukkig met arte kamers…een lucht daar; het was niet te harden!! Iedere dag zagen we mensen vanuit onze kamer de gondel omhoog nemen. De een na laatste ochtend zijn wij ook met de gondel het Gardameer gaan bekijken vanaf 1750 meter. Ik was hier nog nooit geweest maar ben wel onder de indruk geraakt van de schoonheid van dit gebied.

  Helaas de laatste dag geen races. De wind komt snel maar kan daar ook zomaar snel weg zijn. Hij was erg onstabiel op zaterdag en de laatste race zou niet meer na 15:00 uur starten. Helaas want Peter kon zeker nog de top 10 bereiken. De terugweg was een heerlijk rustmomentje voor de benen. Bas en Cees kregen nog wel even een bekeuring. Een te duur koffietje! Te hard rijden, inhalen op drukste kruispunt van heel europa, 90 op de linkerbaan, banden te zacht, trailer papieren niet in orde, geen reservewiel, lampje kapot, Formule 1 kijken op de telefoon en last but not least het beledigen van ambtenaar met snor in functie. Maar gelukkig delen ze de kosten. Maar verder was het allemaal top deze afgelopen 10 dagen. De thuisblijvers hadden weer eens ongelijk.

  Ronald van Klooster
  NED 43

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.