De boot

De olympische finn

Via een door het Finse zeilverbond uitgeschreven prijsvraag om te komen tot een nieuwe éénmansboot voor de Olympische spelen van 1952 in Helsinki, werd gekozen voor het ontwerp van de Zweed Rickard Sarby: de Finnjol. Sindsdien is de Finn, als éénmansboot, aanwezig geweest op alle Olympische Spelen. Ook voor de Spelen in 2016 in Rio de Janiero staat de Finn weer op het programma.

 

De Boot

De Olympische Finn is een moderne éénmans midzwaardboot, goed trailerbaar en met spectaculaire zeileigenschappen. Kenmerkend is de buigzame, ongestaagde carbon mast. De mast/zeil combinatie vormt het “geheim” van de Finn. Hiermee worden, samen met de vele trimmogelijkheden, de zeileigenschappen voor een groot deel bepaald. De romp en het dek zijn heden ten dagen van polyester, maar een enkele keer zie nog een houten boot of een combinatie van hout en polyester. Door het relatief hoge gewicht van de romp en de strenge, internationale klasse voorschriften, gaat de boot lang mee en zijn snelheidsverschillen onderling uiterst gering. In tegenstelling tot andere (olympische) klassen is een jarenoude Finn nog net zo sterk en snel als bij de tewaterlating. Hierdoor houdt een Finn, mits goed onderhouden, zo goed zijn waarde dat de aanschafprijs geen overwegend bezwaar hoeft te zijn.

 

De zeilers

In de Finn wordt gezeild door de meest uiteenlopende personen met een gewicht tussen de 75 en 100 kilogram. De leeftijden variëren tussen de 18 en 65 jaar. Gezien de olympische status is er uiteraard een groep die het meedoen aan de Olympische Spelen als hoogste doel beschouwen. Maar daarnaast is er ook een grote groep zeilers die graag op een hoog, internationaal niveau willen zeilen, zonder nu direct olympische aspiraties te hebben. Ook bestaan er nog grote lokale groepen Finn zeilers die alleen op nationaal of clubniveau actief aan wedstrijden deelnemen. De Finn met zijn vele trimmogelijkheden is niet gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar d.m.v. hard trainen, veel doorzettingsvermogen en de vanzelfsprekende hulp van geoefende Finn zeilers is het voor iedereen te leren. Kenmerkend voor alle Finn zeilers is een sportieve, collegiale en op vriendschap gebaseerde instelling.

Door de jaren heen heeft de Finn tal van beroemde zeilers voortgebracht, die na hun Finn-carriere furore hebben gemaakt in andere disciplines van de zeilsport. Wat te denken van bijvoorbeeld Paul Elvstrôm en John Bertrand. Maar ook onze eigen Boudewijn Binkhorst, Mark Neeleman, Roy Heiner en Jaap Zielhuis hebben ooit Finn gevaren. De Finn heeft ook hen, zowel tactisch zeilen, optimaal trimmen als een flinke portie doorzettingsvermogen bijgebracht.

 

De wedstrijden

In Nederland worden jaarlijks een groot aantal Finn wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden variëren van lokale clubwedstrijden op de plassen tot grote internationale evenementen op open water. Kenmerken zijn het grote aantal deelnemers, 20 tot 25 boten bij een lokale clubwedstrijd zijn geen uitzondering en 50 tot 70 boten bij een klasse evenement al evenmin. Nederlandse Finn klassiekers zijn onder andere het Open Nederlands Kampioenschap (ONK), klasse evenementen in Loosdrecht of Harderwijk, de Boerenkool en de Tulpenrace. Hoewel het er tijdens de wedstrijden heftig aan toe kan gaan, komt de gezelligheid hier wel degelijk aan bod.

Internationaal vormen de Olympische Spelen voor de beste Finn zeilers het absolute hoogtepunt. Voor de geselecteerde Finn zeilers is er jaarlijks een Europees- en een Wereld Kampioenschap (de Finn Gold Cup). Bovendien is er voor junioren (tot 22 jaar) jaarlijks een apart Europees Kampioenschap (Silver Cup). Voor de 40-plussers is er een apart Wereld Kampioenschap, de Finn Masters. Een evenement met meer dan honderd deelnemers en volgens traditie verzeild op de mooiste locaties in Europa. Uiteraard zijn er nog tal van internationale evenementen waaraan kan worden deelgenomen, zoals de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, Hyeres, Palamos en de Kieler Woche.