Tune-up wedstrijden Medemblik (by Bas de Waal)

Home Forums Verslagen Tune-up wedstrijden Medemblik (by Bas de Waal)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #2165
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Tune Up wedstrijden Medemblik; 15 – 16 Augustus 2020.

  Wegens de COVID-19 crisis mogen er internationaal geen wedstrijden worden gevaren. Hierdoor had Nicholas Heiner bedacht nu de strenge lockdown wat losser wordt om een tune up wedstrijd te organiseren te Medemblik. Wekenlang was hij al aan het trainen met Nils Theuninck (Swi) en Fabian Pic (FRA) op Scheveningen en nu wilde hij zich wel eens meten met de nationale top. Gretig namen de diverse Finn zeilers uit heel het land deze uitdaging aan. 32 inschrijvingen waren er maar liefs. Vrijdagmiddag besloot een klein groepje Loosdrechters al naar Medemblik af te reizen om een beetje in te zwengelen. De weersvoorspellingen zagen er begin van de week fantastische uit en deze vrijdag was het een feest met 7 tot 9 knopen uit Noord-Oost. Wat bouwden die golven al snel op en downwind kon je twee en soms zelfs drie golven tegelijk pakken. Hier hadden we het hele jaar al naar uitgekeken en om de dag compleet te maken s´avonds bij restaurant Meijers gegeten. Smullen en tegen middernacht rolden we voldaan van tafel.

  Zaterdag druppelden alle zeiler gestaag het terrein van het Regatta Center binnen. Roy en Nicholas werden de hele dag gevolgd door een camera van studio sport voor een item in het sport programma. Roy gaat Nicholas meer begeleiden op weg naar OS Tokyo. Daar moet toch een fantastisch resultaat uit komen. Het interview is nog na te zien bij de NOS.

  Helaas liet de wind het zaterdag nog afweten en ook de windverwachting voor deze dag waren ver naar beneden bijgesteld. Om 11:00 uur palaver met gepaste afstand voor iedereen. Rob Sepers maakte zich nog wel druk omdat wij het COVID protocol niet hadden gekregen maar laat dat maar aan Finn zeilers over. Voldoende afstand overal. Na een paar uur uitstel waagde het comité het toch om het water op te gaan. 3kn, maximaal 4kn. Ook voor hen was het weer de eerste wedstrijd van het jaar maar zij legden er toch een prima baantje in. Het format was om veel kleine wedstrijdjes te varen met alleen een upwind en een downwind. Het comité perste er twee wedstrijdjes uit en zond ons toen naar de kant voor de borrel en diner bij Brakeboer. Ikzelf had een mast geleend van Dinghy Race Center om wat te testen op open water met golven. Zeiltje van Cees erop met een 1 erachter geeft veel verwarring in het veld. Helaas waren de omstandigheden er niet naar om de mast echt te testen maar wil toch Gerko even bedanken voor de mogelijkheid. ’s Avonds was het weer gezellig bij Brakeboer en werd het etablissement terecht door de Finn Club uitgeroepen als beste van Nederland (of was het van de wereld?). Jack nam de prijs verguld in ontvangst en vertelde nog wat anekdotes uit de oude doos. Mijn vader kwam daar al in de jaren ‘60. Wat een geschiedenis. Zet die tent tijdens het WK Masters volgend jaar maar voor de deur van Brakeboer, succes verzekerd!

  Zondag leek op de kant een mooi windje maar op het water viel dat erg tegen. 4 tot 6 kn. Vandaag een iets langer baantje met upwind finish. De baan lag er telkens weer prima in. Er werd fel gestreden en iedereen lag dicht bij elkaar. Ondanks de waarschuwing bij de palaver zag ik nog wel wat gerespecteerde zeilers over stuurboord bij de boven boei zich er tussen proberden te wringen en bleek volgens de Jury dat velen de ton raken zonder daarna hun straf te nemen. Een overweging om de Jury wat meer bevoegdheden te geven? Deze Jury in de gedaante van Tobias was blij dat het niet harder waaide. Na 32kg te zijn afgevallen hadden we hem dan achter de dijk op kunnen vegen. Hij jureerde overigens prima en pakte weer de vaste dissonanten downwind aan door ze een vlag te geven. Geheel onterecht natuurlijk volgens deze. De professionals, Nicholas en Nils waren continu voorin de vinden. Wat zij voor snelheid uit een overstag of een gijp halen is ongelooflijk.
  Rooky Willen Walt Meijer en sluwe vos Eric Bakker wisten zich als enige eenmaal tussen hen in te finishen. Voor de rest was het stuivertje wisselen tussen Nicholas en Nils. Net als het overige veld daarachter waar iedereen met iedereen het gevecht aanging. De laatste wedstrijd besloot het comité bij 5kn de pomp vlag te hijsen tot veel genoegen en veel afgrijzen. Helaas werd deze wedstrijd niet meegeteld voor de einduitslag want dan had waarschijnlijk iemand anders de schrijfprijs gewonnen. Het comité was uitstekend dit weekend maar hier maakten ze toch een foutje. Maar het comité heeft altijd gelijk.

  Bij de prijsuitreiking werden Nicholas en Nils geschrapt uit de eind uitslag. Zij moeten maar volgend jaar bij de OS de prijzen ophalen. Winnaar in deze moeilijke omstandigheden werd Karel van Hellemond gevolgd door Ewout Meijer en Roy Heiner. Iedereen in ieder geval Tune Up voor de Deense kampioenschappen, Randmeer wedstrijden, ONK en de klassieker de Boerenkoolcup. Allemaal snel inschrijven s.v.p.

  Wil graag Nicholas Heiner, Het Comité, De jury, Regatta center Medemblik en vrijwilligers bedanken voor dit top weekend.

  Tot snel op het water,
  Bas de Waal
  NED 29

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.