Randmeerrace 2020 (by Arjan Vos)

Home Forums Verslagen Randmeerrace 2020 (by Arjan Vos)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #2199
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Randmeerrace 2020

  Eindelijk, na een lang voorjaar en zomer met mooi weer maar zonder (echte) wedstrijden de eerste ‘Finn Fabulous Five’ wedstrijd. De voorspellingen zagen er veelbelovend uit met een windkracht 4 voor beide dagen, en met 47 inschrijvers een mooi en sterk veld.

  Het was gezellig druk op en rond het strand met 47 finn zeilers en daarnaast nog een 25 solozeilers, maar waarbij iedereen gedisciplineerd afstand hield geholpen door een strak coronaprotocol en bewegwijzering in en rond het clubhuis. Na het palaver konden we op tijd het water op met een windje 3-4 over de lengte van het Veluwemeer. Het bleek echter nog niet zo makkelijk om de eerste start in goede banen te laten verlopen. De wind draaide veelvuldig van richting en het wedstrijdcomité had de handen vol aan het verleggen van de boeien, daarnaast startte de soloklasse (voor het eerst aanwezig op de Randmeerrace) 10 minuten voor de Finn wat het niet eenvoudiger maakte om er een goede start voor de Finn uit te krijgen. Na een general recall kwam er een nogal heftige bui met veel wind en tropische regen over, samen met een volgende windraaiing. Het goede nieuws was dat hierna de wind zich min of meer settelde qua richting. Nadeel was dat de wind nu vanuit de polder kwam met veel onvoorspelbare shifts als gevolg. De bovenboei lag ook vrij dicht bij de kant wat een en ander nog extra uitdagend maakte.

  Vervolgens hebben we 4 hele mooie wedstrijden kunnen varen met de pompvlag er continu in, bij 12 – 16 knopen wind. Op een of andere manier wisten sommige zeilers goed met de shifts om te gaan, maar het grootste deel van het veld kon er weinig mee. De meeste zeilers maakten veelvuldig mee dat ze het ene moment dachten zeker bij de top-5 boven te komen maar uiteindelijk blij waren nog 15 bootjes achter zich te kunnen houden, dit alles met bijbehorende emoties. Gelukkig kon er voor de wind met wat gezonde inspanning een hoop goed gemaakt worden. Er stonden prima vlagen voor een goede pomp en hierbij ging een aantal zeilers nog even grondig met de mast de modder van het Veluwemeer in, met speciale eervolle vermelding voor Ronald & Ronald in de laatste wedstrijd van de dag. Wietze Zetzema won 2 van de 4 wedstrijden en eindigde de dag als duidelijke nummer 1. Roy Heiner zeilde ook erg sterk maar had wat moeite met de timing van de starts. Dat het veld überhaupt nog wat roestig was en (te) graag wilde was bleek helaas ook uit een aantal (onnodige) aanvaringen voor de start, jammer en balen voor de betrokkenen. DRC kan weer aan de slag.

  Na het zeilen dit jaar geen bbq maar een Indonesisch buffet i.v.m. corona. Dat smaakte goed waarna de meeste zeilers vrij snel gesloopt maar tevreden afdropen na 4 wedstrijden hard werken.

  Zondag begon de dag met stramme benen en weer een prima wind over de lengte van het meer. Op die manier konden we 1 race varen in wind van rond de 10 knopen en met redelijk overzichtelijke windshifts. Helaas draaide de wind daarna weer wat naar noord, waardoor de baan verlegd moest worden en dezelfde shifterige situatie ontstond als op zaterdag. Pompvlag er weer in en een mooie tweede wedstrijd van de dag gezeild. In de 3e en laatste wedstrijd van de dag zakte de wind er geleidelijk uit. Richting de 1e bovenboei en de 1e downwind was er geen wind meer over en had de wedstrijd – zeker gegeven waar ik lag in het veld – wat mij betreft prima afgebroken kunnen worden. De wedstrijdleiding wilde hier echter niets van weten en kreeg gelijk want zowaar kwam de wind terug na een dikke 30 minuten kansloos dobberen. Wietze pakte de 2e dag net teveel punten waardoor Peter Peet met een superconstante serie de eindoverwinning kon pakken. Wietze tweede en Eric Bakker een mooie 3e plek na 2 eentjes op de zondag.

  Veel dank aan het wedstrijdcomité onder leiding van Gert dat het zeker niet makkelijk had dit weekend, maar onverstoorbaar doorging met het verleggen van de boeien en de startlijn.

  Overall een mooie wedstrijdserie met een terechte winnaar, nu door naar het ONK in Medemblik.

  Arjan Vos
  NED 995

  Peter Peet Roy start

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.