ONK Finn 2017

Home Forums Verslagen ONK Finn 2017

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #944
  Cees
  Deelnemer

  Het was een bijzonder weekend voor velen… diploma-uitreikingen, clubkampioenschappen, werkdruk, sabbatical, verjaardagen, vakantie etc etc.. druk druk druk… gelukkig bleef er nog wel een klein groepje zeilers, om precies te zijn 32, over om in de golf van Medemblik te strijden om de eervolle titel Nederlands Kampioen in de Finnklasse. Zonder te gaan verzanden in saaie wedstrijdverhalen over vlagen links en vlagen rechts eerst een aantal waarnemingen:

  Ten eerste bestond de top 3 aan het einde van de serie sinds lang weer eens uit verheugend jonge gasten. Geen uitgezakte dikbuikige stramme masters maar drie jonge goden in de kracht van hun leven. Dat lijkt me een fles champagne meer dan waard. Dat een van die gasten, uiteraard hebben we het over Nicholas, ook nog eens recent het wereldkampioenschap op een zeer verdienstelijke derde plek eindigde en een ISAF-test-event in Denemarken op de bovenste trede van het ereschavot maakt de pret alleen maar groter. Hear hear!

  De tweede waarneming die mij invalt, is de hoge mate van close racing. Zelden zag ik op een Finnwedstrijd de boten zo dicht bij elkaar liggen en over de finish gaan. Het gevolg: superspannende wedstrijden met aaneengeregen illusies van een goede finish mogelijkheid voor Jan en Alleman. Die sensatie blijft lekker lang hangen. De desillusie op de lijn kan er wellicht groter door worden als je toch laatste was van de groep van 8 boten.. maar de spanning was er. Top!

  Als laatste de technische ontwikkeling van de vloot.. het aantal Fantastica’s neemt zienderogen toe. De prestaties van deze boten worden natuurlijk op de voet én met argusogen gevolgd maar voorlopig is er nog een reden tot paniek. Hoewel ik meen te constateren dat tussen de 10 en 15 knopen je met een old school rompje toch wel het nakijken hebt. Het ONK wedstrijdverloop bevestigde dit echter niet. Wat ook het bestuderen waard is, zijn de nieuwe generatie masten. Nanno had met zijn nieuwe set-up toch regelmatig een goede snelheid en een zeer overtuigende hoogte aan de wind. Natuurlijk zeilt hij zeer slimme kruisrakken, maar met snelheid lijk je nog slimmer. Wait and see!

  Vooruit… nog een waarneming dan. Het weer was heftig. Niet door de hoeveelheid wind of de draaiingen… dat komen we allemaal wel vaker tegen. Maar wij, 4 masters in een huurhuisje, hebben ons voor de deur staan vergapen aan een allemachtig grote hoeveelheid regen die over ons uitgestort werd. Het veldje waar de catamarans te water gaan was niet meer te zien. Die acrobaten stonden tot hun enkels in het water.

  Het comité krijgt van mij ook een compliment. De omstandigheden waren niet altijd even makkelijk maar we hadden steeds een prima baan erin liggen. Opmerkelijk was wel dat er in geen velden of wegen en plassen een juryboot te bekennen was. Er is vast iemand die dat kan motiveren. Daar wachten we dan maar even op.

  Er is natuurlijk ook veel bijgepraat en nagedacht over onze magere NK. Waar is toch iedereen gebleven? Binnenkort de Boerenkool Cup.. laten we afspreken dat we dat ons topevent van 2017 maken? Lijkt me een prima idee. Harderwijk, Giesbeek, Nijkerk, zeeland, Alkmaardermeer, Friesland en Hellevoetsluis.. Een keertje nog dat ding aan de trekhaak dit jaar. Op naar een mooie seizoensafsluiter!

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.