Nijkerk Winterraces 2018

Home Forums Verslagen Nijkerk Winterraces 2018

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #1169
  Hein Bloemers
  Deelnemer

  Het is duidelijk, De Nijkerk Finn Winterrace stoot op in de vaart der volkeren. Het valt nu de eer ten deel opgenomen te worden in de analen van de FCH wedstrijdverslagen. Wat 7 jaar geleden begonnen was als een gebbetje ter afsluiting van de wintertrainingen, is nu een serieuze wedstrijd op de wedstrijdkalender. Echter, kan de vereniging deze status vasthouden?
  Aan Jeanette en Maarten zal het niet liggen. Dit stel heeft de gastvrijheid van Suzan en Teus met verve voortgezet. De ontvangst was als vanouds, en de lunch was weer ouderwets lekker met goede soep en broodjes.
  Aan het weer lag het ook niet. Waar een week tevoren nog op werd geschaatst, was al het water nu geschikt gemaakt om op te zeilen.
  Nee, waar nog een verbeterslag te maken is, was op het water. Toegegeven, het valt ook niet mee om 20 uiterst gretige en kritische Finnzeilers te behagen. Zeker niet als de zuidelijke windrichting je ook nog dwingt het kruisrak dwars in de geul te kunnen leggen. Henk van der Boom en zijn mannen deden hun best een goede baan erin te leggen, en hadden de ambitie het talrijk toegestroomd publiek een spektakel te bieden in de vorm van de Finn-Port Race Nijkerk door de finish bij het clubhuis te leggen. Maar met een beetje aanmoediging van de zeilers hier en daar toch een paar aanpassingen aan de baan en aan de start- en finishlijn aan te brengen. Kon er zaterdag ’s middags al weer wat beter worden gezeild.
  De ongelukkige positie van de baan in de vuile wind van de camping hielp er ook al niet aan. Dat was ook zichtbaar in de uitslagen. De 9 races hadden steeds een andere winnaar. Alleen Tobias en Tijmen wonnen meer dan 1 keer. Voor Tijmen stonden daar weer twee OCS-en tegenover, en dat helpt de resultaten dan weer niet. Aan het eind van de dag na 9 races stond Tobias Kirschbaum 1, Peter Aukema 2 en Bas de Waal 3.
  Zondag was het bijna nog ingewikkelder voor Henk’s team. ’s Ochtends was de wind nog zuid-oost, maar bij de start was het zuid geworden. Kan gebeuren, maar In plaats van de start uit te stellen en de baan te verleggen, moest er toch stipt om 10 uur gestart worden. De gevolgen waren dat niet alleen het kruisrak geen kruisrak meer was, maar dat ook Maxim Behrens en Tim en Tijmen van Rootselaar, hoofdsponsor van het evenement, te laat kwamen bij de start omdat ze wat zeilers hadden geholpen met hun boten. Ook nu leek het dat meer voor kwantiteit (“15 races zullen we varen!”) dan voor kwaliteit werd gekozen. Nu was het resultaat dat drie boze zeilers aftaaiden en 17 anderen mopperend rondzeilden. Heel jammer en niet in de geest van dit evenement.
  Na het eerste ‘potjes zonder kruisrak’ werd het beter met de baan en met het zeilen. Iets meer vrije wind, iets langere en betere kruisrakken, maken het zelfs met een scheve startlijn toch nog tot een wedstrijd. Dat zag je ook terug in de uitslagen. Nu waren het vooral Tobias en Bas de Waal die hun kwaliteiten toonden en de paaltjes pakten. Bas net een meer dan Tobias, en geen OCS, zodat Bas met de hoofdprijs er vandoor ging. Peter Aukema eindigde op een heel verdienstelijke derde plaats.
  Ondanks het geklaag en de doorlopen leerkromme, zijn we Henk van der Boom en zijn team toch veel dank verschuldigd voor hun inzet en tijd om ons een lekker weekendje op (en voor mij in) het water te bezorgen. Daar zijn ze in ieder geval in geslaagd. En Maarten en Jeanette bedanken we hartelijk voor hun gemoedelijke gastvrijheid. Precies zoals we gewend zijn op de Zuidwal!

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.