Finn Sailing Academy (by Ronald van Klooster)

Home Forums Verslagen Finn Sailing Academy (by Ronald van Klooster)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #2760
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Trainen in Vilamoura bij Finn Sailing Academy

  Na het WK in Mar Menor reed ik mee met Filipe Silva uit Portugal. Filipe werd 2e op dit prachtige event. Hij had een idee om in de winter trainingen te gaan verzorgen voor Finn en Laser zeilers. Filipe heeft een olympische campagne gedaan voor Portugal in de Laser en is later in de Finn gestapt.

  Ik kom al 15 jaar in de winter in Portugal en ik vond Filipe zijn idee aansprekend. Wintersport is top maar een week zeilen in zomers weer? Dat leek me wel wat.
  Vilamoura in Portugal kent slechts 50 dagen regen in de winter.
  De temperaturen (rond de 17 graden in dec/jan) zijn in de winter prima om te zeilen. Veel nationale teams trainen in Vilamoura omdat het goedkoper is dan bijvoorbeeld Lanzarote.
  Vilamoura Marina lijkt in de winter op een ONK in Medemblik. Het ademt zeilen in een levendige omgeving met Lasers, 470, 49’ers, Draken en sinds kort Finn.
  Je vliegt op Faro en na 20 minuten ben je in Vilamoura. Eenmaal uit het vliegtuig voel je de temperatuur van ons voor of najaar. Echt heerlijk. De dagen zijn langer en de zon geeft je direct weer energie.

  Filipe Silva wilde eerst een test event met een paar Nederlanders. Eerder waren er zeilers uit Finland geweest. Een groep van 4 zeilers om na te denken over de opzet. (Peter Peet Gerko, Ronald en Maarten Schut) Filipe is eigenaar van 20 appartementen die zomers vol zitten. Maar in de winter is er minder vraag van toeristen. Winterzeilers in zijn appartementen werd een doelgroep voor Filipe. En waarom dan niet zijn geliefde Finn klasse naar Vilamoura halen om te trainen? Er zijn 6 Finnen beschikbaar waarvan 4 Fantastica’s. De nette appartementen zijn ruim opgezet met 2 slaapkamers, 2 badkamers en een keuken. Het complex is 3500 meter verwijderd van de marina waar alle boten liggen. Ontbijt werd veelal gezamenlijk gedaan in 1 van de appartementen en de ochtenden waren relaxed. Voor mail of belletjes was in de ochtend tijd ingeruimd. De Supermarkt met vers brood was op 700 meter afstand. Uber taxi’s zijn in Vilamoura betaalbaar en snel. Een auto huren (20 uur per dag) kan maar is geen must.

  Iedere ochtend om 11.00 op de fiets naar de haven was een vast ritueel. Een briefing in de zon met een heerlijke koffie en rond 12.00 het water op. De eerste dag een heerlijke 10-13 knots om in te komen. Wat direct opviel waren de golven. Wauw! Maarten had nog nooit met de Finn in golven op zee gevaren en was zwaar onder de indruk. Het is weer FF anders dan op Loosdrecht en Harderwijk. We genoten eigenlijk gelijk van de omstandigheden. Filipe filmde veel van het programma wat later op de dag in een ruimte werd nabesproken. Erg confronterend maar zeer leerzaam. De dagen daarna werden we getrakteerd op meer wind met hogere golven. 17-23 knts was prachtig. De ene golf noch harder naar beneden denderen dan de ander en niemand sloeg om! Iets waar we natuurlijk wel rekening mee hielden. Er was een hoop te leren over timing bij het pompen. De beelden spreken voor zich.

  De vermoeidheid in de benen was er al na dag 1. Hoe gaan we dit volhouden na 2 maanden niet zeilen in Nederland? Filipe had ook om de dag een fitness coach (een soort Karel!) geregeld. Om 18.00 een uur lang een programma om je klaar te stomen voor de volgende dag. We zagen er tegenop maar het voelde iedere keer goed. 7 dagen zeilen vraagt wat van je lichaam. Gemiddeld zeilden we effectief op zee 3 uur bij licht weer. Bij veel wind een 2 uur’s programma en dat was echt genoeg. Golven betekent ook nog eens harder hangen.

  Na de fitness werd er gegeten. En hoe! Als er iets is waarom ik in dit land kom zijn het de restaurants. Filipe (fijnproever!) gaf ons de beste restaurants in Vilamoura en omgeving. Betaalbaar en een fantastische kwaliteit. Vaak restaurants lokaal bekend bij Portugezen. Dat zijn de beste!

  De week trainen was overweldigend. We hebben alles gehad kwa wind. Veelal tussen de 8 -15 knots. Veel leermomenten, confronterend te zien hoe je zeilt maar erg gezellig. Filipe is een enorme goede gastheer. Hij luistert naar de groep en geeft goede feedback. We riepen allemaal “je hebt in Nederland ook wel eens van die geweldige dagen met zon, wind en golven”. Maar die zijn spaarzaam. In Vilamoura heb je ze gewoon iedere dag. Het was iedere dag champagne zeilen. Alle deelnemers hebben aangegeven in maart weer terug te willen komen. We zijn moe, de benen lopen vol bij het opstaan (Peet niet!) maar enorm voldaan. Het is echt een week geweest boven onze verwachtingen.

  Filipe wil zich vooral concentreren op het programma en het zeilen. Gerko (DRC) neemt de organisatie en het boeken op zich. Er komen dus weken voor landen. De volgende stap kan zijn dat je een mix van nationaliteiten krijgt. Dus wil je meer weten over beschikbare data neem dan contact op met DRC. Er komt een webpagina met algemene info en beelden. De groepen worden niet groter dan 6 man. Vliegtickets zijn erg goedkoop in de winter. Retour vanaf 70 euro.

  Hier een impressie https://youtu.be/pSOXY0Mlfow

  met vriendelijke groet,
  Ronald van Klooster
  NED 43

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.