2023 Winterweekend (by Ronald Ruiter)

Home Forums Verslagen 2023 Winterweekend (by Ronald Ruiter)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3255
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Winterweekend De Zuidwal Nijkerk 18 en 19 maart

  Geheel naar eigentijdse normen begin ik even met de managementsamenvatting: 11 wedstrijden, 10 Finnen, zon, topbanen, 3 eentjes voor Chris Frijdal, heerlijke soep van Suzan, lunch, bitterballen, Tijmen overall op 1, herintreders, algehele stijfheid, bijna geen schade (alleen mentaal) en bier.

  Voor de echt geïnteresseerden zal ik hierna toch nog wat uitgebreider verslag doen. Het was immers een evenement om nooit te vergeten, ongeëvenaard en nu al gedoodverfd winnaar van de titel van beste evenement van 2023.

  Maar laat ik beginnen met het bedanken, complimenteren en het volstoppen met veren van de bevallige kontjes van Chris en Maarten, die als enige de moeite hadden genomen hun boot op de trailer te gooien, hun angsten te overwinnen en de tocht te wagen naar Nijkerk, ook wel de apenrots van Finnzeilend Nederland genoemd. Overigens moet ik dan ook Gerrit Jan bedanken voor het ophalen van zijn tweede Finn om daarmee de roemruchte Friesche halfgod Peter Aukema terug te halen in de Finn. En die is het nog niet verleerd, kan ik u vertellen!

  Maar genoeg getreuzeld (het begint op mijn zeilen te lijken) we moeten door naar het verslag. Zaterdag 18 maart werden we met koffie ontvangen in het al volgelopen clubhuis van De Zuidwal in Nijkerk. Om 10.00 palaver en dan om 11.00 starten. Palaver… zal menigeen zich afvragen? Ja, inderdaad, dat is handig als je op relatief klein water dwars door een vaargeul 6 wedstrijden per dag wilt wegschieten met tegen de 20 boten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het palaver kan ook bedoeld zijn om verwarring te zaaien over wel of niet door de startlijn mogen varen, maar ach…. verbeterpuntjes moeten er ook zijn.

  Wij mochten starten na de OK jollen. En eerlijk gezegd: die gasten zijn behoorlijk OK. Gezellig, niet te fanatiek en natuurlijk net als wij, enorm onder de indruk van de gastvrijheid van onze prachtige vereniging. Zij kregen de outerloop, waardoor we echt heel weinig (letterlijk) bij elkaar in het vaarwater zaten. De reden dat er behoorlijk wat no-shows waren bij de OK jollen is niet bekend. Ok, wij Finn zeilers staan niet overal als vriendelijk, meegaand en behulpzaam bekend, maar nu weten in elk geval 7 zeilers dat het tegendeel waar is. Volgend jaar dus minimaal 20 OK jollen aan de start.

  Wij gingen vervolgens soepel van start. Chris leidde de vloot met ruime voorsprong van start tot finish en liet direct blijken dat we nog altijd rekening met hem moeten houden. Onze lokale herintreder Stefan werd tweede en bewees daarmee dat Finn zeilen net is als fietsen en seks. Je schijnt het niet te verleren. Wel bijzonder dat beide herintreders met fysieke klachten het strijdtoneel al na 1 dag moesten verlaten. Blijkbaar verleer je het niet, maar neemt de ausdauer wel behoorlijk af met de jaren. Wat dat betreft is het inderdaad hetzelfde als fietsen en ………..

  En voordat straks iemand in de comments bijdehand wil doen: Ja, ik pakte een prachtig DFL. (voor de onwetenden: Dead Fucking Last).

  Met totaal 11 races op het programma, is het misschien minder handig om elke race tot in detail te beschrijven, maar kort samengevat hebben we maar 1 general gehad en nog twee keer een individuele terugroep en was Tijmen op de eerste dag echt verreweg de beste. De tweede dag liet hij mij en Chris nog even ruiken aan de overwinning, maar onze inspanningen waren om des keizers baard. Tijmen won het evenement en ging met de wisseltrofee naar huis. Ik mocht de tweede prijs ophalen en good old Chris de derde.

  Graag sluit ik wel af met een groot compliment aan het wedstrijd comité onder leiding van Jacques Kellerman. Vanaf het mooiste startschip van Nederland slaagden zij erin om in twee dagen met tussentijdse lunch 11 wedstrijden te starten, waarin elk kruisrak ook echt een kruisrak was en waar in elk voordewinds rak gewoon weggegijpt kon worden zonder de bietenbrug op te gaan. En dat terwijl wij zaterdagochtend bij het warmvaren al dezelfde koers over bakboord als over stuurboord voeren in het proef kruisrakje. En met een extra baan naast de onze voor de OK-jollen was het uitleggen van de banen echt geen sinecure. Ik weet dat de vermaledijde Loosdrechtse Turfgaten patent hebben op onvoorspelbare winddraaiingen en -wakken, maar gelukkig kunnen wij er in Nijkerk ook wat van. Hulde dus aan alle vrijwilligers op het startschip, de ribs, maar vooral ook aan iedereen in het clubhuis voor de gezelligheid, Suzan voor de soep en iedereen die ik nog vergeet.

  Maar bovenal was het geweldig om dit jaar, weliswaar van afstand, weer te mogen profiteren van de wijze tips en aanwijzingen van onze coach, Bert. Geweldig dat je er was!

  Op naar meer zeilplezier!

  Ronald Ruiter
  NED 73

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.