2023 Boerenkool Cup (by Hein Bloemers)

Home Forums Verslagen 2023 Boerenkool Cup (by Hein Bloemers)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3514
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Boerenkool Cup 2023

  Meer dan 60 zeilers hebben dankzij aanwijzingen van Steven Voorn en Chris Frijdal de weg weten te vinden naar Het Witte Huis. Onder hen 6 moedige zuiderburen, oud-olympiër Nicholas H. en beginner in de Finn Steyn van Driessel.

  Wat Loosdrecht ook had weten te vinden was de herfst. Na een vrijdag met 20 graden, was er zaterdag een herfstdag van 10 graden met vlagen van tegen de 30 knopen, striemende regen en hagelbuien en bijbehorende chaos op het water. Hadden we bij de eerste race nog 57 starters, bij de laatste pot waren er nog maar 33 kleutertjes over. Veel zwempartijen en een paar pechgevallen die de vloot decimeerden. En wat heb je na zo’n koude dag met zwempartijen en crashes nodig? Boerenkool! En dan is daar Henk-Jan de Heer! Onbetwist topkok in de Finn-vloot en Henk-Jan heeft dat weer bewezen met een ongeëvenaarde boerenkoolmaaltijd voor 100 man. Daar had Unox niet aan kunnen tippen! Dat maakte in ieder geval mijn zwemdag weer helemaal goed. Dank je wel, Henk-Jan!

  Zondag zag er een stuk vriendelijker uit met windstiltes en zon tussen de buien en vlagen door. Met een wind die draaide van NO naar ZW en weer terug kreeg het comité het heel druk om drie starts mogelijk te maken. Bij de eerste start werd het veld ver uiteengerukt door een eiland dat in de weg lag, en door een geweldige shift naar rechts in het tweede kruisrak. En ook deze race won Nicholas heel knap.

  De 2e start van de dag werd gestart bij een heel licht windje. Gelukkig voor Roderick, die net te laat bij de start kwam, volgde een algemene terugroep. Jammer alleen dat hij vervolgens bij de herstart te ver boven de lijn lag om, aangemoedigd door andere zeilers, nog voor de laatste minuut terug achter de lijn te zijn. Een zeldzame UFD voor Roderick!

  Tegenover deze Legend staat freshman Steyn van Driessel die voor het eerst in een Finn stapte en een veelbelovende stijging in de uitslagen maakte. Van 45e in de eerste race naar een 5e in de vijfde race en een mooie 15e overall, dankzij een UFD in de 6e race. Daar zit potentie in en van hem gaan we hopelijk meer zien.

  En met 2 minuten resterend voor de 15:00 uur deadline lukte het nog net de 3e start van de dag weg te krijgen. Wel ten koste van 5 UFD’s op een veld van nog maar 30 boten, en een shift van 40 graden die het kruisrak tot een oninteressante parade maakte. Veel gebeuk op dekken veranderde daar niets aan en het deed de serie weinig eer aan. Maar anderszins alle hulde aan het comité. It was no walk in the park! Dat blijkt ook uit de uitslagen die weinig consistentie toont bij de toppers. Behalve bij Nicholas Heiner. Hij werd winnaar van de BKC 23 met 4 paaltjes en een 2e plek! De laatste race hield Heiner voor gezien na de start. Nicholas had de boot van Peter Peet geleend en deed daar goede zaken mee. En Peter Peet? Hij kwam in een geleende boot niet verder dan een 17e plek! Het is nu wel heel duidelijk. Peter’s succes ligt aan Peter’s boot! Leen zijn boot en je zit geramd!

  Rest mij de wedstrijdorganisatie van Het Witte Huis en Kathelijne met de mensen achter de bar hartelijk te bedanken voor het mogelijk maken van dit mooiste nationale Finn-evenement!

  En natuurlijk onze onvolprezen sponsor Contender. Ben benieuwd wat een verstokte North Sails zeiler als Eric Bakker met het door Contender verlootte WB-zeiltje gaat doen…..

  Hein Bloemers
  NED 999

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.