2022 Sprintraces (by Henk-Jan de Heer)

Home Forums Verslagen 2022 Sprintraces (by Henk-Jan de Heer)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #2970
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Sprintraces Finn op de Kaag 21 en 22 mei

  Er zijn dingen waar ik best aan kan wennen.

  Zo kwam ik op zaterdag aan op het terrein tegenover de Kaag sociëteit en werd ik opgewacht door zeilers van team Kaag. Mijn boot werd voor mij van de trailer gehaald en verplaatst naar de overkant, dit terwijl ik rustig een kopje koffie stond te drinken. Heren, wat een service.

  Het belooft een mooi weekend te worden en dat is het ook geworden.

  De opzet van de wedstrijden was dat de vloot (28 deelnemers) opgedeeld werd in 4 groepen en dat er steeds 2 groepen tegen elkaar startte in een kort wedstrijdje van ongeveer 15 tot 20 minuten. Na 3 wedstrijden had je vervolgens tegen iedereen gevaren. Bij dit soort korte wedstrijden is de start essentieel en met standaard een U vlag op het startschip regende het ook UFD’s. Kampioen van de drie lettercodes is dan ook Cees Nater (NED 250) geworden.

  Op zaterdag hadden we een mooi lopend windje van iets boven de 10 knopen en een zonnetje erbij, lekker de benen strekken en onder spanning zetten. De wind kwam voor de Kaag uit een gunstige hoek waardoor we een mooi lang rak (Up- en down wind) hadden om te zeilen en wat ik daarnaast persoonlijk ook heel prettig vond is dat alle tonnen over stuurboord gerond moesten worden, hetgeen uiteindelijk een hoop ellende scheelt bij de boventon.

  Na 6 wedstrijden gevaren te hebben liepen de benen bij het merendeel van de mannen toch aardig vol. En begon er een kopgroep zich te formeren. Omdat je steeds in twee vloten tegen elkaar start heb je niet echt een overzicht waar je ongeveer staat en was de uitkomst dan ook voor velen een verrassing. Ikzelf dacht dat ik er (5, 1, 1, 3, 2 en 8) er wel aardig bij zal zitten, echter ik had ook een UFD gepakt (Jammer, daar ging mijn 2e plaats)

  Na de 1e dag stond Matthieu Moerman (NED 149) op P1, gevolgd door Pieter van Niekerk (MLT 88), Kit Kattenberg (NED 248), Johan van Straalen (NED 18), Henk-Jan de Heer (NED 136) en Ted Duyvestijn (NED 147)

  Op de wal was er een borrel aangeboden door de Kaag Finn zeilers voor alle deelnemers uiteraard met het nodige bruine fruit erbij. Om vervolgens een gezamenlijke maaltijd te hebben op de kaag sociëteit.

  Moe, rozig en voldaan zullen de meeste dan ook goed geslapen hebben.

  Op zondag hadden we een heel ander weer type, nog steeds zon, maar de wind (2 tot 5 knopen). uit een andere hoek en veel minder dan de dag ervoor (Of moet ik zeggen uit verschillende hoeken en met prive vlagen en grote windzakken) Dit is dan ook zo’n dag geworden dat je het ene moment denkt dat je 1e ligt om vervolgens 5 min later bij de boventon er achter te komen dat je laatste ligt. Niet mijn dag!

  Groot respect dat je met deze wispelturige wind toch steeds de zelfde zeilers voorin zag verschijnen, geen idee hoeveel UFD’s er zijn uitgedeeld, maar het was aanzienlijk. In het klassement is er veel verschoven, jammer dat Matthieu er niet was om zijn positie te verdedigen.

  Maar Pieter van Niekerk liet zien dat hij goed uit de voeten kan met een wispelturig windje, ondanks dat hij ook een UFD heeft gepakt. De terechte winnaar van het weekend met Ted Duyvestijn op de 2e plaats gevold door Kit Kattenberg.

  Aan het einde van de dag ben ik weer geholpen om mijn boot op de trailer te krijgen en de prijsuitreiking was een feit. De kaag heeft speciaal voor de evenement een hele mooie wisselprijs laten maken, een sculptuur die we allen best voor een jaar op de schouw willen hebben staan.

  Ik heb genoten van de gastvrijheid van team de Kaag en het mooie zeilweer, het evenement was goed en georganiseerd en ik kom zeker volgend jaar terug. En het zou erg leuk zijn als er meerdere zeilers komen van buiten de Kaag. Nogmaals dank voor de goede zorgen voor een gast, ik kan daar best aan wennen.

  Henk-Jan de Heer
  NED 136

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.