2022 Randmeerrace (by Maarten Schut)

Home Forums Verslagen 2022 Randmeerrace (by Maarten Schut)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3080
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Wat een prachtig weekend hebben we weer gehad op het water van Harderwijk.

  Door de verschuiving van het weekend is de Randmeerrace van een Finn only event een combi event voor Solo, Contender en Finn geworden. Met 15 Finnen aan de start was de opkomst helaas minder hoog dan voorgaande jaren.

  De ontvangst in Harderwijk was weer prima met koffie, gevulde koek en een welkomst praatje van de nieuwe voorzitter Roel Bakker. Bootjes werden in een dun briesje en een zonnetje klaar gemaakt voor het startsignaal van 11 uur.

  Nadat we voor de eerste pot vertrokken waren onder de U- vlag zijn, bleek al snel dat het een lastige dag zou worden met windshifts en windwakken. Bij de boventon waren de kaarten voor mij al geschud en had ik op het downwind rak weinig last meer van vuile wind… Elk nadeel heb zo z’n voordeel zal ik maar zeggen…. Kijkend naar de eindklassering is wel duidelijk geworden dat de toppers minder moeite hebben met deze omstandigheden….

  Race 2; Nieuwe ronde… Nieuwe kansen.
  Gelukkig bestaat er ook onder zeilers het fenomeen van kuddegedrag. Tijdens de 2e race is een grote groep netjes achter elkaar aan direct naar de boventon van de outer-loop gevaren. Na wat twijfel is de juiste ton gevonden en de koers aangepast naar de juiste boei. Aangekomen bij de spreader nog even mogen genieten van Gerko Visser die probeerde de giek over de ton heen te wippen wat hij mocht bekopen met een zwempartij. Iets wat ik nog niet vaak van hem had gezien.

  Intussen staat er een knoopje of 15 voor race 3 en is het natuurlijk tijd om de pompvlag in top te hijsen. Veel mooier dan dit zie ik het niet vaak. Onder een stralende zon hebben we een heerlijke Finn race kunnen varen. Aan de wind de beentjes gestrekt en downwind pompend. Wat hebben we toch een prachtig bootje! Ook het anders zo taaie reachrak is ineens een feestje om te varen onder deze omstandigheden.

  Na de 3e race zit ik kletsend met Rutger totaal niet op te letten. Recht voor mijn neus ligt de finish boot voor anker, probeer deze nog te ontwijken door hard af te vallen en mag dit bekopen met een zwempartij en mijn mast die op de finishboot slaat. Naast een scheur in mijn zeil en een deukje in mijn echo zijn er gelukkig geen gewonden. Nogmaals mijn excuses aan de bemanning. Wel einde dag voor mij…

  Terug aan de kant was de lokale slager al druk in de weer om alles klaar te zetten voor de intussen bekende Randmeer BBQ. Niet veel later komen ook de eerste zeilers van het water. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze met een dikke smile van het water komen. Ieder met zijn eigen ervaringen en verhalen. Juiste ingredienten om er, onder het genot van een koud biertje en een top BBQ, een gezellige avond van te maken. En dat werd het ook!

  Ook op zondagmorgen staat er weer een koffie met koek klaar. Ditmaal met als extraatje de uitstelvlag. Te weinig wind die ook nog eens eerst naar het zuiden zou moeten draaien. Om 11 uur krijgen we het signaal dat we naar buiten gaan. Het comite, onder leiding van Gert, heeft er toch nog een baan in weten te leggen en al snel wordt er weer gestart onder de Uvlag. Ondanks de winddraaiing en nog verder afzwakkende wind is Rutger is in zijn element en leidt het veld van start tot aan de finish. Helaas voor hem krijgt hij een UFD en ziet hij zijn 2e plek op de eindklassering aan zijn neus voorbij gaan.

  Helaas blijkt de wind onvoldoende stabiel en zal het bij 1 race blijven. Na de prijsuitreiking met Jelte als terechte winnaar gaat een klein deel huiswaarts. Het overgrote deel blijft nog even lekker genieten van een biertje en bruin fruit in de zon of kijkend naar Max Verstappen in het clubhuis. Concluderend kan ik zeggen dat het weer een super mooi evenement was. En bij deze wil ik, denk ik namens alle zeilers, de organisatie en de vrijwilligers bedanken voor een prachtig weekend op- en om het water!

  Maarten Schut
  NED 103

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.