2022 Open Spaanse Kampioenschap (by Ronald van Klooster)

Home Forums Verslagen 2022 Open Spaanse Kampioenschap (by Ronald van Klooster)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3082
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Spaanse kampioenschappen 2022

  Wie gaat er 1600 km rijden om in een Finn wedstrijden te zeilen in Spanje? De Spaanse kust, waar de stront altijd van de dijken waait. Waar je vanwege de temperatuur het beste zoveel mogelijk aan kon trekken. Maar het was toch weer mooi!

  Het committee was dit keer zeker niet onze tegenstander. Goede banen met een wisselende wind. Knap hoe ze toch de startlijn er zo in konden leggen. De wind shifte nogal eens. Met 8 Nederlanders waren we als land sterk vertegenwoordigd met totaal 47 deelnemers aan de start. De wind was iedere wedstrijd tussen de 4 en 7 knopen. Je kon net op het kantje zitten maar je moest ook meerdere malen op je overloop zitten om het bootje te laten lopen. Leerzaam deze thermische wind met flinke drukverschillen in het veld. Knap hoe dan toch weer dezelfde zeilers de juiste kant op varen.

  De eerste dag nam de wind Loosdrechtse vormen aan. Wat een shifts. Ik was al op zoek naar de eilanden! Het waren ook wisselende uitslagen. Race 2 was Chiel 1e en Chris 2e. Een knappe prestatie. Opvallend was de constante prestaties van de ESP 7 en ESP 161. Op het WK Masters in Mar Menor waren beide heren ook al nadrukkelijk aanwezig. Natuurlijk was onze Bas weer van de partij en ook FransoosLaurent Hay deed weer aardig mee. Race 3 pakte Bas zijn paaltje en kroop de top 5 in. We kwamen na 7 uur het water af. Allemaal zo gaar als boter. Een koele douche doet wonderen. De grote tent was s avonds het toneel van een Spaanse Tapas waarbij maar weer duidelijk werd waar Finn zeilers ook goed in zijn.

  De 2 dag begon warm. Heel warm met nul wind. Bas zijn T-shirt was om 11.00 tijdens de koffie al doorweekt van het zweet. Gelukkig kwam er rond het middaguur een heel dun briesje opzetten. Hierdoor werd het iets minder warm. Wind genoeg was er nog niet. Toch stuurde het committee ons het water op. Met 3 liter water aan boord kon je net het einde van de dag wel halen. De wind begon iets op te bouwen maar het hield niet over. Om een officieel kampioenschap te varen moest er minimaal nog 1 wedstrijd uitgeperst worden. Dat lukte! De wind was wederom niet meer dan 4-7 knts. Het was een zeer goede generale voor het EK. Weinig wind, golven en kansen voor iedereen. De Spanjaarden en niet de Nederlanders pakten de eerste en tweede plek. Knap gedaan in deze voor hun bekende omstandigheden. Ook wij zijn weer wat wijzer geworden en kijken uit naar woensdag wanneer het EK start! We hopen op iets meer wind. Tussen de 7-9 knts zou prachtig zijn.

  Ronald van Klooster
  NED 43

  Uitslagen op:
  https://www.cnhv.sailti.com/en/default/races/race-resultsall/text/campeonato-espana-clase-finn-es/menuaction/race-toa

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.