2022 Benelux Championship & Open Belgian Championship (by Jan van Oosteroom)

Home Forums Verslagen 2022 Benelux Championship & Open Belgian Championship (by Jan van Oosteroom)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3068
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Van 13 t/m 15/08/2022 is het Benelux Championship 2022 en Open Belgian Championship Finn 2022 gevaren op het Grevelingen Meer bij Scharendijke. Het leek me leuk om een keer van de Kaag af te komen en een kampioenschap te varen. Tevreden met mijn 10e plek werd mij echter onder het genot van een biertje lachend verteld dat ik dan wel een verslag moest schrijven. “Had je maar beter moeten varen” was het commentaar. Oeps!

  Er waren 29 inschrijvingen voor dit evenement waarvan 12 Belgen, 16 Nederlanders en 1 Duitser. Het werd een spannende strijd niet alleen voor de zeilers maar ook voor het wedstrijdcomité. Wel wind, geen wind en dan ook nog van verschillende richtingen en dat eigenlijk 3 dagen lang. Petje af voor het wedstrijdcomité dat er toch nog 8 goede wedstrijden uit heeft weten te persen. Zaterdag voeren we vol enthousiasme met een lekker lopend windje de haven uit richting Brouwershaven waar het startgebied was. Helaas had Windfinder gelijk want niet veel later was de wind weg. Boven de 30 graden in de zon, in je hangbroek en dan 7 uur lang in je Finn zitten….. Wat mij ook duidelijk werd is dat zo’n doorzichtig zeiltje ook niet echt helpt tegen de zon. Uiteindelijk kon er toch gestart worden en Peter Peet liet zien dat hij er was door als 1e de bovenboei te ronden. Helaas vond de wind het wel weer genoeg geweest en werd de wedstrijd terecht afgebroken. Vele liters water verder werd uiteindelijk toch nog een wedstrijd gevaren die door Bas de Waal werd gewonnen. De toon was gezet.

  Zondag was het nog een paar graden warmer en de wind liet zich van dezelfde kant zien (vaak niet dus). In de ochtend kon er nog een wedstrijd gevaren worden maar vlak voor de finish draaide de wind alle kanten op en werd er al dan niet vloekend staand in de boot geprobeerd om de laatste boei te bereiken. De mannen die aan de goede kant zaten en het windje beter kregen gingen fluitend op de finish af terwijl de rest het nakijken had. Na dit debacle besloot het wedstrijdcomité om ons terug naar de haven te sturen. Een goed besluit zodat we de later in de middag verwachte wind in de schaduw bij het clubhuis af konden wachten. Een paar mannen vonden het wel genoeg en besloten helaas om af te taaien. Rond half vier begonnen de vlaggen weer te wapperen en gingen de boten weer het water in. Ja, we doen dit allemaal omdat we zeilen zo leuk vinden! De baan werd nu vlak voor Scharendijke uitgelegd waar we 3 goede maar wel korte wedstrijden konden varen. Bas de Waal en Nanno Schuttrups lieten zien dat de strijd tussen hen zou gaan door veelal 1e en 2e plaatsen te varen. Niet ver daarachter zat de goed en constant varende Ewout Meijer waar ze wel degelijk rekening mee moesten houden.

  Maandagmorgen zelfde omstandigheden. Er werd besloten om ’s ochtends de launching van de boten uit te stellen. Na gezellig de wereld en vooral de zeilwereld te hebben besproken met niet te vergeten gratis koffie met een plaatselijke lekkernij erbij kwam er een stevig windje opzetten. Natte pak van gisteren aan? Nee, lekker mijn droge Long John aan is toch een beter begin van de dag. Droog voor zolang het duurt want er was nu aardig wat wind en er was ook regen voorspeld. Vanwege de waarschuwingen voor onweer met windstoten werd besloten om weer vlak bij Scharendijke te starten zodat indien nodig iedereen weer snel terug kon naar de haven. Weer een verstandige beslissing van het wedstrijdcomité. Drie goede wedstrijden konden er worden gevaren met wel wat gemene winddraaiingen en hier en daar een “Doldrum”. Zoals altijd zaten de toppers weer voorin met niet te vergeten een prachtige 1e plaats in de laatste race voor Chris Frijdal. Goede kant gekozen in het eerste kruisrak en voor het hele veld langs. Voor wat het kampioenschap betreft hing het erom tot In de laatste race. Bas en Nanno hadden al aardig zitten rekenen. Bas stond 1e en wist dat er geen twee boten tussen hem en Nanno in mochten zitten om kampioen te worden. Tijdens de laatste race werd Nanno goed in de gaten gehouden door Bas maar wist er toch knap voor te komen. Bas bleef echter dichtbij en werd 8e net achter Nanno die als 7e finishte. Een heel spannend kampioenschap tot en met de laatste race met een waardig Benelux en Belgisch kampioen: Bas de Waal! Tweede Nanno Schuttrups en derde Ewout Meijer.

  Al met al was het een mooi evenement op een prachtig zeilwater, met een goed wedstrijdcomité en een mooie accommodatie waar ’s ochtends kon worden ontbeten en ’s avonds feestelijkheden werden verzorgd. Jammer echter dat er maar 29 inschrijvingen waren. Laten we proberen om meer Finn zeilers te stimuleren om ook ergens anders te varen dan alleen op hun eigen vertrouwde thuiswater.

  Jan van Oosteroom
  NED 19

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.