2018 Masters (by Henk de Jager)

Home Forums Verslagen 2018 Masters (by Henk de Jager)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #1388
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Finn World masters. El Balis – Sant Andreu de LLavanares. Spanje. 18-26 Mei 2018.

  Gedurende de winter hebben veel Finn zeilers uit de hele wereld zich aangemeld, eerst liep het nogal stroef met de inschrijvingen tot en met december maar in Januari en Februari ging het los. De betalingen liepen dit keer 100% over de Bank, dus geen problemen van wanbetalers. Het was weer een geweldige deelname en het record van Torbole er werd dan ook bijna verbroken met 352 inschrijvers, waaronder veel nieuwkomers uit Spanje, Argentinie, Chili en Brasilië. Helaas kwam de al ingeschreven Luksa Ciccarelli (CRO 110) om het leven in Split met het winter trainen op de zee bij Split. Bij terugkomst in de haven mocht de hulp niet meer baten. Luksa was een van de harde kern Finn masters leden en sympathiek sportman met een groot Finn verleden.

  De aanpak van de organisatie was groots, een grote club met een grote faciliteit. Bij aankomst op de haven werd al gauw duidelijk dat er ervaren Finn zeilers uit het Spaans verleden wel mee hadden gedacht met het indelen van de slipway’s met veel jeugdige assistenten, walkie talkies, parkeren en trailers en de overall organisatie van aanmelden en meet brief controle. Boten werden random nagemeten en voor de rest van de massa ingeschrevenen moesten er 2 zeilen na gemeten worden, soms werd er toch wel eens en zeil in de zak terug gestopt van wege de breedte van het zeil.

  Het weer bij aankomst was niet erg op ons ingesteld. Twee weken voor de aanvang zeer weinig of geen wind, bij aankomst ook geen wind. Later hier over meer natuurlijk. Velen hadden al gebruik gemaakt van de oriëntatie arrangementen die geboden werden door de club om er je boot te stallen en wedstrijden te varen voor aanvang van dit evenement. Voor de officiële opening was er al een briefing over het reilen en zeilen in de club.

  Op zondag was de eerste Competitors meeting in de Club, goed geregeld met dagelijks aanwezige weer man; Helga van Leur kon nog wat van hem leren. Chris Watts probeerde de harde kern ‘pumping and rocking babes’ in te houden met een leger Jury mensen. Leuk om te weten dat er ook zeer domme vragen worden gesteld en Chris weet daar wel raad mee. Er was een veiligheids app geregeld die je kon downloaden, zodat de politie je altijd kon vinden bij calamiteiten op de wal.

  De practise race. Alles ging de haven pas uit na een signaal van het race comité. De race zelf was een flop er werd wel gestart maar races werden afgebroken van wege de wind die zich terugtrok van ons wel zijn. Dan maar het wrikken en rollen wat nodig was om terug in de haven te komen zodat de stijve rug en heupspieren van het lange auto rijden weer wat slapper gemaakt konden worden.

  De openings ceremonie: Hier waren de lokale autoriteiten, sponsoren en organisatoren natuurlijk aanwezig. Zo gaat dat, de vorige winnaar Vladimir Krutskih gaf zijn zeer net opgepoetste beker weer aan het comité en de Finn vlag werd aan de club overhandigd. Na de opening door de Voorzitter van de Club en Andy Denisson was het een gezellig samen zijn met vele oud bekenden en nieuwe gezichten op het strandje naast de Club. De groepen waren al ingedeeld in 4 kleuren en hingen op het notice bord onder het afdak bij het secretariaat. Hier voor op de kade waren heel slim de Legends geparkeerd met bijna voor iedere legende een assistent. Was dus prima geregeld! De indeling in het boot park was zo dat wij NL met wat Duitsers, en de Ukrainers op een redelijk goede plek stonden. Je moest met je boot op je standplaats waar je ingedeeld was blijven ivm de veiligheid en vermissing na de races konden de assistenten precies zijn wie er wel of niet terug waren. Voor velen onbegrip maar de Middellandse zee kan in 20 minuten wel in een hel veranderen, dus dit was nodig.

  Maar toen op de maandag zag het er niet best uit toen ik ‘s morgens met de boemel langs de kust reed. Het werd dus een warme dag van veel gelul en weinig lol. De dinsdag hetzelfde wind scenario met de dagelijkse prijs uitreiking (werd tombola) op het strandje. Maar de wind verwachtingen waren optimistisch voor de woensdag, de jaar vergadering werd verschoven naar donderdag.

  Woensdag, een lichte wind 6-12 knopen, iets voor de licht gewichten onder ons. Dat bleek ook wel uit de uitslagen des avonds. Maar er stond genoeg wind om er toch 3 wedstrijden op beide banen en 4 groepen te realiseren, dat was een hele klus maar was toch gelukt. Te lange startlijn en stroom tegen helpen in zulke situaties. De wind iets uit zuidelijke richting maakte het tot aan de finish van elke race weer spannend. De kustlijn was niet favoriet deze dag tenminste waar mijn groep moest starten. In de laatste korte kruisrakken naar de finish was veel te verliezen of te winnen. Ene Kok (tijdje gemist) zag het gebadder als een griem en probeerde de Santa M giek met zijn voeten naar buiten te krijgen. sterke schoot had ie wel. Jan van de Horst heeft wel een 1e plaats gezeild naar de boven boei in zijn groep (7) en Ewout schitterde met een 2e plek op deze dag.

  In de avond was er het Official Dinner, wat niet zo een groot succes was. Teveel wijn en te weinig variatie. Is ook wel moeilijk om voor 400 man een potje paella of wat er op leek te koken.

  Donderdag weer geen wind. Wel de verschoven jaar vergadering en verwijs naar het verslag op de FWM website. Gus Miller gaf wel een duidelijk signaal af om op lokaal nivo aan het werk te gaan bij eigen organisaties om de Finn lobby sterk te houden om de klasse Olympisch te houden. Nederland laat België soms tegen stemmen en dat is niet goed! Wim, Chris at work! Verder had Jan Zetsema geen tegenstanders om in 2020 de FWM naar Port Zelande te loodsen. Hij gaf een uitleg over de accommodatie en heeft in CN El Balis veel ervaringen naar perfectionisme opgedaan. Corrine gaf een kort verslag van de London Ol meeting.

  We zullen weer een keer aan de bak moeten dus met Port Zelande. Na de meeting was het weer geweldig leuk om op de kant te blijven. Geen wind maar enthousiast blijven was het devies van de donderdag. Lacus hielp daarbij.

  Vrijdag. Dat was een geweldige uitkomst van de lokale weerman. Klopte wat ie gezegd had en het hele spul het water op met een lekkere bries, schat 10 -17 knopen. Altijd spannend om met wind 350 Finnen door de haven mond te krijgen. Joos Bos en ikzelf maakten maar een snelle Lemans start van de beton stijger. Joos hield dat vol tot op de startlijn en kon met een 2e bfd naar huis. Voor enkelen in de top 10 was er toch wel wat verschuiving maar kon toch niet voorkomen dat er een GGM Luis Doreste toch 1 werd in het totaal klassement, Poncel 2 en Giacomo Giovanelli 3. De top 10 na de eerste dag was een beetje verwarrend om dat een Poncel en Joachim Blanco 1 slechte wedstrijd op de woensdag hadden staan .Ik zal het wat de uitslagen betreft maar niet verder op in gaan want in ons NL kamp werd niet goed genoeg gezeild om een podium plaats te bemachtigen .Met uitzondering van Bas de Waal (16e) die nog mogelijkheden had en Albert Kroon (31e) die nog net met 1 punt voor pumping Jack (Paul Kamphorst) kon blijven. DIT MOET BETER!

  De Prijs uitreiking was wel weer een geweldig iets om mee te maken. De Spanjaard, de Chileen en Italiaan. Dus geen Noord-Europeaan en ook geen Frijdal deze keer. Met veel champagne, confetti, prijzen, legends (komen er een paar bij volgend jaar) en mooie prijzen. Na afloop maar aan de Whiskey. Na afloop is het altijd weer gezellig en zijn de verliezers aan het woord. Ned 1,4,8,9,10,11,27,31,54 en de rest van onze groep……. volgend jaar beter .

  Henk
  Ned 11

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.