2016 Sneekweek (by Peter Aukema)

Home Forums Verslagen 2016 Sneekweek (by Peter Aukema)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #586
  Webmaster
  Sleutelmeester

  De Sneekweek,

  Alweer voor de 81e keer ging op vrijdag 5 augustus de Sneekweek van start met de bekende vlootschouw. De omstandigheden waren optimaal en zo konden deelnemers en toeschouwers genieten van een mooie opening. Ondergetekende is inmiddels een vlootschouwveteraan aan het worden aangezien niet iedereen staat te trappelen om dit spektakel mee te varen en de K.W.S. mij altijd wel weet te vinden. Blij verheugd ben ik dan ook dat Michel Miltenburg zich spontaan zaterdagavond tijdens de bbq bij Villa Ruiterhof (alweer, ja alweer )als vrijwilliger aanmeldde om de Finnklasse te vertegenwoordigen tijdens de vlootschouw van de volgende Sneekweek. Ik zet dat maar even op papier, de toezegging zou zo maar ingegeven kunnen zijn door een te hoog endorfine gehalte veroorzaakt door 1 of meerdere bieren en het zou zonde zijn als zo’n mooi vriendschappelijk gebaar in de vergetelheid zou geraken.

  Enfin…….

  Zoals altijd wordt er ook nog wat gezeild tijdens de Sneekweek. In tegenstelling tot vorige jaren waren de zeilcondities fantastisch, o.k. door de westelijke wind en het buiige karakter niet eenvoudig want de overwegende matige wind ( gemiddeld 15 kts) varieerde zomaar van 5 tot 18 knopen en 30 graden shifts waren geen uitzondering. Het comitee kwam echter geen moment in de problemen om er een goede baan in te leggen dus konden wij bijna iedere dag zonder uitstel en rond de klok van 10.00 van start.

  Al bij de eerste wedstrijd was het snel duidelijk dat Tijmen van Rootselaar niet van plan was om zijn Sneekweek triomfen met iemand anders te delen. Met een nieuwe set up in de fantastica van Tim liet Tijmen vanaf dag 1 zien dat er geen maat stond op zijn snelheid. De eerste pot werd verzeild op de Noord noord westbaan. Tijmen en Ronald lagen van meet af aan kop terwijl ondergetekende zich een weg naar voren moest worstelen in een lastig shiftend windje.

  De tweede dag was het voor velen zwemmen geblazen. een strakke zuidwester (prachtig in de lengte as) zorgde voor dikke golven onderin bij Terhorne wat velen voor de wind in de problemen bracht. Tijmen ging als eerste om de boventon met in zijn kielspoor Ruiter, van Klooster, Daan, Maxim en ondergetekende. Helaas moesten Daan en Maxim voortijdig de kopgroep verlaten na een paar spectaculaire vlagen. Zoals ik het mij kan herinneren heeft Maxim ongeveer een minuut lang geworsteld om uit de chinees te blijven, helaas was er geen ontkomen aan. Ruiter kreeg pech bij de tweede onderton en zo ontstond er een verhitte strijd om de tweede plaats tussen Michel, van Klooster en de NED40 die lijdzaam moest toekijken hoe de NED112 en NED43 stukje bij beetje dichterbij kwamen, close finish ! mooie wedstrijd.

  De derde dag verscheen ik niet aan de start vanwege een geknapte val, inderdaad, direct vervangen als er 1 draadje door is !!!. Klaas wist met degelijk en risicomijdend zeilen (vlagen tot 30 knopen !!) beslag te leggen op de 4e plaats terwijl Tim zijn Carbon helmstok brak. Hilarisch gevalletje tijdens de eerste downwind heb ik mij laten vertellen. Een bootje of 5 lagen voor de wind op 50 meter van de onderton vlak bij elkaar toen er een enorme vlaag langskwam, je kent dat wel zo eentje waar je net niet op zit te wachten als je je zwaardje wil laten zakken [Symbool], halsbrekende toeren !!

  Dag vier begon met een knoopje of 8 terwijl er veel meer voorspeld was, lastige zeilkeuzes dus. Roel van Olst had gekozen voor zijn lichtweerset en zat voor de start al te pochen over zijn snelheid. Niet voor niets dat hij met een grote grijns in zijn boot zat, al bij boei 1 had ik de verrekijker nodig om te zien wie er vooraan lag en dat bleek dus Roel te zijn. De wind bouwde zich langzaam op en helaas voor Roel moest hij zijn eerste positie opgeven aan Tijmen in het laatste kruisrak. Ook lichtweerspecialist Fred Richter hield het lang vol voorin maar het laatste planeerrak naar de finish bleek er net 1 teveel. Dan is het inderdaad wel makkelijk om wat kilo’s mee te zeulen in die halve windse rakken.

  De vijfde dag (Hardzeildag) was een prachtige zeildag met prachtige dikke shifts. Van Klooster hield het wel voor gezien toen hij 100 meter verloor in de buitenbocht op een kruisrakje in de poelen, boot op de trailer en op naar Zweden. De rest achter Tijmen en Ruiter vocht een geweldige strijd uit waarin Michel uiteindelijk de derde plaats innam.

  De laatste zeildag, wederom zuidwest 5. Helaas miezerig maar toch schitterend zeilweer. Wederom achter Tijmen was een hevige strijd gaande om plaats 2 tussen Ruiter, Michel en mijzelf. Bij de laatste boventon op de poelen lag Ronald met 50 meter voorsprong voorop met daarachter de NED40 met in zijn kielspoor Michel. Hoe snel je in een Finn een gat dicht kan zeilen in een voor de winds rak bleek maar weer. Al na 3 minuten kwam de NED40 met een enorme privevlaag bij de NED67 voorbij planeren en ondanks alle inspanningen inclusief enig verbaal geweld moest Ronald met gevaar voor eigen positie toezien hoe ondergetekende als tweede werd afgeblazen. Michel Miltenburg en zeker ook Johan van Straalen kwamen namelijk hard opzetten in het laatste kruisrakje naar de Finish.

  Het was weer een memorabel weekje waar Ronald vorig jaar al zijn lofuitingen over heeft gepubliceerd dus dat stukje is eenvoudig invulbaar voor iedereen. Ga er maar vanuit dat bepaalde zaken niet veranderen en dat het Suc6 van de Sneekweek simpelweg te verklaren is door de kracht van de herhaling.

  Tijmen was wederom de meer dan terechte winnaar met dit jaar zes overwinningen !! wellicht dat hij volgend jaar een Raudaschl of een Vanguard kan overwegen om het wat spannender te maken.

  Peter Aukema
  NED40

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.