2016 Randmeerrace – FCH Lustrum (by Arjan Vos)

Home Forums Verslagen 2016 Randmeerrace – FCH Lustrum (by Arjan Vos)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #587
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Het weekend begon mooi, met op zaterdag prachtig zonnig en rustig weer. Zowel zaterdag als zondag kenmerkten zich door shifterige wind, met flinke verschillen in windsterkte. De banen lagen er goed in, en de starts en wedstrijden werden strak en zonder enige twijfel geleid door het wedstrijdcomité onder leiding van Ruurd.

  Zaterdag
  ZW 6-10 knopen wind, shifterig. De juryboot was prominent aanwezig door het veld heen. Een aantal mensen die op aanwijzing rondjes moesten draaien, maar voor de meesten volstond de dreiging van het geluid van de naderende RIB. Waarvoor hulde, dat is nog weleens anders als een juryboot ontbreekt. Helaas balen voor Thomas die in race 1 op een mooie 2e plaats lag en moest draaien waardoor hij terugzakte naar de 6e plaats.

  Race 1
  Pin was wat gunstiger, iedereen vol enthousiasme en dus een general recall. Verder weinig gezien na een dramatische eerste boeironding (door een goed getimede combinatie van windshift en vuile wind; boei niet halen, gijpen en nog een keer proberen; weinig ruimte, zelfde verhaal, weer niet; 3e poging dan toch wel raak, en toen was iedereen wel zo’n beetje voorbij). Karel 1 en Ronald Ruiter 2. Ronald was sowieso erg goed bezig op zaterdag met een 2-2-7.

  Race 2
  Wederom een general recall; iets meer wind zodat er regelmatig (voorzichtig) kon worden gehangen. De U vlag hing erin, wat wat discussie gaf. Aan de andere kant heeft Ruurd de hele dag de zwarte vlag in zijn zak kunnen houden, wat bij weinig wind en een veld van 60 boten ook een prestatie is. Karel weer 1 en Ronald weer 2.

  Race 3
  Weer een general recall en nog iets meer wind. Als uitsmijter ging in de laatste downwind de pompvlag erin. Net voor de bovenboei leek het namelijk wel pompwaardig maar eenmaal begonnen aan de downwind zakte de wind er helaas volledig uit. Altijd een lastige opgave om in zulk licht weer te pompen. Menigeen trok de conclusie dat stilzitten en nietsdoen misschien wel het beste was. Karel voorop in de downwind met kort daarachter Roy gevolgd door o.a. Jelte, Thierry en ondergetekende. De top 10 lag redelijk dicht bij elkaar waarbij Karel uiteindelijk (weer) aan het langst eind trok. Roy 2 na eerder een 4 en een 3 gevaren te hebben.

  Zondag
  De voorspelling was veel wind (18 knopen met vlagen 25, zuidwest later west) en veel (zware) buien. Uiteindelijk een bootje of 40 aan de start aangezien de voorspelling natuurlijk ook een mooi excuus was om thuis te blijven. Wind viel uiteindelijk wel mee, varieerde zo’n beetje tussen 10 en 20 knopen, met wat uitschieters naar zo’n 25 knopen. Pompvlag dus hele dag erin. Voordeel van meer wind was ook dat de starts soepel verliepen en geen general recalls nodig waren. Nadeel dan weer wel dat er ook gezwommen werd maar het water is goed op temperatuur zo begin september.

  Race 1
  Wind rond 14 knopen bij de start en veld in 1x goed weg. Eerste downwind was afzien in die zin dat de wind was afgenomen en de zon scheen. Dus veel te warm aangekleed en veel arbeid voor weinig extra snelheid. Gert ging weer hard met zijn uniek uitgevoerde staande pomptechniek waarbij hij de schoot door het grondblok heen vastheeft (volgens mij is de downside ervan alleen dat de kans op zwemmen ook navenant groter is…). In de laatste downwind haalde de wind goed aan met mooie lange vlagen rond de 25 knopen. Top om naar beneden te planeren terwijl je aan de schoot bungelt. Hier werden grote afstanden goed gemaakt (of verloren) en gingen de eerste zeilers zwemmen. Roel had veel pech om vanaf een hele mooie positie (7?) met zijn mast stevig in de modder te komen vlak voor de onderboei. Karel 1, Tobias 2.

  Race 2
  De 1e downwind werd een half/ruim winds rak omdat de wind naar west draaide, terecht werd de wedstrijd eruit geschoten. Opnieuw gestart met nu beduidend meer wind. Dit was de opmaat naar een megahoosbui die 15 seconden na de start over kwam. Soort tropisch gebeuren met wind die kortstondig piekte boven de 30 knopen en met weinig zicht door de zware regen. Dat was even overleven voor de meesten, maar aan de andere kant kwam die bui gelukkig niet over tijdens de downwind; dan was het zeker een kwestie van massaal synchroon zwemmen geworden. Halverwege het 1e kruisrak weer minder wind. De rest van de wedstrijd veel trimmen, dan weer alles los voor maximale druk, dan weer overloop naar buiten en aan de cunningham hangen om recht te blijven. Zelf ook nog even gezwommen bij het overpakken van de schoot naar 1 op 2 na een gijp. Karel 1, Tobias 2.

  Race 3
  Eindelijk goed weg en kortstondig Karel en Tobias van dichtbij gezien. Helaas niet goed gekeken waar de boei lag (was deze nou verplaatst?) en de boei (naar goed voorbeeld van Bas de Waal) een flink stuk overzeild, helaas. Verder weer mooie downwinds met goede windvlagen. Karel 1 en GER 700 2, Tobias 3.

  Overall
  Karel van Hellemond was een “stukje” beter dan de rest, 6x een 1. Tobias ondanks minder kg’s de 2e dag met veel wind in vorm in zijn nieuwe fantastica.

  Bij de prijsuitreiking kwam PJ Postma vertellen over zijn Olympische Spelen. Toch knap hoe hij zo nuchter over een teleurstellend verlopen Spelen kon vertellen. En daarna mooie prijzen voor de winnaars, speciaal ontworpen door Maxim.

  Verder een hele strakke organisatie van de Randmeerrace (waarvoor dank!) met op zaterdagavond een goed verzorgde bbq met live band, veel vlees en genoeg bier mede ter ere van het 55 jarig bestaan van de FCH.

  Al met al een mooi weekend met prachtig (afwisselend) zeilweer.

  Arjan Vos

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.