2016 Finnale – Hoorn (by Thomas van den Berg)

Home Forums Verslagen 2016 Finnale – Hoorn (by Thomas van den Berg)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #570
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Eigenlijk moest ik zeilen vandaag. Op de 2e dag van de Finnale in Hoorn was er echter geen wind en omdat ik voor het eerst in mijn nu 3 jarige Finn carrière op de 10e plaats ben geëindigd mag ik nu een stukje schrijven. Die 10e plaats is wel wat verdacht. Door een bijzondere combinatie van UFD’s zowel voor mij als achter mij schoof ik op van de 11de naar de 10e plek. Bovendien had ik de sterke indruk dat Cees in de laatste race wat rustig aan deed, zodat hij veilig 11de werd.

  Organisator Tobias had ons het hele jaar al open water, goede stabiele wind en golven beloofd. Met zijn enthousiasme en vasthoudendheid had hij bijna 50 mensen naar Hoorn weten te lokken. Een mooi veld met veel goede zeilers maar golven en een goede stabiele wind waren er niet. Open water was er wel en omdat de omstandigheden niet echt in het voordeel van Tobias zelf waren, denken wij dat het uitblijven van wind echt buiten de invloedssfeer van de organisatie lag.

  Tijdens de wedstrijden op zaterdag viel weer op hoe goed Bas de Regt vaart als het niet te hard waait. Hij eindigde met een goede serie op een knappe 3e plaats. De andere Bas (de Waal) vaart altijd sterk en we zagen hem op de 2e plaats eindigen. Ook het voortijdig afblazen van race 3 vanwege een gebrek aan wind, waarin hij op een veilige 1e of 2e plaats leek te liggen kon dit niet voorkomen. Gelukkig trok de wind later weer wat aan en hebben we toch nog een 3e race kunnen varen. Tot hier lijkt het allemaal logisch en verklaarbaar. Bij de prestaties van Martijn kunnen we echter wat vraagtekens zetten. Bij de meeste sporten op niveau denk ik altijd dat, als er iemand veel beter is dan de rest, er een vorm van doping in het spel moet zijn. Maar de Russische en Chinese doping specialisten hebben klanten genoeg en hebben, met de Olympische spelen in aantocht, waarschijnlijk geen tijd voor een Nederlandse zeiler. Zou hij dan bij een Belgische fietsenmaker geweest zijn en moeten we controleren of er batterijtjes in zijn mast zitten? Dat moet haast wel. Het alternatief is namelijk dat hij echt veel beter is dan wij en dat is toch echt ondenkbaar. Maar toch nog even serieus. Bijzonder knap en indrukwekkend zoals Martijn kan zeilen.

  Wat viel er verder nog op? Die wind in Hoorn, die is nog best lastig en niet zo stabiel als je zou verwachten op open water. Dat Martijn, net als een paar anderen ook nog op pompen betrapt werd. Na het draaien van 2 rondjes werd hij echter gewoon nog 1. Thierry een zeer bijzondere stuurboord start maakte in race 3. Hij was gelijk ver weg, maar helaas ook vals. Ronald K. in race 3 ook graag over stuurboord weg wilde maar Marald hield dat tegen. Hierdoor kreeg ik mooi vrij baan en kon ik vrij weg varen. Nog bedankt Ronald en Marald. Dat de voorzitter ook vals was. Bij de start dan. Tijmen werd uitgeroepen tot winnaar bij de legends. Hoewel niet onwaarschijnlijk leek ons dat wel wat voorbarig. Dat Max een prachtige wisselprijs had gemaakt. Het door de organisatie verzorgde koude bier uitstekend smaakte. Luuk die regelmatig deze stukjes schrijft, naar eigen zeggen nog nooit zo slecht gevaren had maar daar geen stukje over wilde schrijven. De laatste Bas (Weijman) weliswaar als enige Bas geen prijs had, maar heeft toegezegd dat hij een evenement gaat organiseren op Giesbeek op voorwaarde dat wij allemaal komen.

  Tobias en WSV Hoorn zijn een waardig opvolger van Jan Zetzema en hebben de nieuwe Finnale uitstekend georganiseerd. Dank daarvoor. Wij gunnen de organisatie volgend jaar wat meer wind. Wij zullen zeker terugkomen.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.