2015 ONK Masters (by Wouter Molenaar)

Home Forums Verslagen 2015 ONK Masters (by Wouter Molenaar)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #561
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Dutch Finnmasters Championship 2015
  67 competitors

  Een week voor het evenement zaten we na de wedstrijd bij HWH met een biertje in de hand wat te filosoferen over Het ONKmasters Harderwijk.Wier…… we zien het wel. Maar hoe zat het ook alweer, moest je nou tot de knieën, tot je middel of tot je heupen het water in op het strandje??? We wisten het niet meer. De droge zeillaarsjes kwestie was wel snel opgelost. Droog in de boot zetten en dan op weg naar de start, als je voeten weer droog waren pas aantrekken.
  Wel zagen we een paar dagen van te voren allemaal aankomen dat het een lichtweer kampioenschap werd met leuk wat zonuren. Interrrrrnationaal met Derek Seret (of Dirk noemden ze hem vroeger op HWH) uit Australië, Charles Heimler uit de USA en een paar Duitse Finn vrienden.
  Na een hartelijke ontvangst en wat babbelen bij de WV Randmeer gingen we toch maar doen waar we voor gekomen waren: Zeilen. Nog even terloops naar de wierberichten gevraagd. Nou dat was heel gering want er was gemaaid. Misschien dreef hier en daar nog ietsje pietsje, heel geruststellend.

  Wedstrijd 1
  Ik had Marald van Reijsen (die zijn eerste wedstrijd buiten Loosdrecht voer) al gewaarschuwd voor veel startprocedures en zwarte vlaggen en…… aldus geschiedde, tot je er een kunstkop van kreeg. Sommigen zijn dan wat voorzichtiger bij een zwarte vlag echter webmaster Ewout ging het gevecht om de pin aan. Strak kijkend naar de jongeman die achter hem langs stak en daarna “omhoog, omhoog” riep. De knaap was eigenlijk de schuldige dat Ewout over de lijn gezet werd, maar geen twijfel mogelijk. Wel een mooie start voor de NED 66 en hij kwam samen met de NED 972 (Tobias Kirschbaum), Ned 39 (Steven Schraffordt) bij de eerste boei aan. De NED 2 zat daar niet zo ver achter en zag een rubberbootje met een bord met maar één zeilnummer er op. De NED 66 kon rustig een time out nemen en zich opladen voor de volgende start. Buiten de 972 en de 39 melden zich nog wat zeilers vooraan waarbij de NED 888 (Bas de Regt) die wel heel snel langs kwam. Terwijl Kirschbaum het druk had met Schraffordt en visa versa, pakte Bas de Regt gewoon de winst.

  Wedstrijd 2
  Na weer wat oefenstarts eindelijk weg en kon het spul weer vertrekken met de zwarte vlag en nu was het titelkandidaat de Waal (NED 29) die genoteerd werd bij de start. Van het spel vooraan heeft de Stressfactor niets gezien, want herstellend van een slechte start had de NED 2 een aantal korte tacks nodig om vrij te varen. Het ging voor Rodrick Casander toen net iets te snel en die vaart per abuis stuurboord de NED 2 aan. Met de leeftijdcompensatie van Rodrick laat ik het incident voor wat is want er is nog werk aan de winkel. Het wordt de meest frustrerende race van de serie. In mijn drive om naar voren te varen doemen er steeds problemen op. De grootste tegenstander kon ik niet zien en hangt tot 4 maal toe aan mijn roer en maakt me furieus. Na deze martelgang eindig je dan als 18e. Onderweg wordt ik aangesproken door Bas Weijman: “Jij was toch die lichtweerspecialist ha, ha, ha”. Ik wilde nog zeggen dat hij er een vunzig zeiltje op had staan, maar hield het net op tijd binnen. De wedstrijd werd gewonnen door NED 7 van Cees Scheurwater met daarachter NED 66 Ewout Meijer, NED 4 Ruurd Baerends, NED 881 van Vierssen en NED 35 Bas Proper. Bas was hier zo gelukkig mee dat hij het ‘s avonds met Lacus Jan (die jarig was) is gaan vieren in Café het Bruggetje in Loosdrecht. Dat was dus 2x scoren en Lacus Jan hield de ochtendwedstrijd de volgende dag maar voor gezien.

  Wedstrijd 3
  Eerst wachten op wind. Daarna een heel klein beetje, het zou voorwaar niet makkelijk worden om überhaupt weg te komen. Toch lukt het na wat valse starts en Thierry van Vierssen is King evenals in de medalrace van het WK Masters. Subtiel, geconcentreerd, pijnlijdend op de zwaardkast vaart hij weg bij de rest en finisht eerste voor de strak zeilende Peter Aukema met daarachter Cees Scheurwater, Chris Frijdal en Bas de Waal.

  Wedstrijd 4
  Iets meer wind, dus iets prettiger zeilcondities. Natuurlijk de enige wedstrijd die niet op film staat en maar goed ook, want achteraf bleek dat de NED 2 op het BFD boord had gestaan met enkele anderen omdat er nog een zooitje over de lijn ging… tsja de NED 2 toch een beetje besmet. Larry Lemieux leerde me ooit als je het niet meer weet met starten in een groot veld, gewoon in de tweede lijn bij het startschip liggen en direct over stuurboord weg. In de eerste lijn lag AUS 8 (Derek Seret) en daarachter de NED 2 en Peter Aukema en we gingen alle drie over stuurboord weg richting de zandzuiger. De zandzuiger was mijn horror van de vorige dag want daar lag veel wier, dus na 100 meter de lange bakboord slag in. Heerlijk vrije wind en om mij heen kijkend zie ik nog maar één boot voor de ton en dat is de NED 88 van vriend Chiel Barends. Grappend varen we naar de eerste ton om te zien dat we “los” zijn. Chiel gaat stuurboord het ruime rak in de NED 2 bakboord. Bij de gate is de NED 2 iets voor en kan de voorsprong uitbouwen. Chiel verzaakt om tussen de club achter hem en de finish te blijven en wordt op de meet nog gepakt door Wobbe de Schiffart die vlak voor de ton waar de wedstrijd werd afgekort een “lift” kreeg. Ik zag dat Derek Seret ook nog aardig voorin finishte, maar die Aukema die nog 6e de eerste ton om kwam (en dan meestal niet veel meer verliest) werd uiteindelijk 33e. Ook hij was slachtoffer van de onzichtbare tegenstander en was woest.

  Wedstrijd 5
  De wind zakt weer iets in en met veel moeite komt het veld weer uit de startblokken. Stressfactor weer in de mêlee gaat steeds stuurboord uit terwijl het bakboord te doen is. Onderweg naar de gate zie ik wie er vooraan ligt. Op dat moment denk ik dat Gert van Woudenberg een gelovig mens is, want hij moet hulp van boven hebben gehad…. Een scheet van God zou Henk de Jager zeggen, want hij ligt zo’n 150 meter voor. Ik zie hem omkijken in het kruisrak en denkt volgens mij: ,, Moet je ze nou zien dat stelletje “krabbelaars en prutsers”. Deze onreine gedachte wordt in hetzelfde rak bestraft en Thomas van de Berg pakt de eerste plaats en die Gert… Tsja, spijt komt altijd te laat. Achter Gert finishte Cees Scheurwater, Steven Schaffort en heel knap GGM Ruurd Barends. Doordat de wind instortte kwamen er boten buiten de tijdslimiet binnen, maar het comité was coulant. Na 5 wedstrijden kon een balans worden opgemaakt en bleken van Vierssen en Scheurwater los van de rest te staan. Meer dan 10 punten voor op Thomas van de Berg, Steven Schraffordt en Ruurd Baerends.

  BBQ
  Het bieren en BBQ ging prima met het mooie weer. Gezellig bijkletsen, stom uit je nek lullen en de uurtjes vlogen voorbij.

  Wedstrijd 6
  Zondagochtend: De startzenuwen waren bij de meesten weg, zodat de start in één keer goed was en er was weer wat wind, al was die 180 graden gedraaid.
  Bij de eerste boei een kopgroepje met Cees Scheurwater, Tobias Kirschbaum, Bas de Waal en Steven Schraffordt. De Stressfactor zat daar niet veel achter en hoopte de positie een beetje vast te houden. Dus voor de wind een beetje controleren dacht ik….. ja, ja was het maar zo. Er waren 5 boten die verkozen de Noordzijde van het voor de windse rak te hoeken en dat pakte akelig goed uit. De Ned 15, Ned 4, Ned 66 en nog een paar boeven melden zich direct in de kop voor de ereplaatsen. Au dat deed even pijn, dan maar proberen niet nog meer plaatsen te verliezen. Toch kwam van Vierssen er nog langs, maar Aukema ging bij de NED 2 voor de bijl. De wedstrijd werd gewonnen door Tobias Kirschbaum gevolgd door Michel Miltenburg en Cees Scheurwater.

  Wedstrijd 7
  De laatste wedstrijd moest de kampioen brengen. Cees Scheurwater stond een paar puntjes voor op Thierry van Vierssen en er waren in theorie nog 2 titelkandidaten. Dat Thierry erbij zat was geen verrassing maar Cees…. dat was toch wel heel apart. Want Cees hield toch helemaal niet van weinig wind, dat was toch niet leuk Cees? Waarom houden we dat niet zo man, wel zo makkelijk voor ons. Op één of andere manier is Cees met een nieuwe mindset (misschien na het lezen van een bepaald artikel) lichtweer zeilen ook leuk gaan vinden.
  De start ging weer vlot en de sukkel van de NED 2 zat bij de pin terwijl het bij het schip goed was. Ook Chris Frijdal zat daar, maar wist door steeds links van de rumpline te blijven de schade te beperken. Voor de Stressman was het harken, harken, harken en lag helemaal achteraan. Thierry deed wat hij doen moest en pakte resoluut de kop en Cees was niet ver weg. Een thriller van de bovenste plank die tot het laatste moment spannend was. Uiteindelijk won Thierry met Cees op de vierde plaats en daar tussen Paul Kamphorst en Tobias Kirschbaum. Thierry en Cees een gelijk aantal punten, Thierry meer eerste plaatsen en dat betekend Thierry = “Dutch Finnmaster Champion 2015”.

  Een leuke prijsuitreiking kwam er vrij vlot, waarbij iedereen het leuk vond dat de prijzen uitgereikt werden door Pieter Jan Postma (toch een beetje een held)

  Verdere wetenswaardigheden

  • Wedstrijdleider Ab Schippers met behulp van enkele HWH ‘ers en een groep WV Randmeerders deden wat ze konden met de steeds draaiende wind, maar dat ze het makkelijk hadden, nou nee.
  • Er lag naast het startschip geen ILM, hetgeen betekende dat je je Finn bijna tegen het startschip aan kon leggen bij de start, dat was niet echt lekker voor het comité. Voor ons lastig wegkomen want naast en achter het startschip was toch een windwak.
  • De pin-end boei had wel heel erg een mini Mickey Mouse formaat en was vaak haast niet te zien.
   De uitslagen vertoonden vaak rare uitschieters. 2e worden en de volgende wedstrijd 43 was geen uitzondering en het kan nog gekker Paul Kamphorst 2e en 53e? Moet je nog maar een keer uitleggen Paul.
  • Veel nieuwe namen en zeilnummers die wij HWH ‘ers nog nooit gezien hadden = leuk!
  • Hans Zuurendonk had er veel voor over om mee te doen en kwam vrijdagochtend uit Irak gevlogen. Peter van Veen moest de zaterdag missen door een begrafenis, dubbel triest.
  • De eerste pompvlag was voorrrrrr… zoals altijd Thierry van Vierssen.
  • Die Thomas van de Berg, de eerste GM zeilt pas een paar jaar en maakt grote stappen.
  • Ewout Meijer demonstreerde de laatste dag hoe je zo droog mogelijk je boot in kunt komen. Dit vedergewicht in de Finnklasse neemt een aanloopje vanaf het strand en jumpt als het water tot zijn knieën komt voorover met zijn buik op het achterdek. Stuurt met zijn (blote) voeten en laat zich uitdrijven tot het diep genoeg is om zijn roer er aan te hangen. Heel knap, maar dat atletisch vermogen…Ewout, dat heeft slechts een enkeling.
  • Het Wier. De eerste dag was ik nijdig, voelde me gepakt door de onbekende vijand. Erger, ik dacht dat ik kampioen wierpakker was. Bah, bah en bah. De laatste dag was ik er aan gewend en pakte die dag 3 of 4 keer een sliert wier en die laatste keren dat ik het wier wegpakte werd ik er vrolijk van. Ik kreeg het gevoel alsof ik een dief betrapt had en dat maakte me blij. Ik had ook gemerkt als het wier weggegooid was dan ging de NED 2 daarna beter zeilen. Natuurlijk van de gekke, maar het was echt zo. Plotseling was ik één geworden met de natuur.
  • Resumé 7 lichtweer wedstrijden met een specialist als kampioen en de revelatie van Cees Scheurwater die ook een geweldig kampioenschap zeilde.

  WV Randmeer bedankt voor de gastvrijheid.

  Wouter Molenaar
  NED 2

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.