2015 OBK (by Webmaster)

Home Forums Verslagen 2015 OBK (by Webmaster)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #537
  Webmaster
  Sleutelmeester

  OBK (van de site van onze Belgische vrienden)

  Een Belgisch Kampioenschap in Nederland. Het heeft misschien enige verantwoording nodig. Vorig jaar op de Spuikom in Oostende 10 deelnemers. We wilden meer deelnemers. En wij Belgen beseffen maar al te goed dat varen met en tegen mensen met een hoger niveau loont. Open water draagt ook bij, maar helaas niet altijd tot het aantal deelnemers. Het Veerse Meer is het compromis geworden. Oostwatering de locatie!
  Weersverwachting: wisselvallig, regen, zon, wind, mist (nevel) van 4kn wind tot 15kn. Kortom we zouden een waardig kampioen zien verschijnen na de 10 vooropgestelde reeksen. Het weer, ziekte en andere redenen deden op het einde nog 3 deelnemers afhaken. Met als gevolg ‘slechts’ 14 starters. Al gauw werden het er nog 12. Michiel kreeg namelijk de giek nogal onzacht tegen het hoofd. Onze paramedici Yves en Maarten ontfermden zich onmiddellijk over Michiel die toch een groot bloedspoor achterliet. Naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Vlissingen naar de Spoedafdeling luidde het verdict. 6 hechtingen en een kap van 6 centimeter…. ’s Avonds kon Michiel zelfstandig naar huis rijden. Echt jammer ! Een spoedig herstel gewenst Michiel !

  Zaterdag kregen we eigenaardige banen voorgeschoteld. Kort kruisrak en de rest van het parcours was bezeild. Dit wordt ook wel eens ‘een kamelenkoers’ genoemd. Gelukkig was het comité ontvankelijk voor kritiek en kregen we als nog 3 mooie wedstrijdjes, na de 2 iets wat ongewone wedstrijden.

  +12kn wind, gevolg: “pompen” toegelaten… Het is toch een vak apart dat pompen ! Als je dat goed lukt kan je er gigantisch mee winnen. Lukt het je niet, dan ga je trager vooruit dan wanneer je zou stil zitten in je boot. Jan en Paul, de mannen van de Haringvliet, hebben deze techniek het beste in de vingers en zij zeilden dan ook het beste op dag 1. Joël eindigt op dag 1 als beste Belg. Als Rugby speler toch ook wel wat genen om goed te zeilen meegekregen duidelijk…

  Zaterdagavond werd een gezellige avond ! Gastvrouw Annemijn van de brasserie van Oostwatering heeft ons heel gastvrij ontvangen, dat was lekker geregeld ! Laat is het niet echt geworden. 5 manches, het kruipt immers in de kleren. In de chalets was het snel stil. Niemand klaagde over snurkers. Dat is weliswaar bizar?! Dat wil zeggen dat iedereen in een zeer diepe slaap zat, heb ik zo het vermoeden. Ik kan me niet voorstellen dat er niemand geluid maakte die nacht ….

  We konden nog het comité overtuigen om een andere baan er in te leggen op zondag. Gate upwind, gate downwind… Dank je wel voor de flexibiliteit van het comité ! We zijn jullie dankbaar. De wedstrijdjes van zondag waren veel meer een kampioenschap waardig ! Wedstrijden van om en bij de 40-45 minuten ! Top ! 3x kruisen, 3x downwind, downwind finish. Geweldig van genoten! Door het wegvallen van de wind konden er slechts 3 extra reeksen gevaren worden op zondag. Met 8 reeksen in het totaal, 2 aftreks, konden we toch spreken van een geldig en representatief kampioenschap. De meest markante dingen van de wedstrijd in een notendop:
  – Manche 1: de ongenummerde boeien zorgden voor verwarring… Velen begonnen na boei 3 te kruisen, maar het was ruime wind…. De uitslag van het moment werd dus even geschud… Chris had de verwarrende situatie meteen door en maakte hier als eerste optimaal gebruik van door de eerste manche te winnen.
  – Manche 2: boei 2 werd nog wat verder gelegd. Nog meer ‘kamelen’ koers was het gevolg, Pompen toegelaten, Paul kaapte met zijn kunde de eerste plek weg….
  – Manche 3: 22 minuten heeft deze korte reeks geduurd, maar… met 2 kruisrakjes. De beste pompers winnen ! Proficiat Jan Bart ! De stuurboordstart van Wim ging niet ongezien voorbij. Niet zonder risico en/of gevaar…
  – Manche 4 & 5 : een duidelijk stijgend niveau ! Van plek 3 naar plek 10 door 1 simpele gijp extra in het kruisrak… Om maar te zeggen dat het niveauverschil kleiner wordt. Alles ligt dicht op elkaar en de spanning stijgt. Ook de grote wisselingen in de ranking wijst er op dat de zeilers aan elkaar gewaagd zijn… Spannend ! Jan en Paul K. bewijzen hier dat ze vandaag top zijn ! Maar Joël loopt duidelijk warm en krijgt meer en meer aansluiting bij de 2 toppers van de dag.
  – Jammer dat Joël niet kon blijven op zondag om zijn plaats als eerste Belg te verdedigen. Hij werd opgeroepen door zijn Rugby-team om een gekwetste speler te vervangen…

  – Dag 2: Filip is goed wakker en vindt meteen de goede bootsnelheid ! Hij wint met een benijdenswaardige voorsprong ! De concurrentie is gewaarschuwd ! Wat gaat hij nog uit zijn mouw schudden vandaag ?
  – De manche daarna vechten Jan Bart en Wim het uit voor plaats 1 & 2 in de eerste 2 rondjes. Daar het telkens rechts te doen was, zat het in de laatste ronde links. Het was opnieuw Chris die als sluwe vos met het been van de 2 vechtende honden ging lopen ! Knap ! Ook Ronald glipt nog door enige mazen en zeilt zijn beste wedstrijd van het tornooi ! 2e
  – En als kers op de taart konden we genieten van een wedstrijdje met een minimum aan wind. Paul K. laat zijn fingerspitzengefuhl werken om een feilloze wedstrijd te varen. Jan kan Chris afleiden om van te gaan starten en brengt hem a la Olympische Spelen 2012 behoorlijk op achterstand. Ze eindigen in goed overleg op een 15 minuten achterstand. Wim kan aanklampen maar moet dan toch nog een sterke Paul G. en de jonge Maarten voor laten.

  Nederlanders, wij kunnen nog wat jullie leren zo laat ook de uitslag blijken ! We zullen er werk van maken voor onze toekomst! Feit is dat we konden genieten van een vermoeiend en zeer gezellig weekend !

  Kampioen Jan is fier met zijn kampioenshirt. Hij zal het vaak dragen dit jaar!

  Uitslag top 3 OBK:
  1. BART Jan NED 962
  2. KAMPHORST Paul NED 27
  3. FRIJDAL Chris NED 101

  Uitslag top 3 Belgen:
  4. HENDERIECKX Wim
  5. VERHAEGHE Filip BEL 8
  8. GOOSSENS Paul BEL 76

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.