2015 Deens kampioenschap (by Paul Kamphorst)

Home Forums Verslagen 2015 Deens kampioenschap (by Paul Kamphorst)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #549
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Dit jaar een afvaardiging van vijf Nederlanders. Jan Willem, Jan, Maarten, Sander en Paul. The Black Rabbit Sailing Club (BRSC) verzorgde 100% van de Nederlands inbreng, verder een Noor, good old Willi Meister uit Duitsland en een paar Sweden naast een stuk of 20 Denen.
  Terug in Vallensbæk, vier jaar geleden was het Deens hier ook al. Ligging is prima, goed water (dus groot open water) om te zeilen om de hoek. Verder nieuw een comité wat er zin in heeft.
  Eerste avond gelijk het kampement aangelegd en het haardvuur ontstoken opgeleid door gitaarmuziek van Jan en Maarten. Onze buurman had zo zijn eigen idee over muziek maken en ging de hele nacht door. Dat hebben we opgelost door de stroomvoorziening aan te passen, wat hielp. Iedereen tevreden.
  Het format van de wedstrijden was dit jaar ingrijpend gewijzigd. Totaal waren 30 wedstrijden gepland. Voor de tien beste was het toetje nog drie extra wedstrijden waarin steeds de laatste 2 afvielen.
  Op zijn minst uitdagend. Donderdag 8, vrijdag 12, zaterdag 10 en drie finale rondes. Dat wil zoveel zeggen als een complete wedstrijdserie per dag, en voor veel evenementen die wij kennen bijna dubbel. Niets van dit alles verhinderde ons echter om met een opgeruimd gemoed de reis naar Vallensbaek te aanvaarden.

  Donderdag begonnen we met frisse moed aan de eerste acht wedstrijden. Het was prima weer, tussen de 8 en 14 knoopjes. En Denen knopen Oscar dan direct in de mast.
  Met een aanlandige wind en niet ver varen en golven ziet het er gaaf uit.
  De potjes zijn inderdaad kort, dus vol aan de bak want veel was er niet goed te maken. Bij potje nummer vier wordt de finish wel zwaarder en bij mij komen de eerste krampen in de onderarmen en andere ongemakken tevoorschijn. Bij potje nummer 6 de Oscar er echt uit moet, de wind blijft onder de 10 knopen. Iedereen was de tel al een beetje kwijt. Om half zeven zit het erop en een opvallend rustig wedstrijdveld glijdt weer naar binnen. Dan staan we wel weer snel bij het bier en de worstjes op de kant. Je moet de krachten verdelen nietwaar. Prima diner verzorgd ’s avonds op de club.
  We gaan wel op tijd met lichamelijke ongemakken te kooi.

  Vrijdag staat er weinig wind, maar gaan wel naar buiten. Voorspelling was ook een rustig dagje. De eerste wedstrijd werd de aandacht van de bui rechts door het meeste getrokken, zelf zat ik daar dus niet. Pakte wel goed uit.
  Aansluitend uitstel, tweede helft van de middag nog wel geprobeerd een potje te varen, maar die werd er bij de bovenboei uitgeschoten omdat de wind er helemaal mee stopte. Het walritueel was evenwel hetzelfde wat in dank werd afgenomen. Traditioneel is in de avond de AGM van Deens Finn Club, best handig dan is toch iedereen er.
  We wachten geduldig buiten onder het genot van wat wijn, waarna we ons rustig hebben verpoosd bij het kampvuur. Gelukkig zijn er in Denemarken ook mensen die uitleggen dat je dingen niet mag, waar na een goed gesprek en aan potje bier we gewoon door kunnen.
  Dit jaar was het de gele vlag van het jury lid, een lid dat uitlegt dat we het verkeerde hout op het kampvuur leggen, een lid dat uitlegt dat zijn houten boot 100 meter verder op misschien in de brand vliegt. Vervolgens aangevuld met 15 Denen met wijn en bier, om het goed te maken.

  Laatste dag begon spiegel glad met een uitstel van drie uur. We werden netjes naar de baan gesleept, nog steeds spiegeltjes glad water en de zeiltjes netjes opgerold. Een kwartier voordat AP omlaag mocht kwam een windje op van rond de 10 knopen.
  Nog een drietal potjes gevaren met weer Oscar omhoog. Helaas een landwindje, dus bijna geen golfjes. Dan is daar (voor mij) een stuk minder te halen merkte ik. Er kon gestart worden tot drie uur, dus laatste start was kwart voor drie. Je krijgt waar voor je geld!

  Terug naar binnen voor de drie finales. Voor Nederland hadden Jan Willem en Sander zich in de top 10 genesteld. ‘in port race’: bier, muziek, worsten op de steiger en de toppers op het water. Moderne Brood en Spelen zeg maar. Sander heeft de voortreffelijke serie netjes afgemaakt en wint de overal serie.
  Klasse, want als extra noviteit naast eerder genoemde was de aftrekwedstrijd gesneuveld. Aftrekwedstrijd? Dat is zooo 2014.

  ’s Avonds na een opnieuw prachtig diner werd Sander gehuldigd, dit jaar naast De Hand
  nu ook de supercup.

  1. Sander Willems 4, 1, 2, 1, 2, 5, 2, 1, 15, 2, 6, 2 FIN 8, 2, 5
  9. Jan Willem Kok 10, 8, 15, 12, 10, 11, 8, 15, 16, 11, 3, 12 FIN 2
  11. Paul Kamphorst 6, 9, 11, 16, 17, 7, 12, 11, 1, 23, 13, 20
  13. Jan Bart 13, 7, 7, 8, 8, 15, 15, 17, 27, 18, 14, 6
  18. Maarten Bart 17, 18, 18, 17, 21, 14, 18, 16, 8, 26, 16, 14

  Complete uitslagen http://www.kapsejl.dk

  Samenvattend:
  – 8 potjes op een middag is echt veel
  – Mooi dat je een keer iets nieuws probeert
  – Comité was opnieuw prima, scherp en gemotiveerd
  – Uitslagen werden (aan boord verwerkt) direct op internet gezet, binnen een half uur al beschikbaar
  – Denen verzorgen ook op de kant alles perfect
  – Blijft een evenement dat de moeite van het naartoe rijden waard is

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.