2014 Zomerwerdstrijden Sneekermeer (by Peter Aukema)

Home Forums Verslagen 2014 Zomerwerdstrijden Sneekermeer (by Peter Aukema)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #525
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Zomerwedstrijden op het Sneekermeer, een KWS niemendalletje dat perfect in de Finn kalender paste op 28 en 29 Juni. Na een stevige lobby kwamen er uiteindelijk 23 Finnen aan de start op Zaterdag, Hein moest helaas afzeggen op het laatste moment, ik hoop voor hem dat dit echt nodig was want de omstandigheden waren optimaal, en niet alleen op het water.
  Er was ook bij de KWS stevig gelobbyd voor een goede startpositie en zo mochten wij als laatste starten 10 minuten achter het pampusveld. Bij het uitreiken van de banenkaarten ontstond er nog enige discussie omdat er een up down wind was voorgespiegeld. De waarheid lag hier in het midden, gebruik makend van het complete Sneekermeer hadden we zaterdag 2 prachtige wedstrijden met 5 schitterende kruis en dito voor de wind rakken.

  Wedstrijd 1.
  Ondergetekende had besloten om zijn 4 jaar oude heavy erop te laten (luiheid) terwijl er maximaal 15 knopen stond. Dit pakte bijzonder goed uit want de NED40 ging als een racket (ik kon zelfs Chris makkelijk bijsloffen aan de wind). Zeer compact kwamen we bij de bovenboei uit waarna er een stevig potje pompen ontstond. “Het comité had de instructie gekregen om boven de 10 knopen de pompvlag te zetten, dit deden ze keurig alleen was er geen bootje om het pompen af te breken bij afnemende wind. Prima potjes voor de conditie dus want bij beide starts gingen we weg met 15 knopen en nam dit regelmatig af tot 8”. Het werd een prachtige wedstrijd waarin ik (en vele anderen waarschijnlijk) in het tweede kruisrak tenminste 30 keer overstag ben gegaan, en het loonde nog ook. Tot grote verrassing wist ik Wietze en Nanno voor te blijven, toch wel handig zo’n pampus bij de laatste onderboei Wietze! ?? 1. Aukema, 2 Zetzema, 3 Schutrups. Tobias die deze serie had aangegrepen als laatste training voor de Silver cup kreeg nog even mee dat als hij teruggaat bij een individual dit wel ver genoeg moet doen !

  Wedstrijd 2.
  Na een bescheiden lunch op het starteiland (broodje knack en IceTea) onder dezelfde omstandigheden begonnen aan de tweede match. Ook wedstrijd 2 werd een fysieke aanslag door de pompvlag bij een kritische windsnelheid. Wietze pakte de overwinning vlak voor Nanno.

  Zaterdagavond
  Het credo van de Sneekweek is: “overdag voor de eer en ’s avonds voor de sfeer. Dat dit niet alleen voor de Sneekweek geldt werd al snel duidelijk tijdens de georganiseerde bbq in villa Ruiter (Ronald Velderhof) aan de costa del Potten. Een groot aantal deelnemers had dankbaar gebruik gemaakt van de goede faciliteiten die Sneek biedt om met de familie te komen en zo genoten we ’s avonds met een gezelschap van ca. 40 personen van een perfect georganiseerde bbq zowaar voorzien van een paar mooie toespraken van ondermeer Harold Lensing (voorzitter van de grootste finnkolonie ter wereld heb ik mij laten vertellen). Het werd een prachtige avond waarin later in beperkt gezelschap Sneek nog werd aangedaan. Prima zeildag en superafsluiting.

  Zondag
  Op Zondag werd er 1 wedstrijd gevaren (dit keer zonder pompvlag) aangezien een onverlaat de wedstrijd Nederland-Mexico om 18.00 had gepland. De KWS hield hier keurig rekening mee, en zo werden wij keurig op tijd weggeschoten , er was dit keer niet 1 minuut uitstel en dat werd een aantal zeilers bijna of helemaal fataal. Johan van Straalen kon op afstand mooi zien hoe Arend, Henk en Peter nog net op tijd de startlijn konden onderhalen terwijl hij daar een minuutje of 3 achter moest starten. Het leek erop dat er hard werd gewerkt aan een general maar het werd een individuele, Wietze moest ook achteraan sluiten en bij 6 tot 8 knopen wind werd het lastig om nog wat goed te maken. Dat een Finnveld zeer compact kan zijn bleek bij deze wedstrijd. Local Bart Brijder lag vanaf boei 1 ruim op kop maar werd op de Finish toch nog gepakt door Nanno Schutrups, volgens mij finishte boot 3 t/m 11 binnen 15 seconden. Ronald Ruiter had de joker als 11e terwijl Chris een houdini-achtig kruisrakje had laten zien wat resulteerde in een 5e plaats vlak achter Klaas en Arend en weer vlak voor Bas Weijman op de 6e plaats.

  Na Steinhude wederom een mooie overwinning voor Nanno Schutrups, Nanno gefeliciteerd !

  het was voor de animator dezes een grandioos weekend waarvoor dank aan de positieve bijdrage van alle deelnemers.

  Een objectief schrijven van de nummer 10 Michel Miltenburg volgt nog .

  NED40
  Peter Aukema

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.