2014 Sneekweek (by Rob de Cocq)

Home Forums Verslagen 2014 Sneekweek (by Rob de Cocq)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #526
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Anno 2014 klinkt het bijna oubollig “ik doe mee aan de Sneekweek” zeker als je in zo’n serieuze olympische klasse als een Finn vaart. Ik hoop met dit verslagje dit beeld toch wat bij te stellen, want het is echt een super evenement.
  Super, omdat de organisatie en het westrijd-commite van uitzonderlijke klasse is, wij overigens, op ons verzoek als eerste mochten starten, gevolgd door zo’n 50 O-jollen. Misschien de laatste 3 jaar dat ondergetekende meegevaren heeft gelukt met de windrichting maar altijd interessante en goede banen. Echt niets op aan te merken.
  De Puollen is een ander verhaal. Vaak niet logisch, ik heb er verschillende keren nummers 1 – 2 enorme verliezen zien oplopen. Maar de “Local heroes” begrijpen die plas veel beter.
  Voorbeeldje: Dit jaar deed Peter Aukema slechts 1 wedstrijd mee, (wegens andere verplichtingen in SKS en overigens met die boot de eerste plaats haalde), hij lag bij het opvaren van de Puollen naast mij rond de 10e plaats, maar zag hem in een klap naar een derde plek varen, (ik zelf deed het ook helemaal niet onverdienstelijk en bleef 10e.whaha!) Heb even na de wedstrijd aan hem gevraagd hoe dat daar nu zit, voor de rest van de week heb ik die raad, die overigens op die windrichting sloeg, maar blindelings opgevolgd, en het klopte, ik maakte iedere dag veel meters goed op dat stukje, het was net alsof ik het begreep.

  Maar terug naar het hele evenement, velen beschouwen het feit dat er maar 1 wedstrijd per dag gevaren wordt als minder positief, door de lengte van de wedstrijd zo’n 20km ervaar ik dat niet zo, als traditie wachten wij Finnen dan na de finish even op elkaar en varen dan gezamenlijk terug naar de haven. Eer je bootje afgetuigd is en omgekleed ben, is het toch als snel een uur of twee. Dan even gezamenlijk een drankje en de dag schiet al weer aardig op. Zo niet als je het geluk hebt dat je ook in het huisje van Roland de Ruiter op de Potte verblijft, nee dan begint de dag pas. IK ga niet verder over in details want je weet het : De vijand luistert mee!

  Ronald en wij als groep van 7 hebben voor de Zaterdag een BBQ georganiseerd waarbij iedereen die met de Finn Klasse van doen had was uitgenodigd, er kwamen dan ook zo’n 25 man als ik het me goed herinner en zeer geslaagde actie of moet ik zeggen traditie want ook tijdens de “Zomerwestrijden” op Sneek waar wij als klasse met zo’n 17 bootje voor de eerste deelnamen was er door Peter Aukema en Ronald de Ruiter een BBQ uiterst gelaagd georganiseerd. Overigens hoop ik dat volgend jaar meer Finnen de weg naar de Zomerwedstrijd weten te vinden. Anders mist je echt een grote kans op super wedstrijden als je niet van de partij bent (Leuke bijkomstigheid voor mij, de Puollen zijn hierbij niet in de baan opgenomen).

  De uitslag is echt wel wat vertekend daar er een aantal zeilers maar twee of drie dagen mee deden. Naast reeds genoemde Aukema deed ook R. van Olst maar drie dagen en vertoonde ook Jan Zetsema maar 3 dagen hun kunsten niet de vergeten ons geheime wapen Arjan Vos kon alleen het weekend. Mooie bijkomstigheid is wel dat het in zowel de Zomerwestrijd als de Sneekweek er best wel een redelijk sterk deelnemers niveau is. Waarbij de finn heel heel compact finishte soms na 2 uur varen binnen 4 minuten 90% van de vloot binnen was.

  Traditie schijnt ook te zijn dat er donderdag na de laatste wedstrijd er een lunch verzorgd wordt door Klaas Bood (psst!!!… lees zijn vrouw), daar in Terherne (paspoort meenemen!) was het echt een uiterst waardige Culinaire afsluiting van een super evenement, zet het voor volgend jaar zeker in uw agenda’s.

  groet

  R. de Cocq (NED 6)

  P.s. De uitslagen zijn op de Finn-site terug te vinden.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.