2013 ONK (by Tijmen van Rootselaar)

Home Forums Verslagen 2013 ONK (by Tijmen van Rootselaar)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #513
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Open Nederlands Kampioenschap 2013.

  “Traditie getrouw” schrijft de nummer 10 van het klassement een stukje voor op de site. Dit keer was ik de gelukkige. ONK, een geweldig evenement in Medemblik. Al jaren bekend om het slechte weer (regen en veel wind), en de course waar je een tijd voor moet varen.
  Vrijdag was gelijk de dag met de meeste wind. Alhoewel de laser klasse in de morgen startte met weinig wind, hadden wij hier geen last van met onze start om 13.30. Met een lekkere 16-18 knopen, en goeie golven zorgde dit voor geweldige downwind condities. De pomp vlag ging er in vanaf race 1 en is er de hele dag ingebleven.
  Aan de wind was lastig voor de lichtere zeilers. Dit kwam niet alleen omdat er best wat wind stond, maar omdat de golven anders waren als de wind. Dit gaf een vrij normale bakboord slag, maar een stuurboord slag recht tegen de golven in.
  Ook in de Downwinds gaf dit voordeel voor een lange bakboord slag waarin je lekker kon surfen op de golven.
  Het veld lag vrij ver uit elkaar, maar gaf wel drukke boven ton rondingen (ik kan me een beeld herinneren van peter Hubrechtsen (dacht ik) die met zn boot bovenop een andere finn terecht kwam..)
  PJ noteerde steady 3 paaltjes, met Timo en Hein in de achtervolging.
  Zoals elk jaar hadden we savonds weer de finn borrel in brakeboer. Altijd een super gezellige avond waar vrijwel iedereen aanwezig is. (FINN CLUB HOLLAND BEDANKT!) Heerlijke hapjes door Jack Brakeboer zelf (een mega schaal met bitterballen etc.) en daarna voor de liefhebbers een overheerlijk stukje biefstuk met friet. Uiteraard werd hierna door sommigen op een laptopje naar de America’s cup gekeken.
  Voor de zaterdag waren er verschillende voorspellingen. Ik zat zelf erg te twijfelen of ik een iets boller flappie er op moest zetten of bij m’n heavy moest blijven. Toen ik zag dat Timo en PJ hun heavy nog op hadden overtuigde me dat toch wel.
  En inderdaad, waar de lasers alle wedstrijden gezeild hadden in 5 knopen wind, voeren wij toch al snel boven de 10 knopen. De wind draaide gedurende de dag naar het westen, dat wist ik wel zeker. Het was alleen de vraag wanneer dat ging gebeuren. De baan lag er na de eerste wedstrijd wat raar in. De eerste reach werd bijna een downwind, en de downwinds waren bijna reachers.
  Ik kan me nog goed een beeld voor brengen van deze dag in de laatste wedstrijd. Boven ton was vrij normaal PJ 1e, Timo dr vlak achter en toen ik nog een keer keek zag ik Michel Miltenburg en Bas de Regt daar weer vlak achter om de ton gaan!! Na een fenomenaal rak van deze mannen over de rechter kant kwamen ze mooi weg en wisten ze lekker voor in te eindigen.
  PJ noteerde ondanks de grote tegenstand van Timo (die op de kant aangaf elke sponsor sticker op de spiegel van PJ uit z’n hoofd te kennen) en Stefan opnieuw 3 1e plekjes. Stefan ook een goede steady dag met een 4,3,3 zette hem dat net voor Hein.
  De laatste dag was de voorspelling hetzelfde als de zaterdag. Rond de 10 knopen wind vanaf het land.
  Toen we uit voeren rond 12.30 merkte ik al gauw dat het erg vlagerig was. En dit was het ook zeker toen we bij de start aankwamen. Lastig voor de wedstrijd leiding want de wind hing rond de 10 knopen (wel pompen of niet?). Uiteindelijk de eerste wedstrijd gestart zonder pomp vlag. Halverwege het eerste rak werd het duidelijk dat er een groep ver rechts was gegaan en een groep ver links. Ikzelf zat een beetje aan de binnenkant van deze groepen samen met Tobias wat uiteindelijk heel erg slecht uitpakte. Sander Willems ging erg hard over de rechter kant en kwam hier super goed weg! Bij de boven ton kwam ik aan met nog maar een paar bootjes achter me. De inhaalrace was begonnen. Geen pompen maar natuurlijk zie je iedereen wel een beetje sjoemelen….
  Mijn doel was top 10 zeilen maar na mijn overall 13e plek na de 2e dag zag ik dat in deze wedstrijd aan de horizon verdwijnen. Tot ik in de laatste downwind aankwam en ik er toch nog wel redelijk bij zat. Toch nog alles uit de kast halen voor de laatste wedstrijd.
  De laatste race zakte de wind weer voor de start weg en gingen we weg met weinig wind. Pin was favoriet, maar er bleek bij de boot meer wind te zitten, althans zo leek dat voor mij. Halverwege het rak zag ik nog steeds een stuk of 10 mensen voor PJ (die het later uiteraard wel goed maakte). Timo was gebrand om nog een 1e plek te zeilen en kwam ver als eerste bij de boven ton aan.
  De eerste reach was lastig omdat we nog geen pomp vlag hadden maar iedereen al wel bij de volgende ton de pomp vlag zag. Volgens mij was iedereen al aan het pompen in deze reach, maar werd alleen Robert Thole eruit gepikt voor pompen, helaas. Ik was blij met deze vlag samen met Hein. Samen vonden wij ons namelijk opnieuw achterin het veld en begonnen vanaf hier onze inhaal slag (die hij uiteindelijk net van me won). Ik finishte net voldoende om Jan bart, JW kok en Cees Scheurwater voor te blijven.
  Timo won de laatste race en PJ had hier zijn enigste 2e plek van het weekend.
  Props voor PJ en Timo voor het domineren van het evenement.
  En natuurlijk ook voor Stefan die een super sterke top 6 aan achtervolgers voor bleef.
  Pieter-Jan gefeliciteerd!

  Tijmen van Rootselaar
  NED 94

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.