2012 Trainingskamp (by Ronald van Klooster)

Home Forums Verslagen 2012 Trainingskamp (by Ronald van Klooster)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #419
  Webmaster
  Sleutelmeester

  November training in Spanje

  We willen allemaal beter varen in de Finn. De voorjaarstrainingen in Loosdrecht zijn natuurlijk prachtig en velen kijken er nu al naar uit maar moeten we daarop wachten? Nee… was het idee van de groep Nijkerkers ofwel Zeilvereniging “de Zuipwallers”. We leven nu en we hebben de smaak te pakken. Na 1 mailtje was een groep enthousiast om onder begeleiding van Timo Hagoort een week af te reizen richting Barcelona. Een beperkt groepje van 4 personen omdat we echt individuele aandacht wilden hebben van een trainer.

  De zoektocht naar een zeilcentrum was snel geregeld door Ronald Ruiter. We waren meer dan welkom bij Spaanse Finn zeilers in Sant Andreu de Llavaneres. Het weer zag er goed uit en de voorpret begon al in het vliegtuig naar Barcelona. Timo zat op de voorste rij in het vliegtuig flink te investeren in zijn toekomstige sponsoring terwijl zijn pupillen al hunkerden naar de altijd meurende zeilkleding. Klaas Bood ging eerder met de trailer op pad en zaterdag 17 november zaten we al in onze eigen Finn op zee met wind en azuur blauwe golven. Wat een prachtig gevoel op de golven voor de Catelaanse kust terwijl Nederland schuil gaat onder kou en grijze korte dagen.

  De hele vloot was de eerste dag al niet van het water te slaan. Voorbespreken, zeilen, zeilen en nog eens zeilen…..we kregen er geen genoeg van waarna uiteindelijk de nabespreking. Met militaire discipline gaf ex-marinier Timo ons de eerste dag al aardig wat inzichten. Iedereen was en bleef enorm enthousiast en werd al vrolijk van het vooruitzicht namelijk zon en 20 graden..

  De locatie was perfect. De zeilclub genaamd “Club Nautico El Balis “ had een prima accommodatie met een prachtige fitness ruimte. Het hotel was op loopafstand maar enige luxe in het hotel was ver te zoeken. Het ontbijt was karig maar voor 30 euro per persoon per nacht moet je ook niet teveel verwachten. De windcondities waren wisselend. Van zeer licht weer tot maximaal 15 knts wind. Ideaal om ook met verschillende windkrachten te trainen op 1 dag. Meestal trok de wind rond 15.00 aardig aan. We waren gemiddeld toch wel 3 tot 4 uur op het water waarbij we vaak met zeer licht weer verschillende onderdelen trainden. Overstag gaan, gijpen, bootsnelheid, tactiek en jawel het starten….alles kwam aan bod. Iedere dag weer pakten we specifiek onderdelen die we die dag met elkaar in overleg wilden trainen. En natuurlijk tussen iedere training door een goede Spaanse lunch!

  Timo zorgde voor de korte baan wedstrijdjes en onze Spaanse Finn vrienden wilden maar al te graag mee starten. Nou zat er een aardig verschil tussen de bootsnelheid van Timo en die van ons maar het gat met de Spanjaarden was nog groter. Prachtig te zien hoe geweldig de gastvrije Spanjaarden genoten van onze aanwezigheid. Probleem was echter dat de meeste Spaanse Finn zeilers gebrekkig tot geen Engels spraken.

  De trainer in een Finn achter je aan laten varen vond ik persoonlijk de allermooiste leermomenten. Tijdens het varen commentaar krijgen over je trim of vaargedrag is zeer verhelderend. Klaas Bood en Stefan Bloemendaal in de RIB ernaast konden daarbij alle adviezen ook nog aanschouwen. Timo voerde zijn eigen tips uit tijdens het varen waarbij een ieder kon zien wat het effect in snelheid was. Prachtig!

  Het Spaanse trainings avontuur was een doorslaand succes. Locatie, sfeer, paella’s, gin Tonic’s en de prima trainingen waren verhelderend. Van de Spanjaarden ontvingen we een prachtige herinnering voor in het clubhuis.

  Of het daadwerkelijk gaat bijdragen aan betere prestaties volgend jaar zal moeten blijken. Een ieder heeft een waslijst aan actiepunten waar aan gewerkt moet worden. De hele winter zal er iedere zondag in Nijkerk getrained worden. Met één verschil….de temperatuur!

  Ronald van Klooster
  NED 43

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.