2010 Zwitserse Kampioenschappen Thunsee (by Cees Scheurwater)

Home Forums Verslagen 2010 Zwitserse Kampioenschappen Thunsee (by Cees Scheurwater)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #379
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Zwitserse Kampioenschappen

  De Thunsee in Zwitserland.. vorig jaar tijdens de berekoude Duitse Kampioenschappen werden we al lekker gemaakt door een overenthousiaste Franz Bürgi over deze fantastische zeilplek. We hadden dan ook niet lang nodig om te beloven deel te nemen aan deze blue mountain lake races. Het beeld van een meer vol met Finnen, met op de achtergrond beroemde en beruchte vierduizenders als de Eiger (je ziet vanaf de Thunsee de beruchte noordwand), Mönch en Jungfrau trok aan.
  Geholpen door Bürgi-man, die zelf ’s morgens met een bootje aan kwam tuffen a la Kroon, dan ook al snel een fantastisch huisje gehuurd aan het meer: ’s morgens opstaan: gordijn open en het meer zien met bergen op de achtergrond.
  Het kan echter ook regenen in het paradijs… al een weekje voor de wedstrijden was ik aangekomen in Thun/Spiez maar kon vier dagen lang niet zonder paraplu rondlopen, en zag geen enkele bergtop; de sneeuwgrens was gezakt naar 1200 (!) meter maar de vooruitzichten waren nog steeds goed: iedere dag een paar graden erbij. Die dagen wel regelmatig boven de wolkengrens geweest en dan is het weer maar zo weer mooi genoeg om ervan te genieten. Bergen en zeilen.. noem mij een mooiere combinatie.

  Het kampioenschap was groots georganiseerd. De gastvrijheid droop er vanaf op, opening met Zwitserse vuvuzela’s bij inmiddels 25 graden… het feest kon beginnen.
  De wedstrijden werden gekenmerkt door een krachtenspel van twee winden: de gradiënt en de stabiele thermische bergwind. Eigenlijk een soortgelijk principe als op Garda, maar dan op wat kleinere schaal. Op Garda wint vaak de zuidenwind, op de Thunersee moet je dat nog maar afwachten hoe de wind waait. Als het boven de bergen helder is ’s morgens, kan de lucht omhoog stromen en ontstaat er een mooie stroming met mooie cumulus boven de bergen. Dan kun je met ca 12 knopen wind je lol helemaal op!
  Mooie wedstrijden met veel kansen en bedreigingen: draaiwinden, licht weer, soms een rare vlaag, veel piraten op de baan die maar zo 15 graden hoger sturen. Karel begon met een koude start, net als Andre Budzien, maar uiteindelijk beiden op het podium: Karel 3 en André Budzien 1. Leuk om tegen grote namen als Marazzi en Burger te varen!

  ’t Zwitsers open.. inmiddels al meerdere keren mee gevaren. Het blijft een aanrader!

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.