2010 Semaine Olympique Francaise Hyeres (by Timo Hagoort)

Home Forums Verslagen 2010 Semaine Olympique Francaise Hyeres (by Timo Hagoort)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #370
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Semaine Olympique Francaise Hyeres

  Hyeres staat in het voorjaar bekend om twee uitersten. Er is de mistral wind, een wind die vanuit de bergen waait en zorgt voor gegarandeerd spektakel op het water, door zijn hoge windsnelheden. Het andere uiterste is een week windstilte. De laatste paar jaar is de mistral uitgebleven, en ook dit jaar hadden we nauwelijks wind. Elke dag hadden we wel een paar uur uitstel, totdat er iets wat leek op een zeewind verscheen.

  Aan de start verschenen 52 deelnemers, afkomstig uit alle windstreken. De Nederlandse Finn equipe bestond uit AC- en VOR – veteraan Simeon Tienpont, en de diehard Finn zeilers Gert en Timo. Ondanks de wind is het wedstrijdcomité erin geslaagd om 8 wedstrijden te finishen. Daarnaast hebben ze nog twee wedstrijden moeten afbreken vanwege de tijdslimiet of geen wind.

  Zoals eigenlijk elk jaar was het weer een gevecht met het wedstrijdcommité. De eerste paar dagen hebben ze veel te lange banen erin gelegd, we voeren een outerloop met twee lussen. Op die manier was het haast onmogelijk om veel potten in te halen. Toen de wedstrijdleider, in rustig overleg met een aantal Finnzeilers van de oude garde, later in de week een andere baan heeft bepaald, konden we flink aan de bak.
  Het werd wel weer duidelijk dat het niet mogelijk was om een kruisrak door het midden op te bouwen, ook niet als je in de kopgroep ligt. In het midden liep je namelijk het gevaar om gewoon 30 seconden volledig zonder wind te liggen.

  Rond het Finn veld is er altijd een imposant aantal rubberboten aanwezig. Niets van dit alles voor de Nederlandse Finn zeilers. Er voer gewoon een blauwe stalen powerboat rond, met daarop de twee coaches van de week: Bas Proper en John van Altena. Tussen de wedstrijden door waren zij altijd beschikbaar voor fysieke ondersteuning in de vorm van water of andere supplementen, of mentale ondersteuning. Steun uit onverwachte hoek dus in de Middellandse Zee.

  Samengevat was dit weer een super leerzame week. Je vaart veel wedstrijden in licht weer, in een sterk veld. Ik hoop dat er volgend jaar wat meer Nederlanders naar dit evenement komen, het is zeker de moeite waard. Dus als je volgend voorjaar terug in Nederland wil komen met een bruin hoofd, een berg ervaring en een doos stinkende Franse schimmelkaas met stokbrood in je auto, schrijf je dan nu alvast in voor de Semaine Olympique van volgend jaar.

  Dan is het nu tijd om in Split alle buitenlanders een flink pak slaag te geven.

  Foto’s en resultaten
  http://sof.ffvoile.net

  Video’s
  http://www.youtube.com/user/TheFinnChannel

  Groeten
  Timo

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.