2010 NSR (by Hero Mulder)

Home Forums Verslagen 2010 NSR (by Hero Mulder)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #372
  Webmaster
  Sleutelmeester

  North Sea Regatta, Scheveningen

  Net als vorig jaar was het tijdens de vier dagen van de NSR schitterend weer; zonovergoten maar met een ‘dun’ windje. Alleen zaterdag stond er een goede 3 – 4 bft.
  Ons magere Finn-veldje deelde een baan, dicht langs de kust, met 25 FD’s, 25 Efsixen en nog een paar kleinere klassen.
  De voor- en nadelen van Scheveningen werden gedurende de serie wel heel duidelijk: in principe heel mooi vaarwater met af en toe een enorm sterke stroom. Zo konden de Lasers uiteindelijk maar 2 races varen omdat ze vaak net niet tegen de stroom in kwamen.
  Zaterdag werd een race afgelast vanwege de plotseling opkomende mist en zondag werd de laatste race afgebroken omdat ook de Finnen net niet tegen de stroom het laatste stukje (200 meter?) naar de finish konden afleggen.
  De slipway was dit jaar sterk verbeterd; breed met verschillende afspuitplaatsen om je boot weer te ontzouten en met voldoende personeel om je boot de lange steile helling op te trekken. Het zeilersplein/dorp was weer goed voor elkaar met ‘s avonds verschillende live bands op het grote podium..

  Vrijdag was een mooie wedstrijddag met 2-3 bft waarbij het mij al snel duidelijk werd dat Hein down wind afgetekend de beste is; m.n. met een beetje wind.
  Zaterdag stond er meer wind en was het ouderwets trekken en sleuren. De tips van PJ van de voorjaarstrainingen had ik uitvoerig geoefend op Kralingen. Maar op de Noordzee zijn de omstandigheden toch iets anders. De marge bij de boventon was doorgaans te klein om Hein tot aan de onderton van het lijf te houden. Echt alles gegeven, maar hij was voor de wind technisch veel beter..
  Zondag was een dag waarbij eerst gewacht moest worden op voldoende wind. Tijdens de 2e wedstrijd hadden we allemaal de laatste onderton gerond en moesten we nog een paar honderd meter naar de finish. Heel dicht langs het strand kon je nog aardig opkruisen richting finish. Maar op een gegeven moment moest je toch een slag de Noordzee maken om de finish te bereiken. Daarbij passeerde je een stromingsgrens en werd je vervolgens meedogenloos door het afvoerputje weggespoeld richting Hoek van Holland. Niemand haalde toen de finish.
  De slotdag, maandag, was een heerlijk klotsdag.. Heel veel stroom maakte het soms erg moeilijk om de boventon te ronden. En ook tijdens de ruime rakken moest je erg oppassen dat je ver onder of boven de boei werd gezet. Zelden zoveel stroom gezien.

  Mijn conclusies: schitterend zeilwater met een groter risico op weersomstandigheden waarbij je niet meer kan varen, uitstekende accommodatie en social events op de wal, magere faciliteiten om je boot in- en uit het water te halen, altijd prachtig weer.
  Misschien iets voor de ONK-masters voor 2011.

  Scores take into account 1 discard

  No Sailno Name Scores 1 2 3 4 5 7 8
  1 NED 841 Hein van Egmond 8.0 (2) 1 1 1 1 2 2
  2 NED 30 Hero Mulder 9.0 1 2 (3) 2 2 1 1
  3 NED 18 Johan van Straalen 21.0 4 4 4 3 (dns) 3 3
  4 NED 54 Joos Bos 24.0 3 3 2 4 3 (dsq) dsq
  5 NED 835 Jaap Goede 33.0 (ocs) 5 5 5 5 4 dns
  6 NED 781 Boudewijn Fehres 42.0 5 6 (dns) dns 4 dns dns
  7 NED 844 Gert van der Heijden 54.0 (dns) dns dns dns dns dns dns

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.