2010 Hemelvaartwedstrijden (by Fons van Gent)

Home Forums Verslagen 2010 Hemelvaartwedstrijden (by Fons van Gent)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #373
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Hemelvaartwedstrijden 2010

  Met 27 deelnemers in de Finnklasse naar de 1e start op de vierde plas. Weinig wind. Ik had er een Victory zeiltje op gezet dat ik vorig jaar van P-J had overgenomen. Ik had het nog niet lekker aan het lopen gekregen en had dan ook besloten om nooit meer een zeil van een ander over te nemen. Maar nu toch maar eens geprobeerd.
  Mooie start bij de pin, omdat ik die kant als beste had gepeild, terwijl ik later van Nanno hoorde dat hij het schip als beste had gepeild en hij was niet de enige. De les: kijk altijd even aan beide kanten van de startlijn! Op Loosdrecht is alles mogelijk.
  In de windbanen blijven klappend liep ik, samen met Lacus-Jan en Hennie, weg bij de rest.
  Voor de wind de voorsprong redelijk vast kunnen houden, maar Hennie net voor me bij boei 11. In het kruisrak weer naar een 1e plek door in de windbaantjes te zeilen. Een bui aan BB, waar ik helaas niet naartoe ben gegaan uit angst om onder een eiland zonder wind te komen, maar Hennie en Thierry, die inmiddels derde lag, deden het wel en konden een mooie opsteker maken. Thierry achter me kunnen houden, maar Hennie werd 1 en ik 2 bij de afkorting bij boei 1. Toch wel een goed zeiltje en ik zeer tevreden. Het bier smaakte beter dan ooit.
  Vrijdag weer weinig wind en een start op dezelfde plek tussen boei 7 en 8. Ik was weer mooi weg en bleef weer mooi in de baantjes. Samen met Joos 1 en 2 bij de eerste boei, met een groepje, waarin Wouter, Fred en Thierry, vlak achter ons. Met z’n vijven konden we de vlaagjes mooi vasthouden en liepen uit op de rest. Boei 7 dicht achter elkaar met mij op 4. Ik besloot door hetzelfde gat terug te gaan richting boei 9, maar dat was achteraf niet zo een goede beslissing. Wouter koos het walletje richting de Hoge Wilgen en leek daar voor anker te gaan. Het duurde niet lang of aan het walletje van Wouter ging een vlaagje lopen en viel bij ons de wind helemaal weg. Nadat door de Hoge Wilgen een hele trein in het vlaagje nagenoeg zonder overstag te gaan naar boei 9 zeilde, was het in het midden martelen en raakte ik zo de kluts kwijt dat ik besloot om naar de haven te gaan. Jan-Mark heeft nog even geprobeerd om me van die gedachten af te brengen (wat hem even leek te lukken), maar daarna definitief richting haven, evenals Thierry, die dezelfde ellende meemaakte en Appie, die het ook niet meer zag zitten. Wouter 1, Chiel 2, Joos 3. Hennie werd 9 en stond daardoor 1e totaal. Helaas ook een aantal niet gefinisht door de tijdslimiet.
  Zaterdag 3 mooie potten, met een gestaag toenemend windje. Niet te lange baan, net mooi, met richting boei 9 een dwarrelwind, waar je mooi mee de mist in kon gaan (hè Loek) of veel kon winnen.
  De tweede pot op vrijdag werd direct doorgestart. Doordat Hennie in de eerste wedstrijd problemen met zijn val had en naar de haven moest, miste hij door de snelle doorstart ook de tweede wedstrijd. Daar ging zijn klassement.
  In de derde wedstrijd een mooi windje, waardoor het voor de wind ook nog leuk werd. Ik werd 9, 9 en 10. Ik bleek telkens niet helemaal door te hebben hoe het werkt tussen boei 3 en de Finishtoren. Ik verlies er steeds plaatsen! Misschien kan iemand van Het Witte Huis het mij eens uitleggen?
  Toch nog steeds tevreden. Achtste in het klassement, met aftrek van een 28e plek door het opgeven op donderdag.
  Zondag 2 wedstrijden met 3 – 4 Bf, schat ik. Af en toe wapperde het lekker door, maar daardoor kwam ik erachter dat het Victory dan wel lekker mag lopen met een zuchtje, maar bij 3 – 4 echt niet meer. Een moeilijk hoekje blijkt de hoek bij boei 1 te zijn, maar ook naar boei 9 dwarrelde de wind weer behoorlijk. Erg moeilijk en regelmatig frustrerend. Het liep niet lekker. Daardoor de serie afgesloten met een 15e en een 17e plek.
  Nanno heeft, vooral op zondag, zijn grote klasse getoond door met grote voorsprong twee eerste plaatsen te varen. Hij sloot de Hemelvaartwedstrijden af met 4 eerste plaatsen na een koude start.
  Uiteindelijk was ik toch tevreden over het eindklassement: met een 10e plaats overall.
  Ik kijk terug naar een mooi Hemelvaart evenement van Het Witte Huis, waar het weer goed toeven was met voldoende spijs en drank van uitstekende kwaliteit.

  Fons van Gent,
  NED 748.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.