2010 Delta Lloyd Regatta (by Roy Heiner)

Home Forums Verslagen 2010 Delta Lloyd Regatta (by Roy Heiner)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #374
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Help, ik vind het leuk!

  Het lijf doet zeer, de benen lopen een paar passen achter je aan, het resultaat is niet wat gewenst was, maar het was leuk om weer in de finn wedstrijd te varen. En er zit potentie in.

  De snelheid was verre van goed. Sterker nog, ik kan op een hand de keren tellen dat ik andere zeilers bij kon houden. Waar ligt dat aan? De korte versie is onvoldoende voorbereiding om het materiaal, zeil, mast en boot op elkaar af te stemmen en om zelf lekker in de boot te zitten. Dus je loopt in dit sterke veld achter de feiten aan. Frustrerend maar ook gaaf om de strijd aan te gaan. Wie heeft bedacht dat voorbereiding 75% van het succes is? Het klopt.

  Resultaat is dat je tijdens de wedstrijd nog het voorlijk moet veranderen, dat je met meer risico zeilt, dat je niet genoeg om je heen kijkt, dat je de kleine kansen die er zijn moet benutten en met name hard hangen. En veel leren, want er is een reden dat je langzaam bent.

  Het begint met fysiek, kan je hard hangen, de hele wedstrijd lang. Zo hard dat je ook nog kan focussen op de omgeving om je heen. Windvlagen zien, tactische situaties, tijd voor strategischs besluiten, of kijk je alleen in je boot. Tenslotte gaat de competitie niet over hangen maar om voor je tegenstanders bij de finish lijn aan te komen. Dan voor de wind pompen, met geweld het bootje naar de benedenboei te trekken. En dan twee wedstrijden per dag. Toppers kunnen dat.

  Boothandling is ook nodig, snelle gijpen, overstagen, binnen de wind varen, iedere golf voor de wind opzoeken. Toppers kunnen dat!

  Goed starten, in 8 wedstrijden. Toch ongelooflijk dat het de toppers iedere keer weer lukt.

  De rust in je hartslag en beheersing van je ademhaling dat je tijdens de wedstrijd nog kan focussen. Toppers kunnen dat.

  Snelheid komt uit je keuze van materiaal. Een zeil dat precies op je mast gesneden is, die op het juiste moment in de vlaag open gaat en de boot accelereert. Het vergt veel snelheidgerichte trainingsuren. En een romp die het harde hangen omzet in stabiliteit en snelheid. Toppers zijn snel.

  Mentaal moet je ook maar in staat zijn in 8 wedstrijden je zelfvertrouwen te behouden, over tegenslagen te stappen, om je natte pak aan te trekken, om het te willen, en er zin in te hebben. Toppers kunnen dat.

  Toppers roepen dat succes geen toeval is. En dat is zo, kan ik het weer bevestigen. Dat is ook weer het uitdagende. Als je alle prestatie factoren traint, zal je topper zijn. En dat is de wijsheid van ouderdom. Niet succesvol zijn is geen toeval. Je moet er hard voor werken en daar heb je een passie, toewijding, gedrevenheid en tijd voor nodig. De potentie zit in iedereen. Maar je moet het wel doen. Wordt vervolgd….

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.