Home › Forums › Verslagen › 2009 Zweedse Kampioenschappen & Finn Memoral races – Uppsala (by Jan Zetzema)
- Dit onderwerp bevat 0 antwoorden, 1 stem, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 7 maanden geleden door Webmaster.
-
AuteurBerichten
-
4 februari 2017 om 18:50 #361WebmasterSleutelmeester
Uppsala 14-16 augustus 2009; Finn Memorial Races en Zweedse kampioenschappen
Verslag: Jan Zetzema NED 50.
“Ik heb nog plek over op de trailer” sprak Jan v/d Horst tijdens een gezellig samenzijn in Maubisson. “Als je zin hebt; ik ga naar Zweden”.
Kort overleg met het thuisfront en de tour naar Zweden stond gepland. Leuk om te zien dat op de inschrijvingen al meer Nederlanders verschenen: Karel van Hellemond, Jan Willem Kok, Henk de Jager, Jan v/d Horst, Cees Scheurwater, Thierry van Viersen, Kees Kruier en ondergetekende. Nog mooier dat het deelnemersaantal al gauw op ongeveer 80 stond. Helaas bleek na de 1e start, dat er slechts 56 waren gekomen; 24 no shows. Voor een organisatie niet echt leuk…………..
De plek bij Uppsala was bijzonder; de Finnen waren ondergebracht bij twee zeilclubs: wij (Jan H+ Jan Z & Peter) stonden op de enige en echte club waar in 1963 ook de Gold Cup werd verzeild; de UKF, ook de thuisclub van Richard Sarby. Het is tevens de thuisclub van Michael Brandt, de sympathieke witharige Zweed (2e op het WK bij de GM Masters). Hij wist een aantal leuke details te onthullen. In het botenhuis waar we konden omkleden, was de eerste finn van Sarby gebouwd. Voor het clubhuis stond een voorstudiemodel van de Finn: een soort 2 mast kano/moth; uit het scheepsmuseum was de originele nr. 1 Finn geleend, lattenbouw met zeildoek bekleed om de gangen goed waterdicht te houden.Het inschrijven ging zeer profi; naar voorbeeld van Kees Kruier: Bij alle vragen (die je niet weet) een vinkje zetten, dan snappen ze het wel. Zo gezegd, zo gedaan en in een mum van tijd was de inschrijving een feit. Heerlijk praktische lui die Zweden.
Tijdens het optuigen van de boten was de jury en technische commissie al zeer actief: vooral werd gelet op roerdiktes (de bekende brievenbus was de standaard) en of de sleeplijn wel correct op lengte was en het mastborglijntje strak genoeg zat (…..werd bij mij afgekeurd: ik moest het opnieuw onder toezicht opspannen……).
Dit leek in eerste instantie wat op muggenziften; verderop in het weekend met Bft 6/7 legde het TC lid uit dat vooral door slechte mastborging en een te korte sleeplijn, men in het verleden al veel problemen had gehad.De donderdagavond was de practice race. M’n boot was ruim klaar; ik moet zeggen wel een luxe wanneer die al keurig op een plekje staat waar alleen mast, giek en zeil er nog maar op hoeven. Met nogmaals dank aan Jan v/d Horst!
De practice race was uiteindelijk een zeilerij in stevige wind met regen en onweer (“we have this very seldom……”) met zo’n 10 bootjes. De baan waarin gevaren zou worden was een outerloop met beneden een gate.
Na het eerste aandewindse rak, vonden de Jannen het tijd om naar de kant te gaan; er kwam al meer wind met al meer onweer.
Die avond genoten van het prima uitzicht in Jan z’n camper; stond op AA locatie op het uiterste puntje van de pier bij de zeilclub met panoramisch zicht op het meer.Vrijdag de eerste echte wedstrijddag met 4 races gepland. De weersomstandigheden waren goed; wind variabel Bft 2 tot 5 ; wisselend over de hele dag. De eerste pot begon begon voor mij gelijk met ellende; de pin end leek gunstig (was ie ook) alleen was ik te vroeg. Dan maar om het schip heen. Maar helaas lig je dan SB. Uitwijken ging door een achterligger te laat, zo ging ik dus in de fout: de eerste 720 te pakken. Uiteindelijk in het kruisrak nog goed op kunnen pakken naar een bootje of 18. Voorin was echter de Nederlandse aanwezigheid direct te merken; Henk, Karel. Jan Willem en Thierry lagen bij wisseling op kop, vooral Karel liet weer zijn prima vorm zien: 4x 1e plaats. Henk moest de 1e wedstrijd warmlopen (31) maar scoorde daarna een prima dag met 3,7 en 3. Jan Willem (9,5,2,5), Cees (2,8,8,2), Thierry (3,2,3,7). In het klassement van de eerste dag waren “onze mannen” dan ook nr. 1 t/m 5.
Jan Z, Jan v/d H, Peter en Kees Kr eindigden deze dag met wisselend resultaat tussen 6 en 30.
Na afloop van de races was er op de club de officiële opening met een prima verzorgde clubmaaltijd. Vooraf waren hier en daar de echt oude Finnen bewonderen, die door sommige jonge zweden waren omgebouwd tot dubbelbodem; knap maar zonder te letten op bootgewicht.De tweede dag waren 3 races gepland; wind Bft 1 tot 3/4 . Ook deze dag was Karel oppermachtig: 1,4,1,1. De 4e plek dankzij een windshift, waar Michael Brandt goed van profiteerde. Hij lag daarna echt een straat voor, maar vergat bij het laatste rak dat hij via boei A naar de finish moest varen, in plaats van een directe koers. Roepen hielp niet; pas laat ontdekte hij zijn fout.
Hoe zweden dan kunnen schelden……….; het lijkt dan veel op plat Hollands! Hij werd in deze pot 10e. Voorin waren deze dag naast Karel, ook Thierry (6,3,2) Jan Willem (3,2,3), Jan Z (14,6,7) Cees (7,15,11) en Henk (11,23,19) te vinden. De andere Nederlanders voeren vooraan in het middenveld: Jan H (31,10, 8 ), Peter (29,17,30) en Kees Kr (26, 14,20)
Kenmerkend deze dag was de nogal zwaaiende wind; je moest goed op kompas varen en elke shift pakken, wilde je een beetje voorin blijven. Ook ver vooruit kijken naar andere boten die op het meer voeren; extreme slagen op links of rechts betaalden slechts voor een enkeling uit;
Op deze dag merkten we nog een bijzonder fenomeen op. Net onder de startlijn lag een vlotje met daarop een klein blauw vierkant tentje voor anker. Thierry wist ons later de details te onthullen: een heuse toiletvoorziening. Een wc pot met doorspoeling, speciaal daar neergelegd voor (comité) dames of mannen met een grote boodschap.
De avond was weer gevuld met een zeilers diner op de aangrenzende zeilclub. Goede wijn van Jan Willem en gezellig sterke verhalen.De derde en laatste dag was er een met veel wind, heel veel wind. Gepland 2 races, 1 gevaren en 1 gestart en afgeschoten bij 18 m/sec wind (windstoten tot Bft 8!).
Aan de start verschenen 26 Finnen bij Bft 5/6. In de voorbereiding aan de kant had Gus Miller
Aangegeven de “Jesus knot” te gaan gebruiken. (= een knoop op ongeveer 1 meter van het uiteinde van je schoot, zodat de giek bij harde wind niet te ver uit staat) Deze naam vanuit de uitspraak “Jesus, what a heavy wind….”
Na het startsein was het hard werken naar de bovenboei. Hier ging Jan Willem op kop, gevolgd door Henk en ikzelf. Hierachter Cees en Karel. Voordewind was spectaculair; een genot om Karel te zien varen: de schoot 1 op1 varend over je heen planeren. Vervelend om gepasseerd te worden, maar wel genieten om zo’n topsportman bezig te zien. Wel kicken als je dan bij de benedenboei maar zo’n 8m achter hem ligt. Dat deze race een behoorlijke aanslag op de conditie deed mag duidelijk zijn: in het kruisrak was het dan ook nogal stuivertje wisselen. Jan Willem won deze race met verve, gevolgd door Thierry en Karel. Henk werd 6,
Cees 7 en ik eindigde op 9.
De wind wakkerde verder heftig aan, zodat het comité na de start van de 2e pot besloot de zaak af te schieten.
De Zweden hadden de prijsuitreiking in drie categorieën verdeeld: algemeen klassement, junior klassement en grandmaster klassement; leuk idee, wellicht iets om hier ook bij meer races door te voeren.
Karel werd overtuigend Zweeds kampioen met 6 1e plaatsen en een 3e; een heel knappe prestatie onder zeer wisselende omstandigheden! Jan Willem 2e, Thierry 3e. -
AuteurBerichten
- U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.