2023 Tulpenrace

Home Forums Verslagen 2023 Tulpenrace

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3267
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Koud, kouder, koudst….

  De weken voorafgaand aan de Tulpenrace werd er al druk gespeculeerd. Niet zozeer over de mogelijke winnaar of de nieuwste technische snufjes, maar vooral over…….De Dijk. Zou de dijk op tijd opengesteld worden zodat het Witte Huis bereikbaar zou zijn voor de grote horde Finn zeilers die de opening van het seizoen niet aan zich voorbij wilde laten gaan? Via de app werden we dagelijks op de hoogte gehouden en toen vier dagen voor aanvang de waterleiding sprong en een deel van de dijk wegspoelde, hadden we de hoop eigenlijk al opgegeven. Maar zie daar, wonderen bestaan nog. Vrijdag middag kwam het sein veilig en konden we ons gaan richten op het spektakel dat ons te wachten stond.

  O.a. dankzij het gratis polo-shirt met opdruk hadden we 60 inschrijvingen, waarvan er uiteindelijk 49 daadwerkelijk aan de start verschenen. Die 49 bikkels hebben 6 mooie wedstrijden kunnen zeilen, eerlijk verdeeld over twee dagen.

  We begonnen zaterdag met een mooi windje aan de eerste wedstrijd. We voeren een op-en-neer baan, met boven een spreader en beneden een gate, wat een prima format bleek met zo’n groot veld. Het merendeel van de vloot startte de eerste wedstrijd bij het schip, maar een paar doorgewinterde Loosdrechters wisten het al; de pin-end was veel gunstiger! Resultaat Johan van de Pavert 1, Sander Jorissen 2, Nanno Schuttrups 3. De tweede en derde wedstrijd voeren weer hele andere nummers vooraan, maar toen alle rook was opgetrokken bleek Johan de duidelijk winnaar van de dag te zijn met een knappe serie (1, 6 en 3) in wisselende omstandigheden. Na afloop in het clubhuis napraten onder het genot van een door de FCH en Bas Proper gesponsord biertje.

  Dag 2 gaf een heel ander beeld. Een hele koude, harde Noord-Oosten wind, zorgde voor een ware slijtageslag; een mooie dag voor de geharde Finn zeiler! De eerste race mochten we meteen 3 lange kruisrakken varen. De bovenboei lag dicht genoeg onder de kant om nog voor wat bakboord-stuurboord spektakel te zorgen. Karel leidde de race van start tot finish met een ongekende overmacht. Na deze race hielden zo’n 10 zeilers het voor gezien, zodat we de tweede race van de dag nog met 30 boten van start gingen. De inspanning werd teruggebracht naar 2 kruisrakken. Ook de tweede race werd een prooi voor Karel, ditmaal na een mooi gevecht met Nanno en Bas. Opnieuw 10 afhakers, zodat we met zo’n 20 boten aan de laatste race begonnen. Nanno was met twee tweede plaatsen op dag 2 inmiddels naar de top van de ranglijst geslopen en had zijn zinnen gezet op een overwinning in de laatste race. Dat lukte maar ternauwernood omdat Maarten Godschalx tot twee keer toe maximaal naar links ging om vervolgens over een eiland heen voor de gehele vloot naar de bovenboei/finish te planeren. Het leverde Maarten een knappe tweede plek op vlak achter Nanno. Voldaan konden we terug naar de haven waar Chris de prijsuitreiking verzorgde.

  Tot slot nog een dankwoord aan alle vrijwilligers die het weekend voor ons mogelijk maakte; een super comité op het water. Prima banen en dito starts vanaf het van de WV Vrijbuiter geleende start schip (waarvoor dank!). Maar ook de rescue was top verzorgd en deed “gewoon” zijn werk op deze koude dagen. En op de kant en in het clubhuis was het ook weer prima voor elkaar. Allemaal dank voor het schitterende weekend. Op naar de volgende serie!

  Ewout Meijer
  NED 66
  Uw webmaster

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.