2023 Randmeerrace (by Maarten Godschalx)

Home Forums Verslagen 2023 Randmeerrace (by Maarten Godschalx)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3423
  Webmaster
  Sleutelmeester

  De Randmeerrace 2023 beloofde weer een waar spektakel te worden gelet op de weersvoorspelling bij de heerlijke down-to-earth vereniging die alles weer in de puntjes verzorgt. Er werd niet alleen gestreden om de grote prijs van Harderwijk, ook de fel begeerde, ferme schoorsteenmaltel bezettende FFF wisselprijs stond op het spel. Dat alles ook tijdens het ONK OK (toch de boot waarin Rolf Vrolijk, Hans Horrevoets maar natuurlijk ook Tony Mutter, Marc Raynold en snorremans Peter Blake groot in geworden zijn). Vooraf viel ook nog iets anders op. Hoewel er veel getraind is op het Finn nest in Alkmaar, waren deze helaas nog te schuw om zich naar het pittoreske Harderwijk te begeven. Ze hebben nog niets beloofd, maar hierbij doe ik de toegezegging namens hen dat ze volgend jaar in grote getale aanwezig zijn. Als zelfs onze Duitse vrinden Demond en Mullejans Harderwijk weten te vinden en te waarderen, zullen onze makkers uit Alkmaar wel volgen. De SI / NOR gaf aan dat er 3 races op zaterdag en 4 races op zondag gevaren zouden worden, maar het fanatieke comité wilde ook graag 4 potjes op zaterdag. Aan ambities geen gebrek.

  En zo ging het los op zaterdag. Peet las de wind goed en zette direct een paaltje neer. Op de voet gevolgd door local heroes Vos en Baerends junior. Dat “Selden” blokken zelden goed zijn, wist Van Klooster te beamen en kon door materiaalpech de 3e wedstrijd helaas niet mee varen. Opvallend bij een aantal was nieuw Finn kanon Jorrit Gruis (NED 982). Nieuw in de Finn, maar zeker niet nieuw op de wedstrijdbanen. Tof om te zien dat hij de aansluiting direct had; hier gaan we meer van zien.

  Ook opvallend was dat dhr. Visser punten kon scoren, maar dat dit gedaan werd door tandenpulker Lubberts. Ik was het even helemaal kwijt en de tandenpulker ook. De herintrede werd volledig conform traditie ingeluid met een snorkelpartij.

  De vakantie hakte er ook in bij De Haer, welke beter in de Finn had kunnen zeilen dan een fietstocht vanuit Zweden te maken. Ook hij dacht nog haring te kunnen vinden in wat eens de Zuiderzee was.

  En zo gaan we weer naar de afsluiting van de eerste dag, waarbij het comité nog probeerde ambitieus te zijn een 4e pot te laten varen werd door een hevige bui de wind zo gedraaid dat deze terecht eruit geknald werd. Het was nog wachten op een herstart, maar een grommende onweerswolk zorgde ervoor dat iedereen zich snel naar het heerlijke strand met bier en hamburgers begaf.

  Zondag zou de dag met wat minder wind zijn in de voorspelling, maar beloofde uiteindelijk de dag van slijtage te zijn. Met toch nog een stevige bries uit de west,zuidwest kon er wederom in de volledige lengte van het water gevaren worden. Peet had zaterdagavond duidelijk goed geslapen en rondde race 4 af met een paaltje.

  Wederom op de voet gevolgd door de local heroes. Het nieuwe blokje van Van Klooster was wel een erg speciaal blokje, want race 5 was hij de snelste. Race 6 werd gewonnen door local hero Vos, wiens sportschool nu extra aanmeldingen gaat krijgen, want de man heeft het hele weekend gepompt als een schipper op een zinkend schip. Race 6 was ook de race waar webmaster Meijer het aan de stok kreeg met de kaptein van NED 55, de alom bekende kaptein Huisman. Onze webmaster met het bekende nummer NED 66 gaf NED 55 aan ruimte te claimen ex art 18.2a van de International Sailing Regeltjes. NED 66 had er iets meer woorden voor nodig dan van te voren gedacht en bracht dan ook een scheldkanonnade ten tonele waar zelfs kapitein Haddock nog versteld van zou staan en waar de voor dit weekend werkeloze jury ook wel smakelijk om kon lachen. Gelukkig gaf NED 55 een beetje ruimte en respect voor het mooie materieel waarmee gevaren wordt.

  Race 7 was de race waarin de slijtage te bemerken was, in ieder geval ook bij de pennenvoerder. De wind trok nog iets aan en met veel geweld stoof het veld naar beneden, zo ook bij de 2e downwind. Daarbij verloor de grote held uit Vinkeveen, kapitein Van de Pavert, de controle over zijn schip. Gelukkig spoelde hij nog op tijd aan op het strand om de F1 op scherm te zien.

  En zo pakte iedereen weer in, is er niets geklaagd over wier of wat voor waterzooi dan ook, werd de grote prijs van Harderwijk uitgereikt aan NED 148 en wordt nu de schoorsteenmantel van Van Viersen verbouwd om de schitterende FFF wisselprijs uit te kunnen stallen. De inkt van de nr. 10 op de lijst is inmiddels bijna op, dus rest alleen nog de vrijwilligers van WV de Randmeer en Hollandia te bedanken. Volgend jaar wordt het minstens net zo mooi !!!  Maarten Godschalx
  NED 126
  Penningmeester FCH

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.