2022 Boerenkoolcup (by Jan-Willem Kok)

Home Forums Verslagen 2022 Boerenkoolcup (by Jan-Willem Kok)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #3148
  Webmaster
  Sleutelmeester

  BC 2022

  Priklocatie

  Tweede weekend van oktober is al sinds jaar en dag het tijdstip waarop de alle Nederlandse Finn zeilers bij elkaar komen op het Witte Huis in Loosdrecht. Naast onze Belgische Duitse en Amerikaanse Finn vrienden natuurlijk. Met 62 boten op de lijn een serieus zeil evenement met serieuze deelnemers.

  Het huidige deelnemersveld kenmerkt zich door de kleur grijs. Wat krakend en piepend lopen de heren over de haven. In deze natuurlijke habitat zijn ze weer even jong. Lijkt het even of de tijd stil staat en zijn de verhoudingen als vanouds. Een ander kenmerk is de professionaliteit van de top. Deze citizens of the global village reizen over de hele wereld van evenement naar evenement en hebben tussendoor vakantie.

  Op vrijdag begint het gebeuren al. Bootjes optuigen en veel praten over verre oorden en exoten die ook hard blijken te zeilen. Bouwers, zeilmakers. weersverwachtingen en wat de regering zoal doet of eigenlijk nalaat. In eerdere edities mocht dat nog al eens uitmonden in een meer dan geanimeerde vrijdag middag borrel maar die bleef uit.

  Schema voor het weekend 6 wedstrijden. Uitdagend voor de afdeling piep&kraak. De Finn is nog steeds een behoorlijk fysieke boot zeker met een beetje wind. En wind stond er zaterdag. Een stevige westen wind. Hierdoor was het voor het uitstekende comité prettig dat er een lang kruisrak over de totale lengte van de plas kon worden uitgelegd. Voor de deelnemers werd het hangen geblazen. In de eerste wedstrijd gaf de bebrilde management goeroe en lifetime Witte Huis coryfee Eric B. zijn visite kaartje af. Maar met de toenemende wind liet dit fijn besnaarde multi talent het snel varen aan de getrainde profs over. Zoals daar zijn de kleine zelfstandige met nautische interesses Thierry van V. Nanno S., Peter P. en bakker De W.. Een spannende dag met een top vijf die qua punten niet ver uit elkaar zaten. De sympathieke versnellingsbak specialist wist door de juiste overbrenging de zaterdag als winnaar af te sluiten.

  Na al het zeil geweld wordt iedereen zenuwachtig voor het avond programma. De Boerenkool zelf. Hoe zou deze dit jaar smaken? Zit er voldoende jus op? Is de structuur van de Boerenkoop niet te zompig? Wordt er gecorrigeerd met spekjes of juist niet? Wordt een en ander gelardeerd met piccalilly, mosterd en augurken? En is de mosterd dan niet korrelig waardoor de smeerbaarheid verminderd? Maar het belangrijkste natuurlijk, zeker in dit gezelschap, is de lengte van de worst. Met deze uitdagingen ging de kok van dienst uiterst zorgvuldig om en wist de perfecte Boerenkool schotel op de mat te leggen. Bij eten hoort drinken en dat werd ter beschikking gesteld door o.a. de hoofd sponsor en longtime vriend van de show Contendercloth, Guus Bierman(whats in a name). Hierdoor zouden de feestelijkheden tot in de late uren duren. Echter de afdeling piep&kraak taaide zonder al te veel lawaai redelijk op tijd af. Wellicht om de volgende ochtend 7.00 sharp voor de buis van het Witte Huis gezamenlijk te kijken naar een andere snelheidsduivel.

  Zeven uur s ochtends. Geen tijd. Het Witte Huis heeft een volledig verzorgd ontbijt klaar staan. Scherm op F1. En de stoelen als tribune er voor. Lekker even op snelheid komen moeten de aanwezigen gedacht hebben. Als er om 11 uur gestart wordt kent nog niemand de echte uitslag. Wel dat het op snelheid komen gelukt is bij een enkeling. lichtere condities dus. Waarbij de baan van wisselde lengte werd omgeven door het typisch Loosdrechtse natuurschoon. Beboste eilanden en landtongen. Dit natuurschoon slaat zich weelderig uit naar de nietsvermoedende zeiler. Dit kan in de vorm van een harde vlaag zijn met de juiste richting maar veelal is de richting niet heel erg juist en is van een vlaag al helemaal geen sprake.

  In deze mêlee van variabelen komen de echte grootheden bovendrijven. Zo konden we genieten van de felle strijd tussen Bakker de W. en Peter P. waarbij Eric B. steeds loerde op een mogelijkheid zijn punten terug te halen van de dag ervoor. Hier geen halve punten of kwartpunten omdat het regent of juist de zon schijnt maar volledige punten. Van te voren afgesproken overigens iets waar andere materiaal sporten blijkbaar nog iets hebben te leren. Maar goed het ging niet vanzelf. In deze omstandigheden moet je er snel bij zijn anders kan het zijn dat je verzeild raakt tussen de plassen specialisten die zich kenmerken door tegen de wind in te zeilen. Blijft een interessant fenomeen. Het start schot gaat en het is stuur van je af. De wanhoop die dat bijvoorbeeld bij de winnaar van dit evenement tot gevolg had na de laatste start was hierin kenmerkend. Over stuurboord wist hij zijn jacht zo te positioneren dat er grote paniek onder de prikkers ontstond. Wellicht kan de GGD er haar voordeel mee doen als er weer priklocaties geopend moeten worden.

  Na drie mooie Loosdrecht wedstrijden was het tijd voor het opbinden en huiswaarts keren echter niet voordat er zich een soort Trump achtige rally ontvouwde op het prachtige zonovergoten terras van het witte Huis. Twee bejaarde mannen met grote blauwe petten zweepte de menigte op. Met rake anekdotes over de zeilwereld in het algemeen en die van de Finn&Star in het bijzonder. Men veroorloofde zich zelfs een enkele witz. In deze setting werden de prijzen uitgereikt en, niet onbelangrijk, verlootte de hoofdsponsor Contender een WB zeil.

  Uiteindelijk werd Bas de verdiende winnaar van deze mooie najaar klassieker.

  Jan-Willem Kok
  NED 1037

  Jan Willem in actie met de latere winnaar van de boerenkoolcup in zijn kielzog….

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.