2018 Zomerwedstrijden (by Peter Aukema)

Home Forums Verslagen 2018 Zomerwedstrijden (by Peter Aukema)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #1354
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Zomerwedstrijden.

  Het ligt helemaal niet aan jouw snelheid, je maakt gewoon de verkeerde slagen, kreeg ik te horen “van de jury nog wel” tijdens de pauze op zaterdag tussen wedstrijd 1 en 2 tijdens de zomerwedstrijden terwijl ik mij liep te beklagen over de snelheid van deze en gene. En dat terwijl ik de enige ben die al, en slechts, 40 jaar met enige regelmaat in allerlei drijvend spul daar omzwerft. Met daar bedoel ik natuurlijk het Sneekermeer alwaar het 3e Fabulous five evenement werd vervaren tijdens de zomerwedstrijden. Met 19 deelnemers deed de Finn klasse leuk mee tussen de overige 220 deelnemende boten in 15 verschillende klassen. Natuurlijk had ik de hoop dat we dit jaar over de 30 boten zouden komen, maar je kunt beter tevreden zijn met wat je wel hebt dan wat je niet hebt is mijn opvatting, en wat wij wel hadden was een gezellige boel bij elkaar van divers niveau en leeftijd maar allemaal met de intentie om eens even lekker over het Sneekermeer te gaan crossen. Inderdaad crossen, op Sneek varen we nog steeds een parcours over de plas en zeker met de Noordwestbaan zijn er een aantal ruime windse rakken te varen, goed voor de beentjes dus bij een beetje wind. En dat beetje wind dat hadden we, zowel zaterdag als zondag hadden we te maken met een vlagerige wind variërend van ca. 10 tot 18 knopen, mooie shifts en dus opletten geblazen, zeker voor de wind. Ondergetekende dreigde tijdens de eerste wedstrijd achter Tobias als tweede om de onderboei te gaan tot een bovengemiddelde vlaag tijdens de gijp hem tot een partijtje zwemmen dwong, met de boot in de ene hand en het roertje “wat voor het gemak ook niet goed geborgd was” in de andere. De andere zwemmer was Jan van der Horst die tijdens het tweede voor de windse rak in wedstrijd 2 achterover de chinees inging. Jan hield het daarna voor gezien, terwijl de local hero er nog een 10e plaats wist uit te persen.

  Voor de mensen van ver was er een herentijd bedacht van 12.30 voor de eerste start. Tijd genoeg voor een palaver en uitleg over de banenkaarten. Gelukkig hadden we 4 keer baan M (noordwest) dus na 1 onwennige wedstrijd wist iedereen redelijk zijn weg te vinden. De zeer ruime startlijn gaf ruimte voor improvisatie en zo wist Tobias in wedstrijd 1 met een stuurboordstart al met een voorsprong van 50 meter bij de bovenboei aan te komen. Daarna hebben we hem niet meer teruggezien. Ronald van Klooster, die een zeer steady weekend voer, werd 3e achter Michel Miltenburg die van een bijna laatste positie naar een tweede plaats wist te varen. In de tweede wedstrijd geen stuurboordstart van Tobias maar wel weer een ruime voorsprong bij de eerste boei. Ruim achter Tobias en Kloosterman was het voor iedereen knokken geblazen. De pack bleef zeer dicht bij elkaar en met name door de grote drukverschillen en shifts viel er veel te winnen en te verliezen. Onze ReesCees kwam maar niet in zijn tempo terwijl Chris Frijdal t/m de laatste onderboei zijn 3e plaats verdedigde vlak voor Michel en Peter. En wat zo vaak gebeurd in zo’n situatie, twee honden…. En nummer 5 gaat er mee heen. Prachtwedstrijd of je nu voorin of achterin zeilde. Alhoewel Paul Kamphorst daar wellicht anders over denkt. 2 keer in de serie wist Paul door te downen hard naar voren te varen, maar in het laatste ruime rak van wedstrijd 2 kwam hij in de doldrums en ging van plaats 3 naar 6.

  ’s Avonds een geslaagde bbq gehad met de nodige wijnen en Beerenburg. Ook daar weer voor ieder wat wils, buiten op het terras werden levensvraagstukken besproken en binnen zag een menig Duitsland in de laatste seconde winnen van Zweden. Pracht avond en daar blijkt maar weer het voordeel als je met elkaar ergens in den vreemde bivakkeert. Verbroedering al om. Jelte en Maxim deden het licht uit terwijl onze jonge god Michel al om 19.00 de oogjes toe had.

  Het zou op zondag wat minder waaien maar daar was in de praktijk weinig van te merken. Met name in de middagwedstrijd tijdens de druilerige regen haalde de wind behoorlijk door. Tobias had het niet zo eenvoudig als op zaterdag maar wist door hard werken toch 2 keer als eerste te finishen. Paul 2 keer als tweede maar helaas voor hem een OCS tijdens de 4e wedstrijd. Er was tussentijds wat verwarring ontstaan over het wel of niet hebben van een pauze. Een deel ging terug naar het starteiland terwijl een ander deel terug voer naar de startlijn alwaar zij de start van klasse 2 konden meemaken (wij klasse 14 !!!). Voor een aantal zeilers was het toen, terecht, genoeg geweest, zeker gezien de verslechterende weersomstandigheden die eerder aan de herfst deden denken in combinatie met het lange wachten, Ruurd Baerends kreeg te horen dat zijn mastje nu echt op breken staat en gaf er ook de brui aan. De laatste race met 13 boten was toch nog een zeer enerverend potje met een survival of the fittest karakter en een karremans gevoel voor Jelte Baerends. Fit is in ieder geval Cees van Rees die niet van opgeven wist toen ik hem op raadselachtige wijze voorbijkwam op het halve windse rak en hij mij, na een staaltje bikkelhard doorhangen tijdens het laatste kruisrak, op centimeters wist te kloppen op de finish.

  De (schitterende) prijzen

  Tobias was de meer dan terechte winnaar, voor Ronald van Klooster (thevens beste grandmaster) en Michel Miltenburg. Deze laatste 2 heren bewijzen maar weer eens dat trainen voor de talentlozen is want ik had ze nog niet gezien op het water. Maxim was de beste Master, steevast bij de eerste 5 bij de bovenboei, maar helaas snelheid te kort op de ruime rakken. De beste Grandmaster was Chris op plaats 6 met op verdienstelijke afstand van good old Henk de Jager op plaats 9. Beste buitenlandse zeiler; Arend van Wamelen uit Zuid Afrika, top dat je erbij was.

  Tot slot:

  Dank aan; Ronald Ruiter, voor het geheel onbaatzuchtig ter beschikking stellen van zijn onderkomen en zijn boot die als Juryboot diende, hij kreeg daarvoor terecht de legendprijs J. Ook dank aan onze Jury Yevgenia voor het tonen van de O en de R vlag bij de boventon en het terecht uitdelen van diverse straffen, Gerko en Paul kregen de onverbiddelijke rondjes toebedeeld in race 1 waarna niemand gedurende de serie meer in zijn boot durfde te bewegen tijdens de pomp uit. Ik in ieder geval niet nadat ik tussen de wedstrijden door te horen kreeg dat zij mij in de gaten zou houden.

  De KWS heeft het bijzonder leuk gevonden dat wij er dit jaar weer waren, hopelijk zijn we er volgend jaar weer (met meer J)

  zeilersgroet

  Peter Aukema
  NED40

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.