2018 Sneekweek (by Peter Aukema)

Home Forums Verslagen 2018 Sneekweek (by Peter Aukema)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #1416
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Sneekweek 2018

  Er werd helaas geen schrijfprijs uitgereikt aangezien er slechts 9 deelnemers aan de start verschenen in de Finn klasse. Ik ben echter van mening dat de Sneekweek 2018 er eentje was om in te lijsten en dat de winnaar het verdient om gememoreerd te worden middels dit verslag. Daarnaast is het voor de harde kern een dusdanig leuk evenement dat er op de slotavond van de afgelopen editie alweer besloten is om volgend jaar weer mee te doen, hopelijk dan met een groter veld.

  De Sneekweek werd traditioneel afgetrapt met de vlootschouw op vrijdagavond. De Finnklasse was dit keer vertegenwoordigd door een jeugdige deelnemer in de vorm van Rik van Klooster (de jeugd heeft de toekomst) die voor de gelegenheid in de NED40 van ondergetekende in een sleep door de stadsgrachten van Sneek voer. Tussen al het houten geweld altijd mooi om een Finn te zien opduiken. Vrijdagavond vroeg op bed en hopen op wat wind op zaterdag.

  Ondanks de zwakke en enigszins veranderlijke wind ging de eerste wedstrijd op tijd van start. Zoals alle jaren starten wij als eerste om 10.00 waardoor een enkeling de gelegenheid te baat nam om 2 keer te starten. Wij (Michel en Daan) waren ondermeer lid van een bemanningspool voor een regenboog en Sander Jorissen stapte s’middags in de pampus voor een tweede kans op fortuin. Tweede voordeel van als eerste starten met 50 O jollen 5 minuten na ons in onze nek is dat er een rondje bier staat op iedere O jol die voor je finisht. Zo blijft de wedstrijd ook spannend voor de minder getalenteerde lichtweer zeilers onder ons en ik beloof je dat het niet meevalt om die krengen voor te blijven bij windje 2/3.

  De eerste boei was voor Michel Miltenburg met in zijn kielzog Ronald Ruiter en ondergetekende en de rest op bescheiden afstand. Het tweede kruisrak was voor de NED40 die de leiding nam met enige afstand voor Ronald en Michel. Naarmate de wedstrijd vorderde werd de voorsprong van de NED40 groter wat uiteindelijk leidde tot arrogant en achteloos zeilen zodanig dat Ronald Ruiter als eerste met twee meter voorsprong de finishlijn passeerde. Sander knap 3 vlak voor Klaas en Michel.

  De tweede wedstrijd op zondag werd er uit geblazen op het moment dat de NED40 wederom een straatje voor lag dus we konden weer opnieuw. Ronald van Klooster kan niet zo goed tegen wind aan/wind uit zeilen en verdween naar de wal net als Maxim en uiteindelijk Sander Jorissen die zijn pampusstart nog moest halen (of was het vanwege de verwachte hoge barrekening in verband met die O jollen ). Na 6 uur op het water was het Ronald die finishte vlak voor Michel. Geloof me zelfs, met 5 bootjes was het nog een leuke pot zeilen, close racing van start tot finish. Helaas werden wij gefinisht op het moment dat het begon te waaien.

  Met ca. 8 knopen wind gingen wij maandag op tijd van start en wat een geweldige strijd werd er gestreden achter een ontketende Klaas Bood. Het was continu stuivertje wisselen en knokken in de kruisrakken en voor de wind. Uiteindelijk zat het venijn duidelijk in de staart. Bij het ingaan van het laatste kruisrak zagen wij in de verte Klaas met ruime voorsprong op Michel al bijna bij de bovenboei terwijl wij ons vanaf boei 7 nog naar boven moesten ploeteren bij een afnemende en vlagerige wind (simmertwirres noemen wij dat). Daan en Peter door het midden, Klooster naar links en Ruiter naar rechts. Einde van het liedje was dat Klooster weer op de spiegel lag bij Michel bij de bovenboei met op enige afstand Peter en Daan en Ruiter met daarachter Sander Jorissen. Ruiter had op links de eeuwige dolldrums opgezocht en lag een straat achter, het kan verkeren. Wat ook kan verkeren is dat Klooster Michel inmiddels was gepasseerd op het laatste aan de windse rakkie van boei 5 naar de finish en dat de heren zo’n 100 meter voor de finish geparkeerd lagen in dezelfde kleine kern hoog als Ruiter daarvoor. De NED40 kwam, zag een twirre en wist een gat van 100 meter dicht te varen op een rakje van 200 meter naar de finish . Inderdaad een wedstrijd is pas voorbij als de hoorn klinkt. Klaas knap eerste Peter fortuinlijk tweede. ’s Avonds Frikandellenparty op de Hoofden in Sneek.

  Dinsdag werd een chilldag, De finnclub had al voortijdig besloten dat het niets meer zou worden en om een uur of half drie trokken we de eerste blikkies maar open. Uiteindelijk kregen wij gelijk want het comité besloot om een uur of 4 om klasse 1 t/m 30 niet meer te laten varen. Alleen klasse 31 t/m 35 moesten nog wat langer wachten. Zij hadden op maandag ook al geen wind genoeg gehad om te kunnen starten.

  Dit resulteerde erin dat wij op hardzeildag niet als eerste hoefden te beginnen maar dat wij na een grote vloot pampussen, regenbogen en zestien kwadraten moesten starten. Wel even wennen dat knobbelige water niet in de laatste plaats omdat wij in verband met het skûtsjesilen een uur eerder gingen starten. Ook moesten de beentjes eindelijk weer eens in actie komen. Wij startten met Zuid kracht 4 tot 5 aanhalend naar 6. Ronald van Klooster ging als eerste om de bovenboei voor de NED40 terwijl Hidde, die een paar dagen later was aangeschoven, helaas naar de verkeerde boei zeilde wat hem de koppositie kostte. Voor de wind maakte Klooster in zijn Fantastica duidelijk het verschil en hij bouwde zijn voorsprong naarmate de wedstrijd vorderde verder uit. Prachtig zeilen trouwens op hardzeildag de wind haalde stevig door wat leidde tot billenknijpende voor de windse rakjes tussen de golventrekkende pampussen. Op een paar zwempartijtjes na iedereen veilig binnen. Klaas vond het wel welletjes na een uurtje batsen. Maxim kon ook weer eens lachen na al dat lichtweer gepruts.

  Voor de tweede keer vond het Skûtsjesilen bij Terherne plaats op dezelfde dag als hardzeildag,. Voor deze gelegenheid was er een drijvend eetcafe afgehuurd door een paar collega zeilers wat gemeerd aan een spudpaal een luxueus onderkomen bood aan de rand van het wedstrijdwater van de Skûtsjes. Prachtig schouwspel, waar maak je dat nog mee. Topdag wat door de finnclub werd afgerond met een laatste biertje op het starteiland.

  Bij het ingaan van de laatste dag stond de NED40 bovenaan met als nummer 2 Ruiter met een betere aftrek. Er moest dus nog voor gezeild worden. Mijn duidelijk te slappe poging om voor Ruiter te komen met de bedoeling hem naar achteren te varen werd beloond met een laatste plaats bij de bovenboei terwijl Ruiter voorin de pack zat. Klooster had de smaak duidelijk te pakken en wist ook met beduidend minder wind (ca. 8 knopen) een behoorlijke voorsprong op te bouwen. Ruiter wist op te klimmen naar de tweede positie en daarachter was het wederom een knokpartij van jewelste. Helaas schiftte de wind 15 graden waardoor de kruisrakjes wat simpeler werden maar door de vele shifts en drukverschillen bleef het spannend. Uiteindelijk moest de NED40 op plaats drie het hoofd buigen voor Ruiter terwijl Klooster zijn tweede dagoverwinning pakte. Jarige Klaas Bood had zijn zeildag niet helemaal (6) maar vergastte ons op een gezellige verjaardagsborrel donderdagmiddag in zijn onderkomen in Terherne

  De grote initiator van de Finn op de Sneekweek “Ronald Ruiter” (inderdaad ver voordat ik van die boot gehoord had) doorbreekt het eeuwige tweede syndroom en wint, terecht, de Sneekweek van 2018. Hij mocht op donderdag de schaal in ontvangst nemen en geniet nu van de eeuwige roem die je als Sneekweek winnaar toebedeeld krijgt. Respect!!!

  En we weten het allemaal best, 1 wedstrijd per dag, puzzeltocht, bezeilde banen, echt er zijn genoeg redenen om niet naar de Sneekweek te komen. Volgend jaar zijn er echter 9 zeilers weer aanwezig die jullie met alle plezier willen vertellen waarom het wel de moeite waard is om dit evenement eens mee te maken. Kom meevaren en oordeel zelf.

  Het was weer super, en dankzij een vrijgezellenfeestje met onze kersverse bruidegom Michel Miltenburg mochten wij het genoegen beleven om de zaterdagavond (slotavond feestweek) na de zeilweek nog eens echt op stap te gaan zonder dat te hoeven bekopen met een brakke zeildag in de Finn.

  Hartelijke zeilgroet,
  Peter Aukema (NED 40)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.