2017 Finnale

Home Forums Verslagen 2017 Finnale

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #721
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Verslag Belgische delegatie Finn, Finale Hoorn 6-7 mei 2017

  De weerberichten waren veel belovend. Sinds lang 17 tot 20° én wind. Met 4 Belgen op het appel. Alain is zijn bouwperikelen aan het aftellen om zich nog eens een jaar te focussen op het zeilen. Het opzet is om nog eens te schitteren in de groep van de Grand Grand Master (60+), als nieuwe ‘jongeling’ in die groep moet dat zeker lukken ! Evren had zijn vrouwtje en z’n 2 kinderen meegebracht. En geluk hadden ze: zon én tijd samen kregen ze. Niet alleen het zeilen geslaagd, ook nog eens punten gescoord! Sigurd, die meer en meer de smaak van het Finnzeilen te pakken krijgt, was van vrijdag al ter plaatse, om mentaal frisser aan de start te kunnen staan. Wim nog wat levend in een winningroes van het laatste treffen in Frankrijk, was deze keer minder scherp.

  Zaterdag 4 reeksen aangekondigd. In 12-16kn wind. Reeksen van een klein uur. … Finnzeilers weten wat dat betekent: Vol hangen en pompen toegelaten. In het kruisrak bleek al snel dat we toch ettelijke uurtjes op groot water mistten: Die typische korte en relatief hoge Markermeer golfjes toverden onze romp (vooral dan over één boeg) dikwijls tot een drumstel, wat de snelheid niet ten goede kwam. Downwind slaagde Sigurd er telkens in toch steeds een paar plaatsjes goed te maken ondanks de mindere aandewindse rakken. In het eerste downwind rak schoot de kramp bij Wim er al in… Menig Belgisch finn zeiler laat zich er toe verleiden er te enthousiast tegen aan te gaan, met soms als gevolg dat de Finn met jouw gaat varen in plaats van omgekeerd. De modus wordt dan al snel ‘overleven’. Jammer genoeg. De thuiszeilers kunnen hun gang gaan ! De typische golfjes, het goed materiaal dat ze hebben voor deze condities, hun levenslange zeilervaring… ja, het zijn misschien excuses voor onze mindere prestaties. Maar we moesten onze meerdere erkennen ! Laat duidelijk zijn dat er nog wel degelijk een niveau verschil is tussen de Belgen en de Nederlanders. We zullen uren moeten maken op het open water om meer aansluiting te vinden. Tobias, Hein, Gert-Jan, het zijn de jonkies, die met hun souplesse en ervaring het wedstrijdveld domineren. Respect !

  Tobias, de thuiszeiler wint niet alleen de regatta, maar staat ook nog mee in voor de vlekkeloze organisatie. Vier reeksen op zaterdag stonden op de planning, maar het empathisch vermogen van Tobias en de organisatoren deed vermoeden dat er een aantal deelnemers dicht tegen hun limiet zaten. Het geeft een dubbel gevoel als ze beslissen om na 3 reeksen ‘al’ te stoppen. Maar het gaf de gelegenheid om in het zonnetje wat bij te kletsen met onze Nederlandse vrienden. Van Egmond sponsorde een volle optimist met Heinekenbier. Schol !

  Een hamburger met wat frietjes en daarna hebben we nog het plaatselijk ‘gerenommeerd’ ijssalon Vivaldi bezocht. De gezelligheid stond centraal.

  De volgende ochtend stond er opnieuw wat wind, alvast meer dan de 8 knopen die voorspeld waren. Opnieuw 3 reeksen gevaren, weliswaar iets kortere reeksen dan op zaterdag, Enkel in de laatste reeks ging de pompvlag weg. (-10kn) op aangeven van grootmeester / voorzitter Chris Frijdal. Het geeft soms meer kansen aan de wat minder soepele zeiler om eens voorin te eindigen. Maar daar zullen wij als Belgen toch nog even op moeten wachten.

  We kunnen weer terug blikken op een geweldig zeilweekend !

  Getekend Wim en Sigurd.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.