2017 Deense kampioenschappen (by Paul Kamphorst)

Home Forums Verslagen 2017 Deense kampioenschappen (by Paul Kamphorst)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #866
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Deens kampioenschap 2017

  Nykobing was dit jaar het wedstrijdtoneel. Een plaatsje ten noorden van Kopenhagen. Gevaren werd in een baai met amper stroom (echt waar meneer Douze ?). Doordat de baai op het zuiden ligt, lijkt de kans op een echte deining zoals in Gilleleje klein. Met een grotere vertegenwoordiging uit Duitsland (wat opname in de jaar kalender al tot gevolg heeft) en minder uit Nederland, kwam het veld toch op een 35 boten.
  Dan toch maar weer de organisatie, top met vrijwilligers die het leuk vinden om een gezellig evenement te verzorgen op de kant. Tip top in orde al het eten en drinken geregeld, als je aankomt staat het bier koud en de worsten warm op de BBQ. Over de barbecue, het vlees werd geregeld door een lokale boer met heuse Angus runderen en herten. Ik kan vertellen dat het heerlijk is om weer eens vlees te eten wat smaak heeft, dan laten we een hoop liggen in Nederland. Het comité werkt hard om er strakke banen in te leggen. Dit jaar hadden ze daar wat meer tijd voor nodig dan we gewend waren. Het beloofd wedstrijden van een uur, wat betekent dat de nummer 1 in een uur binnen is. Prima.
  Alles bij elkaar weer de moeite waard om een 1.000 km reis voor te maken.

  Donderdag, 20-25 knopen uit het zuiden. Dus niks weinig golven. Gewoon dikke wind en vette deining. Daar werden direct drie potten uit geknepen en we moesten behoorlijk aan de bak. Ik hield dat 2 potten behoorlijk vol, maar wilde toch graag een bodem monster voor thuis meenemen. En kwam ram vast te zitten. Toen het servies weer overeind stond, was iedereen al vertrokken en keerde ik terug naar de kant voor een wasbeurtje van de mast. Kan wel zeggen dat ik altijd met Wilke vaar en nog altijd met een ondeelbare mast terugkeer.
  Maar de golven waren bijzonder gaaf en de downwindjes die wel goed werden afgelegd, werden met buitengewoon plezier afgelegd. Wat is de Finn dan gaaf zeg!
  Henk was met een 14, 20, 10 stabieler dan ik en hield de laatste race het zwaard omlaag voor de wind (Tip?).

  Vrijdag 8-12 knopen noord oost.
  Allemaal een stuk vriendelijker en de stemming was al een stuk vrolijker met het veld wat op leeftijd raakt. Een dag voor waar de plassenzeiler helemaal gelukkig van wordt. Kruisrak richting de kant voldoende draaiingen en windsterkte verschillen om jet hart op te halen. En ook niet onbelangrijk een comité dat de oscar lekker op de kant laat drogen. Dus met zwaard naar voren getrapt, klem in je bilnaad naar boven. Daar aangekomen mag je dan rustig met een bil op de klem weer terugdobberen, terwijl meer dan eens een heel rak 12 knoopjes werd ervaren. Oh ja de jury deelt wat vlaggen uit (volledig terecht natuurlijk, schavuiten) om de rust in het veld te houden. Niet mijn dag. Bleek vooral druk zoeken en de draaiingen even vergeten, achteraf..
  Henk dat de juiste setting en mindset en haalde behoorlijk uit 4, 2, 11, 8. Niks op af te dingen. Mij lag het wat minder.

  Zaterdag 15-20 knopen, opnieuw noord oost.
  Gelukkig was de pompvlag ingepakt (2 zelfs, Hulde?). Schip op zijn plek leggen kostte een half uur, viel gelukkig mee dat de zon goed scheen. Koel je niet te veel. Drie potten met inderdaad de drukken naar de 20 knopen. De overtrekken de wolken zorgen voor sterke draaiingen van 10-15 graden, daar was veel te halen. In de downwind bleek toch dat de lozingen van chemours hun effect niet missen. 2e pot in het laatste rak van 13 naar 2 gegleden. Ook in de andere potten blijkt het voordeel van de GENX. Henk moet hard werken, maar kan niet voorkomen dat hij 2 plekken moeten laten en overal 8 wordt. Wel de beste Great Grand Master. Vorig jaar al ook al opgehaald, goed werk Henk.

  Alle moesten het hoofd buigen voor Otto Strandvig, stevig haalde hij het kampioenschap binnen. Niets op af te dingen. Kerel vaart goed.

  Het mooie van het Deens kampioenschap is dat ze het elk jaar ergens anders organiseren, zorgen voor een goed comité (met 10 gevaren potten) en een groep enthousiaste vrijwilligers op de been brengen. Niet dat het ergens anders niet gebeurt. Ik vind het al 10 jaar de moeite waard en kan het je aanraden.

  De uitslag
  1 DEN 21 Otto Strandvig
  2 DEN 44 Svend Erik Molbeck
  3 DEN 80 Micheal Staal
  8 NED 11 Henk de Jager
  10 NED27 Paul

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.