2016 Tulpenrace (by Chris Frijdal)

Home Forums Verslagen 2016 Tulpenrace (by Chris Frijdal)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #567
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Tulpenrace 2016

  48, 41, 48, 37, 45, 53, 55, 49, 48, 47. Niet de nasigerechten bij China Garden, maar het aantal deelnemers aan de Tulpenrace gedurende de afgelopen 10 jaar. En dit jaar 64! Hoezo, de deelname in de zeilsport loopt terug? Niet in de Finnklasse!

  En niet zo maar een veld, maar eigenlijk waren alle toppers er. Op Pieter Jan na natuurlijk, die bereidt zich elders voor op zijn gouden plak!

  Makkelijk was het niet de eerste dag van deze Super Seven wedstrijd. Een licht lopend windje met hier en daar een shift en met hier en daar wat drukverschil. Tja, dat maakt zeilen nou zo vreselijk (of) leuk. Veel van de toppers bleken tobbers en een aantal gerenommeerde tobbers werden plotseling heel even toppers. Constant gevaren werd er dan ook zeker niet. Alleen Gert van der Heijden presteerde het om alle wedstrijden bij de eerste 10 te eindigen.

  Eigenlijk stond er de hele dag aan de linker kant van het kruisrak vaak een beetje meer druk en dat was dan ook de place to be. Althans best vaak (maar niet altijd). Dus het devies was starten bij de pin links af slaan en aan die kant een beetje naar boven rommelen. Die strategie leidde bij mij tot een 2de en een 3de plek. Maar de oplettende lezer vraagt zich natuurlijk af hoe je aan een 10de totaalplaats, met de bijbehorende schrijfprijs, komt als je 2 van zulke potten hebt gevaren? Welnu, dat is nogal simpel: let de 2de wedstrijd gewoon niet op, start bij het schip, ga rechts af en zie na 2 minuten dat het hele veld recht boven je ligt. En dan merk je dat iedereen gewoon heel erg hard gaat en dat je bootje voor bootje in moet halen, hetgeen geen sinecure is. Dat ik na een hoop getob toch nog op de 34ste plek belande viel mij eigenlijk nog mee.

  Gelukkig bevond ik me in goed gezelschap als het om tobben ging. Bakkertje, die ons afgelopen jaar de “geheimen van Loosdrecht” nog heeft prijsgegeven begon met een 30 (zijn eentje daarna vergeten we maar even). Tijmen, de glansrijke winnaar van de laatste Boerenkoolcup pakte een 40ste plek mee. Lichtweerspecialist Wouter zette een 26 op de scoreborden en de Keizer van Loosdrecht begon met een 15. Sander, die toch af en toe best wel aardig weg is bij de pin, tikte een keer als 18de aan. Loosdrecht specialist Wiebe, die een comeback lijkt te gaan maken en de eerste wedstrijd weer helemaal vooraan mee deed moest toch ook genoegen nemen met een 16de plaats in de derde wedstrijd. Dat kan bij Wiebe natuurlijk ook vermoeidheid zijn geweest want een Finn is wel even wat anders dan een Pampoes. Ook onze webmaster, dankzij zijn vlieggewicht toch wel specialist met dit weer, ging met een 44 naar huis. En trainert Tobias klokte een 24 en zijn Belgische collega Wim een 39. Eigenlijk was secretaris Kokkebok de enige die mooi constant gevaren heeft (19,18,20). Maar of hij daar echt blij mee was betwijfel ik.

  Ondanks het moeilijke weer sleepte wedstrijdleider Ab en zijn mensen er drie goede potjes uit en hadden we een strenge maar rechtvaardige jury bestaande uit Papa Heineke en “Paasei Sander”. Sander was 2 weken eerder wedstrijdleider van de -dit keer perfecte- Paaseiwedstrijden en is aan het broeden op een echt ONK sprint voor de Finnklasse, maar daar later meer over.

  De tweede dag was heel erg veel makkelijker zodat er van tobben geen sprake was. Totaal geen wind waardoor slechts Bobby die van “de overkant” moest komen het water op is geweest dankzij een goed tip pa Martin. Wedstrijdleider Ab begreep het gelukkig sneller waardoor hij al om 11:00 de boel afblies voor de zondag en ons een dag van drijven en/of hangen aan de kant bespaarde.

  De prijsuitreiking liet helaas wat op zich wachten (sorry, ook mijn fout) waardoor velen niet meer konden meemaken hoe Joke van Arkel door de HWH Finnzeilers in het zonnetje werd gezet. Terecht na héééééééél veel jaren voor ons natje en droogje gezorgd te hebben (vooral veel natjes).

  Uiteindelijk werden de prijzen en de tulpen toch als volgt verdeeld.
  • Eerste werd Gert van der Heijden (1-3-10)
  • Tweede Bobbie die de laatste wedstrijd wel heel erg mooi weg was bij de start (7-12-1)
  • Derde Keizer Martijn van Loosdrecht (15-2-5)
  • Beste legend Rookie Loek Kruijer die het Roderick lastig gaat maken de komende jaren
  • Beste Grand Grand Master Chris met 2 keer mazzel en 1 keer tobben (2-34-3)
  • Beste Grand Master Paul Douze die het allemaal goed begreep dit keer (8-8-12)
  • Beste Master werd Keizer Martijn
  • Beste Junior, Tijmen die naast zijn 40ste ook nog een 3 en een 28 wist te scoren.

  Nu op naar de volgende Super Seven wedstrijd, de Finnale in Hoorn. Ook daar wordt het weer fantastisch zeilen en beregezellig. Hoorn kijkt naar ons uit heb ik vernomen.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.