2015 Sneekweek en nu even serieus (by Peter Aukema)

Home Forums Verslagen 2015 Sneekweek en nu even serieus (by Peter Aukema)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #559
  Webmaster
  Sleutelmeester

  De sportieve kant van de Sneekweek wordt vanzelfsprekend belicht door de meer serieuze zeiler.

  Zonder ook maar enig commentaar te bieden op de proza van Ronald Ruiter, dat wat mij betreft de titel Turks Fruit 2 mag dragen, hierbij een beknopt verslag van het watergebeuren. Alhoewel menigeen dat na het lezen van het huidige epistel wel niet meer zal geloven gaat het tijdens de Sneekweek nog steeds over serieus zeilen. Om maar wat te noemen; 60 O-jollen, 70 pampussen, 35 Regenbogen, velden die regelmatig groter zijn dan tijdens een NK. Tussen de ca. 860 deelnemers (in het weekend) bevonden zich gelukkig ook 25 Finnen. Hierbij een beknopt zeilverslag.

  Zoals gebruikelijk mogen wij weer als eerste starten om 10.00 uur, dat betekent soms lang op het water omhangen tot de uitstel wordt verruild voor het 5 minuten sein of erger “no more races”. Dat gebeurde dit jaar tijdens de eerste dag en de laatste dag van de Sneekweek, balen dus maar gelukkig hadden we op maandag een prachtige zeildag met 2 races.

  Zondag race 1. We gingen weg op de zuidwest baan (8 kts) wat de lengte as van het Sneekermeer is, mooie kruisrakken dus. Peter Aukema had een verschil van inzicht met Sander Jorissen over wie bij de pin mocht starten, helaas allebei te vroeg en dus terug en achter aansluiten en het geluk zoeken in de stuurboordslag. Desastreus !!! zoniet nieuwkomer Daan Dijxhoorn die via een lange bakboordslag en een supershift tot zijn grote verrassing als eerste bij boei 3 aankwam om vervolgens het lange voor de windse rak in te duiken, doldrums deden hem de das om en Tijmen Rootselaar en Ronald Ruiter voeren naar, respectievelijk, plaats 1 en 2 om deze vervolgens niet meer af te staan, Bobby Heineke en Gert v/d Heide op enige afstand 3 en 4. Het veld bleef mooi compact en iedere vorm van gretigheid in de kruisrakken door een Willem de Kip slag te pakken op rechts werd ongenadig afgestraft. Ronald van Klooster had een prachtige race met kruisrakken door het midden en voer zo van 10 naar 5 terwijl de onnozele, die steeds naar rechts bleef gaan onder het motto het zal toch wel een keer goed uitpakken, en de volgers, die dachten die man zal het hier wel weten, het deksel op hen spreekwoordelijke neus kregen. Opvallend: Nieuwkomer Denny Rofenkamp knap (7), Roel van Olst die van achter (18) naar voor (7) en naar achter (16) voer. Rob De Cocq die van voor (6) naar achter (15) naar voren ging (10). Het kan verkeren

  Maandag race 1. Met een paar bootjes minder en Bas de Waal rijker startten we aan een prachtige zeildag (12 kts). De eerste wedstrijd op de zuidoost baan werd wederom gedomineerd door Tijmen van Rootselaar met dit keer in zijn kielspoor Peter Aukema. De twee gingen van meet af aan kop en stonden de opgedane voorsprong niet meer af. Onderweg wist de NED 40 nog op 1 te komen doordat Tijmen naar de verkeerde boei voor. Vervolgens gebeurde dit precies andersom in het volgende rak !! tja die man vaart nog maar zijn 40e Sneekweek ????. Daarachter was het een leuke strijd die werd gewonnen door Bob als nummer 3 Arjen Vos 4 en Bas de Waal 5.

  Maandag race 2. De middagwedstrijd was een stuk spannender alhoewel de nummers 1 en 2 ook als eerste twee bij de bovenboei aankwamen. Het werd een geweldige strijd met een superspannend kruisrak de poelen op. Continu werd er tot op de laatste meter gevochten, Ronald van Klooster bleek in plaats van vooruit ook achteruit te kunnen zeilen en zakte van 4 naar 12. Uiteindelijk wist Tijmen van Rootselaar zich nog tussen Bas en Peter te wringen maar in het laatste kruisrak bleek ook wederom dat gretigheid wordt afgestraft. Een ongeschreven Cruyfiaanse wet op de Sneker plassen, als je geen reden hebt om overstag te gaan dan moet je het niet doen. Dit bleek een hoofdstuk te ver voor Tijmen die vervolgens op respectabele afstand van de nummers 1 en 2 zijn 3e plaats mocht verdedigen richting de Finish voor Bob en Roel.

  Dinsdag race 1. Tja, je hebt soms van die races. Na een paar uur uitstel wordt er gestart op de West Noordwest baan. Na een superscherpe start met een individual ging Bobby toch maar terug wat Klaas Bood beter ook had kunnen doen. Een tricky kruisrakje met superclose racing en Roel, RonaldvK, Peter en Bart Brijder als eerste vier om de boventon met daarachter een compact veld. Tijmen weet via een magistrale klap boven de laylijn snel weer bij te komen en zo gaan we in een breed voor de winds rak de poelen op. Kloosterman en Roel laten het even liggen en er ontstaat voorin een hevige strijd tussen de drie koplopers met Tijmen voorop. Door de shifty wind valt het voor Tijmen niet mee om dit goed te verdedigen en met in zijn buitenspiegel de opstomende Ronald Ruiter en Danny Rofekamp besluit Tijmen om de twee Locals Bart en Peter te laten gaan en mee te klappen naar rechts, Fout !!! Peter pakt de kop en kan een redelijke voorsprong opbouwen. In het laatste voor de windse rak een voorsprong van 50 meter verdedigen is normaal niet zo’n probleem voor de NED40………. Met nog 1 meter ! over bij de benedenton en een lang kruisrak te gaan werd het een conditieslag waarbij Tijmen alles uit de kast trok met tenminste 15 false tack alerts. Het mocht niet baten en zo voer een afgepeigerde Aukema zijn 1tje, Tijmen 2 en Bart 3.

  Woensdag race 1. De primeur op hardzeildag, voor het eerst in 30 jaar weer starten bij de toren. Zuidwest in de rug dus een voor de windse start. Bob en Peter wisten dat ze gretig moesten zijn om de titel nog te winnen, helaas ging de individual erin en Peter besloot om terug te keren terwijl Bob niet werd afgeblazen. Het werd met ca. 14 knopen een prachtige race waarbij schitterende gevechten werden uitgevochten. voorin liet Bart het voor de wind teveel liggen waardoor Ronald met achter hem Bobby, Sander Jorissen en Tijmeneen bikkelharde strijd gingen uitvechten om de overwinning . Kloosterman knalde weer eens van achter naar voren (laatste bij de eerste ton en 6 eindigen) en Michel Miltenburg (inderdaad koning aarbeienthee) voer ook redelijk snel uit het zicht bij de vermoeid ogende Tim en Peter die ook Hessel Hoekstra nog voorbij zagen komen. Ronald Ruiter vaart zijn verdiende eerste plaats gevolgd door Bobby (ocs) Sander, Tijmen en Bart. Hiermee is Tijmen inmiddels Sneekweek winnaar.

  Donderdag laat Aeolus ons volledig in de steek en kunnen we mooi op tijd naar de lunch bij Klaas en Corine Bood in Terherne waarin uit de verhalen bleek dat iedereen (voor, midden of achterin zeilend) een geweldige zeilweek heeft gehad. Verbroedering alom !

  De eindstand is Tijmen 1, Bobby 2 en Peter 3.

  Een geweldige week met prachtige wedstrijden en veel walspektakel !!

  NED40, de Dikke Loeker.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.