2015 ONK Masters (by Peter Aukema)

Home Forums Verslagen 2015 ONK Masters (by Peter Aukema)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #560
  Webmaster
  Sleutelmeester

  ONK Masters in Harderwijk (alvast voor de zekerheid, in afwachting van het verslag van Wouter Molenaar).

  Ik heb zelf op vreemd water altijd problemen om potjes te onthouden terwijl ik op het Sneekermeer mij nog wedstrijden van 2 jaar terug kan herinneren. Ik ben dan ook benieuwd hoe Wouter het er over 3 weken vanaf brengt met zijn verslag. Wellicht wordt de schrijfstijl van Ronald Ruiter een heuse hit, en moeten wij als deelnemers het in het vervolg doen met wollige proza in een jargon wat door velen niet te volgen is zonder ook maar 1 vorm van feitenkennis. Gelukkig zijn er nog medezeilers die het wel aan het hart gaat dat de waarheid wordt beschreven vandaar mijn inbreng over het NK master.

  Cees Scheurwater had het weerbericht bekeken en overwoog om maar gewoon thuis te blijven. Cees is eigenlijk niet zo van het hele baan zeilen vertelde hij mij, een kruisrak is voor hem niet anders dan een noodgedwongen kwaad om zijn favoriete voor de windse rak te varen laat staan met weinig wind. Na een paar handige tips van Bas de Waal over hoe een kruisrak te varen bleek Cees een snelle leerling en daarmee de verrassing van het weekend met een tweede plaats op een gelijk aantal punten met lichtweerkoning Thierry van Viersen. De favoriet bij uitstek bleek na een ongemeen spannende strijd met Cees toch de beste te zijn. Met name de start in de laatste wedstrijd van Thierry was indrukwekkend. De ongeduldigen lagen, al wrikkend boven bij het schip op de lijn te wachten op het schot terwijl Thierry als een duveltje uit een doosje op volle snelheid een pikstart maakte die hem van meet af aan de koppositie gaf. Cees heeft gevochten voor wat hij waard was maar werd net 4e wat genoeg was voor Thierry was om kampioen te worden. Thierry wist mij te vertellen dat hij sinds het WK, waar hij 6e werd, niet meer had gezeild. Het zoveelste bewijs dat de saying “trainen is voor de tallentlozen” zomaar kan kloppen.

  Ruurd Baerends was dit jaar de beste bij de Grand Grand Masters. Via de Whats App bedankte hij iedereen voor de support. [Quote] “Ik heb mede zo goed gevaren dankzij jullie” [unquote]. Wat wil jij daar nou mee zeggen Ruurd, dat jij vind dat wij niet kunnen varen ??? Ruurd kennende zal in dit geval bedoeld worden dat hij weet, dat er niemand op het water is die hem zijn suc6 misgunt, wat inderdaad zo is. Volkomen terecht werd Ruurd Baerends na een slow start (25) 4e en beste GGM. Dit terwijl Wouter Molenaar en Chris Frijdal al min of meer hadden bedacht dat zij de titelstrijd met elkaar aan zouden gaan. Niets bleek minder waar… Onze voorzitter in de 101 kwam geen moment in zijn gebruikelijke vorm. Alleen de zaterdagochtendrace leverde hem een goede positie op. Na een mooie pinstart lag Chris hierin geruime tijd 2 maar hij moest na een hevig gevecht met een Wierpol, klaarblijkelijk onder aan zijn roer (tot aan zijn schouder erin ), ook in deze match nog terrein prijs geven op ondergetekende en later nog op Cees Scheurwater. Wouter Molenaar eindigde weliswaar als 2e GGM maar was verre van constant en moest weer eens genoegen nemen met de zoveelste zilveren griffel (10e). Good old Joos Bos werd 3e bij de GGM’s. Deze man staat bekend om zijn (regelmatig te) scherpe starts, als ik het mij zo herinner een stuk of 4 zwarte vlaggen tijdens het WK. Zonder ook maar 1 ocs of bfd werd hij dit jaar 11e in het algemeen klassement.

  Op een 7e plaats en daarmee beste Grand master eindigde Thomas van den Berg. Deze fanatieke zeiler wil nog wel eens last hebben van zijn drang om duels op te zoeken wat regelmatig leidt tot schermutselingen en dus plaatsverlies. Thomas was dit weekend volledig in de Zenmodus, ging geheel uit van eigen kracht en zeilde een gedegen serie waarin hij tijdens de 5e race onder (bijna te) wisselende omstandigheden eerste werd. Vele favorieten starten deze wedstrijd bij het schip maar na een 30 graden shift over zuid zagen zij in de verte Gert van de Woudenberg in de NED3 de boventon al ronden terwijl zij (Bas, Chris, Thierry, Tobias, Bas de Regt, ondergetekende en ook local hero Wobbe de Schiffart) zich amechtig tackend langs de snelvaartbetonning een weg omhoog ploeterden. Thomas trok zich nergens wat van aan en voer tijdens het laatste kruisrak nog even een gat van 200 meter dicht op de NED3 !! In het GM klassement eindigden Ewout Meijer en Bas de Regt vlak achter Thomas. Ewout Meijer kreeg als enige een sneue BFD tijdens de eerste wedstrijd in zijn favoriete omstandigheden en kon zich daarna geen fout meer permitteren, dat was onder de gegeven omstandigheden iets teveel gevraagd. Bas de Regt werd tijdens deze eerste wedstrijd 1e maar kon deze koppositie niet vasthouden gedurende de serie. Wel een knappe 9e plaats voor hem.

  Het evenement was weer perfect georganiseerd door de gastvrije bemanning van WV Randmeer. Met deelnemers uit 4 landen, waaronder beste legend Dirk Seret uit Australie en opvallende verschijning from de USA (Charles Heimler), viel er over de deelname niet te klagen. De Randmeerrace/ONK Masters blijft met 60 deelnemers een van de topwedstrijden van het seizoen. De wedstrijdleiding was in handen van Ab schippers van Het Witte Huis ondersteund door vrijwilligers en standy van WV Randmeer. De samenwerking tussen beide verenigingen met ondersteuning van een jurylid van de KWS uit Sneek bleek een prima combinatie. Tuurlijk valt er hier en daar wel weer wat op te merken maar gezien de zeer wisselende omstandigheden en de, als altijd, gretige starters die onze klasse rijk is toch altijd weer knap om 7 wedstrijd goed weg te zetten. De pompvlag bleef in de tas dit jaar en onder het waakzaam oog van Jurylid Jos Spijkerman ondersteund door Gerko Visser bleef het verdacht rustig met vlaggen tijdens de voor de windse rakken.

  Wat er verder nog te melden valt.
  Opmerkelijke comeback van Laserzeiler Steven Schraffort in de NED39 op een 6e plaats.
  Van Klooster die wederom achter Aukema eindigt
  Tobias die in race 2 met nog 5 bootjes achter zich bij de boventon maar besloot om een broodje kroket bij Greet te gaan halen, dit samen met Rutger die kramp in zijn lange lijf had gekregen van een half uur hurkhouding.
  Probeer niet een stuurboord ervoor langs bij de markante Charles Heimler, Ik had het op moeten nemen. Can he ? – No!! – Really not ?? – No!!! – come on man ??? – No!!!! end of dialogue
  Verfrissend een 12 tal jonge kerels (S) tussen al die ouwe koppen. Zelfs een paar Junioren
  Als er een prijs uitgereikt zou worden voor de kwaliteit van wijn bij verenigingen dan zou wv Randmeer zeker een topnotering krijgen
  Joos Bos helaas het NK moet laten schieten omdat hij een half jaartje Finn gaat zeilen in Thailand. Ach wat jammer voor je Joos.
  Er groeien verschillende soorten wier op de Randmeren, je hebt er grofweg 3 de meest eenvoudige zijn de kranswieren en het fonteinkruid. Voordeel van deze soorten is dat ze aan je roer te onderscheiden zijn na een visuele inspectie. Daarnaast heb ik gemerkt dat er nog een venijniger drijvende soort bestaat in de vorm van kroeshaar op een niet nader te noemen lichaamsdeel. Deze drijft en nestelt zich bij voorkeur tegen je roerblad en onderwaterschip. Gulden regel, je moet niet accepteren dat je niet hard gaat. Altijd je hand erin en graaien maar.

  Tot slot:
  Zoals voorzitter Harold Lensing zei tijdens de prijsuitreiking (die ook nog werd opgeleukt door Olympic star Pieter Jan Postma), “ik ben trots op wat ons kleine cluppie toch maar weer georganiseerd heeft”. Terecht Harold, ik hoop dat de Finnklasse nog vele jaren en ver daarna op de WV Randmeer vertegenwoordigd zal zijn.

  Het was weer top !

  Peter Aukema
  NED 40

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.