2015 Cannes (by Paul Kamphorst)

Home Forums Verslagen 2015 Cannes (by Paul Kamphorst)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #533
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Cannes 2015

  Dit jaar is er nog budget voor het jaarboek van de FCH, dus willen wij graag onze bijdrage leveren. Na zorgvuldig checken zijn we de eerste bijdrage van 2015 op de verslagen site van de onvolprezen FCH site. Dat wordt met harte gedaan.
  Deze keer bestaat de delegatie Nederlanders in Cannes uit Arend en Paul. Vast bezoekers als Jan Zetzema (& familie) kozen voor een gezellig jubileum, Tobias Kirschbaum koos voor de centen, Cees Scheurwater zet het op een lopen de eerste maanden. Enzovoorts.
  De ‘aanloop’ was wat moeilijk, met een langkoorts bed vooraf en op de dag van vertrek een vastgelopen rem van de trailer. Door niets laten wij ons dit weekje prachtig voorjaar zeilen in Zuid Frankrijk ontnemen. Altijd net effe wat verder dan je denkt, na Lyon toch nog 450km. Aangekomen had Paul een van de laatste nog vrijstaande huizen direct aan het strand weten te boeken voor niet te veel. Bleek op een enkele minuut van de haven af te staan.

  Bootje uitpakken door de meting halen en lekker naar buiten. Er staat een heerlijke 15 knopen wind met een zo mogelijk nog mooiere deiging! Dat is heerlijk opknappen na de rit hierheen. Wat is het prachtig om in februari in een prachtige zon, fantastische deining, prima wind in een top omgeving te mogen zeilen. Wie dit overslaat…

  Verder was vlakbij een prima boulangerie met koffie, waarmee we klaar waren om de weervoorspellingen van Joep Strauss te doorgronden.
  De eerste Wilke is gespot van Devoti makelij (vinylester -> polyester), hmm. Interessanter is het om te melden dat de engelsen een pettycrow finn hebben varen. Schijnt gemaakt te zijn op basis van Rita, de onvolprezen Ainslie finn van weleer. De tweede start viel deze man op door een onwaarschijnlijk hoogte die geen snelheid leek te verliezen. Wat gaat dit brengen? Niets is ons ontgaan op technisch vlak, maar je gaat er niet zelf harder van varen.

  Ander nieuws is dat Marie nieuwe vullingen laten zetten en die hebben de test met goed resultaat kunnen doorstaan. Ook daarvoor hoef je dus niet weg te blijven.

  Dinsdagmiddag ging het los met 61 deelnemers aan de start. Knoopje of 5 a 6 wind richting de baai van Antibes. Het lukte om zo scherp te starten dat Paul de pin achter het hele veld zag… van onderaan beginnen. Door het midden in de wind blijven en klappen op de draaiingen helpt behoorlijk om wat mannen in te halen. Zelf idee voor 2e kruisrak en een mooi laatste voor de wind om vier bootjes te verschalken bij de onderboei op weg naar de finish.
  Arend was beter weg en sloeg rechtsaf, dat leek lang goed.. maar pakte anders uit. Minder druk kostte plaatsen. Voor de wind maakt Arend weer plekken goed, die hij toch weer inleverde in een rechts kruisrak.
  2 pot werd onder gelijke omstandigheden gevaren. Start van Paul was beter, maar 2e kruisrak levert hij onnodig wat plaatjes in, die hij voor de wind weer inhaalt. Toch jammer. Arend ging linksaf, maar eindigde niet veel beter dan eerste pot.
  Paul 23, 24
  Arend 44, 42

  Tweede dag gaf Joep weer een mooi beeld van de verwachtingen. Het leek er verdacht veel op dat het een lange dag zou kunnen worden op de kant. Joep kon op knoopniveau aangeven dat het toch echt te koud en de de vele leegstaande gebouwen waren ook niet warm genoeg om een zeewind op te starten. Alles wees op aan algemene aanvaarding van ons lot. In tijden van ‘ je suis charlie’, doorpolderen en democratie, blijkt dat het met zeilen toch echt de wedstrijdleider die bepaald of er wordt gezeild of niet. Dus naar buiten gingen we, om na twee uur rond zoeken naar constante wind weer naar binnen te gaan. Daar aangekomen konden we na drie kwartier half uur weer naar buiten te moeten om de laatste restjes wind te ‘consumeren’. Toen ook die op waren, konden we tevreden huiswaarts keren. Zonder een wedstrijd. Morgen beter.

  En het werd beter. Joep beloofde ons zelfs een mooie 12 knopen, samenspel uit een transmontana en de zeewind (aldus Joep). Wel eens aardig om te horen dat je zelf ook het weer kunt voorspellen, en zelf beter dan windguru.
  Anyway eerste wedstrijd waren nog niet alle knopen paraat, maar met een lopend windje werd de pot gevaren in de baai van Antibes. Tweede pot werd pas echt mooi want toen liet Arend zich van zijn goede kant zien. Rechts in eerste kruisrak had hij snel aansluiting bij de mannen voorin om dat niet meer af te staan. Paul had het minder handig bekeken en veel moeite om aan de wind de plek te houden. Voor de wind kon hij dat ook niet meer goedmaken.
  Na een kort uitstel kwam de windvoorspelling uit en trok de wind aan tot een mooie 13 knopen. Met het fijne bewijs dat ‘oscar’ bij de bovenboei waperde (hoewel ondersteboven…). Heerlijk weer, mooie wind, prima pomprak wat wil je nog meer. Arend was opnieuw super weg en wist ook op de pomprakken de mannen voorin in te halen. Paul moest het hebben van de pomprakjes om de ellende van de kruisrakken goed te maken.
  Arend 42, 8, 7 (overal 24, 99 point)
  Paul 29, 41, 28 (overal 28, 104 point)

  Laatste dag
  Wind was vandaag varierend tot een knoop of 9 maar begon rustig, dus een half uurtje uitstel werd ons op de kant gegund. Weer was al aan het omslaan de zon had plaatsgemaakt voor bewolking en buien kondigde zich aan aan de horizon. Geen reden om niet te varen. Eerste pot was veel winst te halen voor draaiingen in de gaten te houden. Paul had dat dit keer goed in de gaten en vooer in vanaf het begin mee voorin. Tweede ronde was er weinig extra te halen en moest gewoon hard gevaren worden. Arend kon de scherp stijdende lijn niet vasthouden.
  Tweede pot zat er een draaing rechts op de baan, maar was wel omvaren om daar te komen. In de downwind kwam die pas goed door, dus werd dat een reach. Bovenboei ging 50 graden naar rechts, hmm. Uiteindelijk bleef de wind daar wel stabiel. Toen was al duidelijk dat Karpak zijn serie binnen had en vertrok richting haven.
  Voor ons restereerde een derde pot met regenbuien (onthoud stuurboord erin, bakboord eruit {op noordelijk halfrond voor de wereldreizigers}). In het midden zit geen wind, Arend heeft dat uitgevonden. Hij vond het wel mooi en ging richting haven. Paul verloor voor het eerst voor de wind plekken en liet bij de onderboei ook meters liggen.
  In de regen werd het opbinden geblazen. Goed moment om te vertrekken.

  Overal, 61 deelnemers
  1 EST 2 Dennis Karpak
  2 FRA 75 Laurent Hay
  3 ITA 123 Filippo Baldassari
  22 Paul
  34 Arend

  Team Holland

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.