2014 Vrijbuiterweekend (by 100% selachimorpha)

Home Forums Verslagen 2014 Vrijbuiterweekend (by 100% selachimorpha)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #523
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Vrijbuiterweekend 2014

  M’n boeg is nog maar net over de finish van de laatste race van ’t Vrijbuiterweekend of een niet nader te identificeren zeiler draait zich om en schreeuwt: “haha.. jij moet ’t stukje schrijven”. Je kunt het maar op je netvlies hebben… Wel het laatste waar ik op dat moment aan dacht, en zeker geen zin in had.. want wat schrijf je over een evenement waar je met veel tegenzin aan begint, waarin je opziet tegen ellenlange kamelentochten met eilanden onderweg omdat je er simpelweg een hekel aan hebt, en er heel slecht in bent. Gelukkig waren de weersvoorspellingen dusdanig positief dat er nog wel enig spektakel zou kunnen komen. Van golven niet echt sprake maar de aangekondigde vlagen van 20+ knopen maken er wellicht nog iets moois van.
  Tja… wat kan ik melden over de Vrijbuiter. Op vrijdag de intentie om even op te lijnen met een paar zeilers maar de wind liet ons in de steek. Zou voor mij wel handig geweest zijn om een klein beetje aan m’n Loosdrechtvaardigheden te schaven. In het weekend werd dat windtekort voldoende gecompenseerd. Bij vlagen was er voldoende wind.
  Natuurlijk zijn er ook altijd lichtpuntjes en opmerkelijkheden in een loosdrechtweekend..
  De gezelligheid en de hartelijke ontvangst op Het Witte Huis doet al de helft van de weerzin verdwijnen. En eenmaal met zeilers onder elkaar ontstaat vanzelf het competitiegevoel.
  Zo zag ik dat Martijn van Muijden weer eens z’n spullen bij elkaar geraapt heeft en meedeed. Dat is natuurlijk altijd leuk: tenslotte is het jarenlang ons boegbeeld geweest in het Internationale finnzeilen.
  Paul deed niet mee omdat de 963 was uitgeleend aan een jonge hond die meedoet aan de Finn Silver Cup in Hoorn: hij voer zelfs een tweede plek zag ik zojuist. Knap! En tof van Paul.
  Ik heb tot twee keer toe een Finn een bakboordstuurboordontmoeting zien krijgen met een Javelin (denk ik). Opmerkelijk was dat beide Javelins door hun crashtack volliepen met water en ook meteen omsloegen.
  Ik vermoed dat er vier verschillende winnaars geweest zijn in de vier wedstrijden: de uitslagen staan nog niet op de site maar ik gok op Erik, Martijn, Bob en Luuk. Dat maakt een serie toch spannend. En als ik het wel heb, heeft Bob gewonnen. Proficiat.
  Verder bleek één van de verbazende wetmatigheden van de zeilwereld weer opnieuw. Vaar een WK en je hebt nauwelijks gezeik over het schofferen voorrangregels. Vaar de meest onbelangrijke wedstrijd op een modderplas in het midden van Nederland en de stuurboordvarende piraten vliegen je om je oren. Ach, als je het maar belangrijk genoeg maakt, komt dat allemaal vanzelf vermoed ik. Ik zeg chapeaux, drie keer tegen de fanaten met rode waas en een keer tegen de enige van de vier die de moed had om sorry te zeggen.
  De wedstrijdjes waren eigenlijk verrassend leuk. En hoewel een boventonnetje soms wat erg dicht in de rietkraag lag, heeft het comité toch wel de goede banen gekozen. Hier een daar een lekker lang kruisrak, en een mooie lange reach of downwind. Het handboek voor het omzeilen van een eiland moet je mij niet vragen. Daar zijn andere mensen meer geschikt voor, wellicht schrijven die een keer een stukje in het mij onduidelijke redactionele forum op deze site.. want dat heeft vast een doel en kan mij in deze misschien nog helpen? Dus GGM Wouter… een stukje proza over eilandhoppen is vast aan jou besteed?

  Over anderhalve week de internationale Loosdrechtweek. Wie weet doe ik wel mee. Maar er zijn pas 10 zeilers ingeschreven waarmee we voorlopig wel de grootste klasse zijn. Dat is niet veel maar het risico dat ik weer 10de word is aanwezig.. en dan zou ik weer moeten ‘pennen’. Dus ik wacht even met inschrijven tot dat risico is afgewend.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.