2014 Tulpenrace (by Stefan Marechal)

Home Forums Verslagen 2014 Tulpenrace (by Stefan Marechal)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #518
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Sommige hadden al hun krachten kunnen meten tijdens het winterweekend in Nijkerk dit jaar. Maar voor velen was dit de openingswedstrijd van het nieuwe Finn Seizoen. Altijd spannend om te kijken hoe iedereen de winter is doorgekomen, welke nieuwe materialen zijn aangeschaft en of die uren in de sportschool dit jaar wel het verschil gaan maken.
  Zaterdagochtend bij aankomst op het Witte Huis hingen de vlaggen nog slap. Gelukkig eerst nog even rustig opstarten met een paar bakjes koffie.

  Een uurtje later dan gepland konden we dan toch uitvaren voor de eerste start. De wind was nog steeds heel licht uit het westen. De start was bij boei 3 dicht bij het Witte huis en door de windrichting kon er een aardig lang Kruisrak worden gevaren. Flinke draaiingen en druk verschillen zorgden voor vele positiewisselingen. De wedstrijd werd bovenin na het tweede kruisrak afgekort, sommige zeilden voorbij de finishlijn en verloren zo nog plaatsen in de laatste meters. Sander, Robert en Nanne Boot werden 1,2,3. Velen waaronder ik zeilden hopelijk hun aftrek.

  De tweede wedstrijd stond er al iets meer wind uit dezelfde richting. Er viel veel te verliezen en te winnen. Sommige gingen links onder de kant ander kozen de rechter kant van het kruisrak vlak onder de eilanden. Bas en Cees pakten de eerste en tweede plek, Robert werd derde.
  Ik kon na een slecht eerste kruisrak veel goedmaken in het voordewindse rak met behulp van een paar goed getimede gijpjes en kon dit vasthouden in het kruisrak om uiteindelijk als elfde de wederom bovenin afgekort wedstrijd te finishen.

  Zeilen in Loodrecht betekent ook pauze op de kant. Terwijl iedereen van de broodjes kroket of ossenworst genoot werden de licht-weer-zeiltjes vervangen door het zwaardere spul.
  De derde pot van de dag kon gezeild worden met een lekker lopend windje. Er moest serieus gehangen worden en deze keer werd er niet bovenin afgekort. Bas, Paul en Roderick gingen iets te voortvarend van start en hadden een OCS aan hun broek hangen . Luuk werd eerste Sander twee en ik kon in het derde en laatste kruisrak op het laatste moment Thierry en Cees nog net voor de Finish pakken en eindigde als 8ste.

  Dag twee begon al meteen met veel wind maar nu meer vanuit het noord westen . De start was nu pal voor het witte huis.
  Nu werd het leuk. Stevige vlagen, flinke draaiingen en het aloude Loosdrechtste vraagstuk. Ga ik tussen de eilanden door of laat ik ze rechts liggen?
  Elke rak bleek een ander tacktiek de beste. Posities in het veld gingen hard op en neer. Mensen die aan de wind omsloegen. Mensen die voor de wind in een rak van middenin naar de top 3 voeren. Alles was mogelijk voor mij was het elke keer een beetje een gok maar de goeien zaten zoals altijd toch weer vooraan. De vierde pot pakte Bas zijn tweede eerste plek, Sander werd tweede en Bob derde. Ikzelf werd 9de
  De laatste pot liet ik na een middelmatige start het eiland rechts liggen en kwam net achter Sander als 2de bij de ton. Moest echter uitwijken voor Robert, raakte de ton, draaide een rondje en zakte meteen hard terug in het veld. De Voorzitter liet het eiland voordewind links liggen en kwam vooraan weer beneden. En ik kon gelukkig flink wat plekken goed maken op het laatste kruisrak en werd 11 de.

  Uiteindelijk ging de Gouden Tulp naar Sander Willems, tweede werd Robert Thole (en eerste Master) en derde Bob Heineke. Eerste GM werd Paul, GGM Chris Frijdal. en Roderick Cassander was de beste Legend.
  Ondergetekende won (op gelijke punten met Joos Bos) de eer om de virtuele pen in ontvangst te nemen. Dit zodat iedereen hem er kon aan herinneren dat het stukje geschreven moest worden wat dus ook meerdere malen via facebook gebeurde.

  Iedereen kon na afloop weer, met de door Jan Willem in alle vroegte die ochtend opgehaald verse bosjes dubbelknops turbo tulpen, met een voldaan gevoel naar huis.

  Later terugkijkend naar de uitslagen zag ik dat in de top tien maar liefst 5 (als je Cees meerekent) zeilers uit Hellevoet in de top tien zaten. Komt dus allen ook hier trainen!!! Nu weer boot inpakken voor Steinhude komend weekend, waar meer dan 100 Finnetjes aan de start zullen verschijnen.

  Groet,

  Stefan
  NED 86

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.