2014 Cannes (By Paul Kamphorst)

Home Forums Verslagen 2014 Cannes (By Paul Kamphorst)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #517
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Cannes 2014

  Langs verschillende wegen zijn de Nederlanders dit jaar naar Cannes. Jan genoot eerst van een weekje skien in Italie, Arend moest een verse Wilke ophalen in Zwitserland, Robert vloog in en Tobias en ik reden achter elkaar rechtstreeks.
  Best een eind sturen in je eentje, de 1300 km. Beloning zou ernaar zijn werd mij beloofd op de Boerenkoolcup vorig jaar door Bas en Robert. Prima jachthaven annex wieropslag. De ligging is zodanig dat elke dag de slibway vrijgemaakt wordt van wier. Het uitzicht natuurlijk weergaloos over het modaine oord met besneeuwde bergen op de achtergrond. Wedstrijdveld was goed bezet met aansprekende namen en totaal rond de 60 deelnemers. de bijnaam ‘gouden driehoek’ werd eer aangedaan door een prima zonnetje, maar helaas wat weinig/ geen wind.
  Maandag was dan vooral om door de meting komen en kleine reparaties of, in geval van Arend, complete start van lijnen op lengte maken en afstellen van het verse rompje.
  Dinsdag begon met uitstel, maar in tweede helft van de dag toch het water op. Baai van Cannes. Eerste pot met weinig wind. Tweede met een redelijk stabiel windje. Jan en ik besloten als enige bij schip te starten en miste de rommel bij de pin (inclusief de T-bone van een Noor). Door vrije wind en hard werken kwamen we daar nog best goed uit. Robert had meer moeite om de wedstrijden van de lijn te komen en zat nog als eens klem. De eerste pot werd hij na de onderboei nog even overstag geduwd van achteren, dat helpt allemaal niet.
  woensdag werd eerste pot na uitstel in de baai van Antibes gevaren. Wind draaide over de wedstrijd zo ernstig dat eruitschieten wel heel voor de hand lag. Comite dacht er als enige anders over, jammer.
  Tweede pot weer terug naar baai van Cannes, ligt naast elkaar, dus valt erg mee. De wind begon aan te trekken tot een mooie 4 met een heerlijke deining. Eindelijk in de banden om de zaak op gang te houden. Reach en downwind is dan werkelijk een groot plezier. De uurtjes Haringvliet betalen dan echt uit, wat is het heerlijk om de golven af te rammen! Gevolg is wel dat het veld wat normaal al uit elkaar lag nu compleet aan stukken gaat. In de tweede upwind lijkt de wedstrijd al aardig voorbij.
  donderdag opnieuw begin met uitstel. Na een uurtje richting Antibes en na een enkel uitstel dan toch weg. De pot wordt door grote draaiingen en windsterkte verschillen gekenmerkt. Voordewind wordt halve wind. Kruisrak heeft draaiingen van 40 graden. Wederom een pot die het niet waard is om gezeild te worden.
  Laatste dag na een ritueel uitstel toch weer het water op bij Antibes. Eerste pot heeft Jan Zetzema de draaiing van een graadje of dertig aan zien komen en doet het nog het beste van de Ned’s. Aardig is dat de spreader de nieuwe bovenboei wordt. Anyway, uithuilen en opnieuw beginnen in de downwind valt aan de randen nog wel winst te boeken. Verder is het rustig uitzitten, maar Jan vaart een pracht pot. Tweede start was goed bedoeld maar wedstrijd had er wel uitgekunt. Draaiingen tijdens de wedstrijd waren zodanig dat een redelijk verloop niet meer gehaald kon worden. Laatste voor de windserak draait eerst de wind, gevolg is dat bij de onderboei de helft van het veld gelijk aankomt en aan de wind naar de finish moet. 30 boten scheldend en tierend om een boei is best vervelend. Verstierd ook een eerlijke uitkomst die dag, gelukkig kijkt de jury dan niet mee en weet nergens van.
  Al met al een prima locatie, prachtig weer en goede voorzieningen. Helaas wil het comite te graag een grote serie varen ten koste van de kwaliteit, dat is jammer. Zonder meer goed is de prestatie van Jan met een derde plek in zijn leeftijdscategorie! Top!

  Paul
  Ned 27

  Bij nadere bestudering van de resultaten blijkt dat Jan Zetzema geen drie maar zelfs tweede is geworden zijn leeftijdscategorie. van harte, Jan!

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.