2013 Vrijbuiterweekend (by Stressfactor)

Home Forums Verslagen 2013 Vrijbuiterweekend (by Stressfactor)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #446
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Vrijbuiter Weekend 2013

  Na een week of vier niet gevaren te hebben hadden we echt zin in een lekker zeilweekend.
  Na aanvankelijk te hebben ingeschreven in de valk hebben ze me later met wat plak en knip werk met bemanning in de Finn er bij gezet. Voorspelling mooi weer met weinig wind, daar zat de Stressman al een half jaar op te wachten.
  Aangekomen bij de Loosdrechtse plassen was het wel bar weinig. Na veel moeite bij het startschip aangekomen, welke direct het anker hees en terug voer naar GWV de Vrijbuiter.
  Eigenlijk verwachtte niemand meer dat er nog wind zou komen. s ’Middags iets meer wind dan s’ morgens, maar niets + iets meer niets is nog steeds niets en er vertrokken toch een aantal deelnemers naar huis.
  Gelukkig werd ons wachten beloond en konden we in de middag nog starten.

  Wedstrijd 1
  Met een windje 2 bft weg en gelijk maakte Stefan de Vries ( NED 25,met de Olympische boot van Florian Raudaschl) duidelijk wat zijn bedoeling was.
  Keurig op kop met daarachter de NED 2 die met een steekpassje vlak achter de NED 25 uit kwam. Vervolgens een ruim rak van 1 naar 10 ergens tussen de 4 en 5 km vervolgens een tweede steekpassje van de NED 2 door een ander gat te kiezen, hetgeen resulteerde in de koppositie.
  Echt lang duurde dat niet, want een stel hijgende/ gediplomeerde pompeneurs kwamen al ras voorbij schieten.
  De laatste die de NED2 voorbij zou varen was de heer van Vierssen. (881) Dat was ook het moment de stuurman de van de NED 2 zin had om zelf ook te klieren. Na een tijdje de giek hinderlijk boven het hoofd van van Vierssen heen en weer getrokken te hebben gaf deze nette heer geen krimp. Vervolgens een tijdje de giek bijna tegen zijn mast aan laten komen en 2 cm voor dat hij er tegenaan kwam gauw weer weg trekken. Thierry begon eindelijk geïrriteerd om te kijken en toen onze masten elkaar raakten besloten we toch maar uit elkaar te gaan. Th. V. V. omhoog en de NED 2 omlaag en het zal enkele honderden meters verder geweest zijn toen de Ned 2 keurig liggen op koers boei Th v V. bakboord hoorde roepen . Slim mannetje dacht de NED 2 nog mij gauw laten gijpen en dan zelf snel naar de boei, aldus besloot de NED 2 niet te gijpen en de giek behoorlijk voor de mast te varen. Waarvan verwacht werd dat deze situatie niet langer dan 20 meter zou voortduren werd het een kleine 100 meter. We verloren allebei een paar plaatsen.
  Toch houdt de Stressfactor van zeilers met karakter, dit was een koekje van eigen deeg, heerlijk want ook dit hoort bij het spelletje.
  In het kruisrak van 10 naar 13 moest voornamelijk over bakboord gevaren worden en moest er door de deelnemers geanticipeerd worden op de komende draaiing. Robert Thole geloofde heilig op een lift in de bakboord slag en zette de slag hoog in. Hij kwam dan ook als eerste aan gevolgd door de NED 2, Stefan de Vries en Karel van Hellemond. Daarna een onzinnig halve wind/ aan de wind rak naar de finish waarin geen verschuivingen meer plaats vonden.

  De tweede wedstrijd
  Werd vrij laat gestart, eigenlijk op de tijd dat we al aan het bier zijn. Erger nog de wind was toegenomen er moest gehangen worden. Het verschil werd ruime wind gemaakt en bleken de heren de Vries en Thole toegetreden te zijn tot de eredivisie van het pompen weg waren ze.
  De rest was nog wel in het zicht waarbij op viel de NED 101 ( Chris Frijdal ) strak door de hoge wilgen heen voer en onder de startlijn van de Optimisten door te varen, waarbij van Viersen en de Stressfactor de andere kant kozen, onzin dacht Leo Meijaard je kan er gewoon midden doorheen zeilen .
  Van Vierssen haalde nog een truc uit door aan de andere kant van Robinson Crusoé te gaan wat hem nog 2 plekken winst opleverde.
  Uitslag: 1 de Vries, 2e Thole, 3e Frijdal, 4e Jelte Bearends en 5e Bas de Regt.

  Zondagochtend
  Werd duidelijk dat er van het beloofde lichtweer weekend niets terecht kwam en zo konden we vertrekken met weer een Noordenwind ( het hele jaar al) met weer een door de Vrijbuiter bedachte merkwaardige baan.
  Nu was het Jan Jaap Lamme die het slimme mannetje was voor de wind en besloot voor de wind door het Zandgat naar boei 8 te gaan en kwam daar als eerste aan. Jan Jaap voer dit weekend in de NED 809 van Johan Smids op onze club ook bekend als Speedy. Lang duurde de pret niet voor Jan Jaap en zag hij tijdens de wedstrijd de NED 25, de NED 881, de NED 2 en ook nog de NED 968 van Fred Richter langs komen.

  Zondagmiddag
  Na al dat geruk kon er nog wel een potje achteraan, al dacht Leo Meijaard daar anders over en ging naar huis omdat hij doodmoe was volgens zijn eigen verklaring. Van Vierssen zal daar geen last van hebben gehad, maar besloot om een andere reden de laatste wedstrijd vanuit een motorbootje te volgen.
  Het verschil zat hem weer in het ruime rak( wat meestal zo’n 3 km lang was) waarbij Jelte Bearends en Sander Jorissen zich bij de eredivisie voegen niet meer waren in te halen door de rest. Zelf kreeg de NED 2 het aan de stok met Michel Miltenburg ( NED 833) . Vorige jaren was het niet zo’n probleem om Michel in te halen. Michel vond dat ,,dat” maar eens afgelopen moest zijn, want er zit een andere Michel in de boot tegenwoordig. Een stuk sterker en waarschijnlijk ook zwaarder. Na een half uur in het kruisrak en 15 minuten voor de wind was de trukendoos van de NED 2 zo goed als leeg, maar voor de laatste boei had Michel één seconde van onoplettendheid,tsjonge wat zal hij een spijt gehad hebben.
  Uitslag middagwedstrijd 1e Stefan de Vries, 2e Jelte Bearends, 3e Robert Thole, 4e Sander Jorissen en 5e Chris Frijdal.

  Resumé :
  Een zonovergoten weekend met gemiddeld windkracht 3 bft uit het noorden. Een internationaal Finn veld met de Belg Alain Denis die voorwaar niet slecht zeilde en vaak vlak achter de voorhoede zat.
  Vanwege het mooie weer was de plas bomvol met allerhande vaartuigen, waarin vaak mensen zaten die de stuurmanskunst niet machtig waren.
  Dit leidde vrijwel bij alle deelnemers tot meerdere confrontaties. Ben Witkamp had het helemaal gehad met die lui en startte niet meer. Het ergste wat ik heb zien gebeuren was een Splashzeiler die door een grote sloep in de rug gevaren werd en omsloeg.
  Vlet over de Splash heen, aan boord een paar mannen ( waarschijnlijk in de lorum) en een paar vrouwen met in de ene hand een glas witte wijn en de andere hand voor de mond……Oh, wat erg voor dat jongetje….

  Tja, dit soort weekenden hebben ook zo hun charmes.

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.