2013 Open Zweedse (by Paul Kamphorst)

Home Forums Verslagen 2013 Open Zweedse (by Paul Kamphorst)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #447
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Skanor, Zweeds open 2013.

  Een kleine delegatie is afgereisd naar Zweden, 1 om precies te zijn. Het deense moest ik laten schieten, maar kon de zweedse wel meepakken. Dat wel gedaan, Skanor is 30 km van de ferry (travenmunde- trelleborg). Daar hoefde je niet voor te laten. Aankomst midden in de nacht was even zoeken naar de haringen in het doker om de tent op te zetten.
  De volgende ochtend ingeschreven, altijd prettig dat voor EUR 115,- alles is geregeld. Starts, ontbijt, lunch, diner, muntjes voor de douche. Wat je noemt all in. Aan de start 35 deelnemers, met enkele bekende herintreders. Max en Fredrik zijn na London uit de Star gestapt en zijn in de finn actief. Max had al laten zien dat hij goed meekomt met 7 op de EK en 1 op de deense. Fredrik (Loof) had nog geen scores staan in de finn in 2013. Een heuse speaker bij de slipway die het toegestroomde publiek vertelde welke kanonnen zoal het water opgingen.

  Eerste dag mooie golfjes aanlandige wind, dat zag er goed uit. Helaas kakte de wind er over de dag verder uit. Wel zijn drie potten gevaren, maar het comite heeft dan wel lang naar wind gezocht. Met een binnenkomst om 19.00 uur lijkt het haast op werken. De eerste pot ging nog wel, toen de golfjes er nog stonden en met wat vlaagjes nog wel winst was te halen.
  Tweede en derde pot werd het steeds meer in het kruisrak bepaald, waar het voordeel in pot 2 links was en in pot 3 idd rechts. In ieder geval niet waar ik zat, puntjes eten.

  Tweede dag was de wind gedraaid naar zuid/ zuid west. In ieder geval meer wind en bepaald stabieler. Iets boven de pin gestart, tacken en een lange klap met Loof meevaren. Snelheid is nog niet spetterend, maar vaart toch wel een paar tandjes harder. Ben benieuwd hoe dat volgend jaar in Polen gaat op WK master. Eind van het kruisrak lag de man dan toch wel weer voor me.
  Oh ja niet onbelangrijk, oscar hangt de hele dag. Rossen op de downwind met golfjes. Daar moet ik het vandaag wel van hebben, aan de wind laat ik nog wat snelheid liggen. Pot vijf wordt wat ontsiert omdat ik bij de laatste bovenboei een 720 draai, leuke is dan wel dat we alles bij de finish weer hebben rechtgezet (‘niks weggegeven’ sprak iemand eens tegen zijn vriendin…).

  In de middag en nacht steekt de wind behoorlijk op en trekken onweersbuien over. De volgende dag is de regen weg, maar de wind is er nog. Aanlandige wind, dus mooie rollers op de baan. De weerman legt in vloeiend zweeds uit dat de wind 10 – 12 is en in buitjes 13-14 (meter/sec). Beentjes strekken dus en dikker pakkie aan. Deel van het veld houdt het voor gezien en echt te trappellen staan die zweden ook niet. Uiteindelijk is het maar tien minuten varen naar de baan, dus het lukt ieredeen op tijd te komen. Gelukkig kiezen ze ook nu voor een up-down baan en geen driehoek. Het is hard werken naar de bovenboei, af en toe een roller die het voordek schoonspoelt. Kenneth en Bjorn zijn verrassend 1 en 2 bij de bovenboei, beide rechts gestart. Bij de onderboei schijnen de zaken alweer te zijn omgekeerd, daar heb ik dan al geen zicht meer op.
  Tweede potzit ik er beter bij door een scherpere start, dat helpt altijd. Ga zo rond om de tiende plek over de baan, maar richting de finish nog even een radiale 720 gedraaid. De vreet tijd. Laatste potje laat ik schieten, ben afgeserveerd. Ook al lukt niet alles op zo’n dag, ik heb het geweldig naar mijn zin!

  Al in al, Max wordt overduidelijk eerste. Loof heeft weer meegevaren en krijgt het niet kado (wie wel eigenlijk). Drie dagen zeilen met alle windsterktes, prima organisatie, zelfs tractrac was beschikbaar. Maar die milieuvriendeljike milieusticker, hmm.

  Paul
  NED 27

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.