2012 Sluitingswedstrijd bij R.R.&Z.V. Maas en Roer (by Rob de Cocq)

Home Forums Verslagen 2012 Sluitingswedstrijd bij R.R.&Z.V. Maas en Roer (by Rob de Cocq)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #418
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Edit
  Delete post
  Report this post
  Information
  Quote
  Postby Webmaster » Thu Oct 25, 2012 10:15 am
  Elk jaar tijdens de Boerkoolcup komt de vraag; gaan we naar Roermond, naar de sluitingswedstrijden aldaar. Dit jaar is het er dan toch van gekomen, na het verzamelen van de vereiste inentingen en het controleren van de de benodigde reisbescheiden. ’s morgens vroeg om 7.00 uur dan toch de reis aanvaard richting Roermond. Na Nijmegen besluipt mij toch enigszins het gevoel dat ik er een weekend echt even “uit” ga. Hotelletje, dineetje, borreltje, een beetje zeilen kortom; wat hebben we het toch weer slecht.

  Er zouden 6 wedstrijden gevaren worden, dus het inschrijfgeld van €7,- was daarmee dan toch te rechtvaardigen. Het veld Finnen was 18 bootjes groot, met daarbij de gedoodverfde kanshebbers Chiel Barends winnaar van vorig jaar en Chris Frijdal met als gevaarlijke oudsider J.vd H. te D. De laatste had kosten nog moeite gespaard om dit jaar dan toch een prijs in de wacht te slepen, daarom de gehele Olympische set (boot mast en giek) van PJ. Postma ingezet, de boot had nog de trim van de medalrace in Londen (vergelijkbaar weer volgens onze windguru) dus slechts op tijd starten was wat Jan van der Horst te doen stond en de rest zou slechts bijzaak zijn, kortom de stemming bij aankomst was goed maar….. gespannen.

  Helaas konden de wedstrijden van Zaterdag door gebrek aan wind geen doorgang vinden. Het zouden geen Finn zeilwedstrijden zijn, als het toch niet erg gezellig was op de kant, elk klemmetje en touwtje van alle boten zijn weer onder de loep genomen, zo heeft Bas uitgelegd waarom je het eind van de schoot vast aan de spiegel moet zetten. Ja….. jullie willen dit natuurlijk nu ook weten, maar dat is nu eenmaal de consequentie van thuis blijven.

  Zondag startte de dag met mist en geen wind, maar om 11:30 werd toch de uitstel wimpel gestreken en een licht briesje stond toe dat er gezeild ging worden. Er werden drie potjes gezeild waarbij Chris Frijdal en Chiel Barends in de eerste race hun favorieten rol bevestigden, maar duidelijk werd dat er en nieuwe coryfee zich had aangemeld in de vorm van Bas de Regt (deze had denk ik een combi reisje gepland of zich sterk in de data vergist want hij voer al in zijn carnavals outfit als zeerover). Maar gedurende de volgende race maakte hij duidelijk dat hij erg gefocust was en de tweede race dreigde hij zelfs even te winnen ware het niet dat Chris hem daar net van wist af te houden. Een heel goede prestatie daar Chris wegens een te vroege start terug moest, maar dat deert de man schijnbaar niet, als ik me niet vergis kwam hij zelfs al als eerste bij de “boventon” dit geeft ook wel aan dat de condities van de baan een beetje tricky waren.

  Ook in de laatste race waren het Chris en Bas die de lakens uitdeelde, maar Chiel onderstreepte zijn rol als kanshebber door uiterst sneaky en geconcentreerd op de finish nog even twee bootjes te pakken. Hij finishte daarmee als vierde terwijl hij bij de eerste boei nog DFL (Dead Fucking Last) lag. Hiermee stelde hij zijn overall 3e plaats veilig. De tweede overall prijs ging naar Bas de Regt met als terechte winnaar de NED 101 van Chris Frijdal.

  Beste lezer uit de toon van dit stukje is al duidelijk gemaakt dat dit weekend meer was als een prestatiegericht zeilevenement. Nee, van het begin af aan was het duidelijk dat het Bourgondische karakter van de streek zijn stempel op het evenement zou drukken, en dat is meer dan gelukt, te meer daar de diverse zeilers hun echtgenoten, vriendinnen (of vriend) mee hadden genomen. ’s Avonds heeft R.R.& Z.V. Maas en Roer in haar restaurant ons een perfecte maaltijd voor geschoteld. Dergelijke buffetten zijn naar mijn menig (te) vaak erg voorspelbaar en plichtmatig maar hier niet, er was echt gekookt!

  Het wedstrijd comité slaagde erin goede banen uit te leggen, dit verwachten wij zeilers als vanzelfsprekend, maar in praktijk is dit niet altijd even eenvoudig. De grootte van de plas, beter gezegd het gebrek aan ruimte is er de oorzaak van dat er toch gebruik gemaakt moet worden van enige “local rules”. Als tip (zeker niet als kritische noot) zou ik het comité aanraden bij een volgend evenement, waar buitenstaanders aan mee doen, even een “skippers meeting” te houden en hierbij wat dieper op de lokale situatie in te gaan, zoals daar zijn de gecombineerde start/finish lijn en de start procedure die toch wat afwijkt van wat gebruikelijk is. Nogmaals, geen kritiek want iedereen heeft gezien dat het wedstrijd comité haar stinkende best gedaan heeft en er een goed evenement gemaakt heeft. Ook de mensen van de reddingsbrigade die trouw beide dagen de wacht hebben gehouden verdienen zeker genoemd en bedankt te worden.

  Vervolgens aan de thuisblijvers, de twijfelaars, zeilers die dit jaar voor het eerst deelnamen, laten we er volgend jaar weer zijn, zodat dit evenement in het rijtje gaat passen : Tulpen race, Paasei, Finnale en Boerenkool Cup. Allemaal evenenten die gekend zijn om hun eigen karakter en een organisatie die er steeds weer in slaagt ons een top weekend te geven.

  Rob de Cocq,
  NED 6.

  Uitslagen :

  1. NED 101, Chris Frijdal
  2. NED 888, Bas de Regt
  3. NED 88, Chiel Barends
  4. NED 748, Fons van Gent
  5. NED 48, Boudewijn Kortbeek
  6. NED 946, Robert Jan Noordhof
  7. NED 1, Jan van der Horst
  8. NED 38, Olaf van Heusden
  9. NED 4, Ruurd Baerends
  10. NED 6, Rob de Cocq
  11. GER 122, Michael Pabst
  12. NED 771, Ronald de Haan
  13. NED 93, Gelmus Peeters
  14. NED 9, Jobs Isselmann
  15. NED 45, Bas Weijman
  16. GER 465, Jörg Nolden
  17. NED 26, Peter van Veen
  17. NED 944, Guus Raijmakers

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.