2011 Sneekweek (by Ronald Ruiter)

Home Forums Verslagen 2011 Sneekweek (by Ronald Ruiter)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #403
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Sneekweek 2011
   
  Als je aan de Sneekweek denkt, dan komen natuurlijk beelden naar boven van een stralende zon, een matig windje, fanatiek zeilen, maar vooral ook heerlijk met het sloepje, rubberbootje of pontje naar de borrel op het starteiland! Helaas kon de versie van 2011 in de verste verte niet aan dit beeld voldoen. Er was regen, veel regen. Er was wind, heel veel wind, dus het weer was allesbehalve Sneekweek waardig.
   
  Toch begon het vrijdagavond met mooi weer. Naar aanleiding van de wat te nadrukkelijke aanwezigheid van vorig jaar, had de Nijkerkse delegatie besloten de Vlootschouw dit jaar over te slaan, waardoor de Finn daar dit jaar ontbrak We zijn benieuwd wie deze handschoen volgend jaar oppakt.
   
  Zaterdag was er een kleine 3 bft en kon de lange baan afgewerkt worden. Een prachtige upwind/downwind spaghetti baan zorgde voor een spannende wedstrijd. Gert van der Heijden liet direct zien dat er echt niet alleen met veel wind rekening met hem moest worden gehouden. Hij werd eerste net voor ondergetekende. (dat “net” is vooral relatief ten opzichte van het verschil op de dagen hierna!)
   
  De tweede dag was direct heftig. Met minimaal5 bft en vlagen tot ver daarboven, winddraaiingen en wat buien, zag het er heel anders uit dan de dag ervoor. Zelf had ik weer een Sneekweek onwaardige ervaring. Normaal heb je daar koppijn van de avond ervoor, maar nu zorgde mijn giek daar spontaan voor. Gelukkig kon ik na een snelle poetsbeurt van mijn boot toch nog van start. Gert was sportief en liet ons op het eerste voordewindse rak allemaal passeren. Hij peilde even de diepte van het Sneekermeer en we weten nu zeker dat het niet dieper is dan een meter of 6. Maar ook Gert zijn sportiviteit kent zijn grenzen, want langzaamaan haalde hij iedereen weer in, om ook in het voorlaatste rak Sjouke Sipkema en Jan van der Horst nog voorbij te gaan. Gert dus weer eerste, Sjouke en Jan kwamen bijna gelijk over de streep, maar Sjouke was net iets eerder en werd dus tweede.
   
  Maandag was echt een dag om binnen te blijven. Een wind die niet onder de 6 bft kwam, enorme vlagen, extreme draaiingen en veel, heel veel regen. Waarschijnlijk wilde de organisatie perse starten, omdat ze ook de vooruitzichten voor de rest van de week kenden, maar het was eigenlijk onverantwoord. Uiteindelijk zijn dan ook maar 9 van de 40 klassen gefinished. Het was een waar slagveld! Bij sommige boeien lagen er meer boten om, dan dat er nog overeind lagen. Er kwamen 11 Finnen binnen met uiteraard Gert op kop. Jan van der Horst zeilde ontzettend goed met een heel speciaal WB zeiltje. Hij ontpopte zich echt als een zwaar weer specialist!
   
  Dinsdag was een wachtdag. Wij zouden al later starten, omdat de niet gefinishte klassen van de vorige dag eerst hun inhaalwedstrijd moesten starten. Maar bij de lunch was het ons al wel duidelijk dat er niet gestart zou worden. Dus dat werd een heel gezellige middag, waarbij het buiten naborrelen werd ingeruild door binnen voorborrelen. Ach en zo hebben wij ons ook weer soepel aangepast aan de omstandigheden. Overigens was het weer dinsdag beter dan maandag, dus we hadden kunnen zeilen. Toch waren er weinig klachten te horen!
   
  Woensdag zijn we dan toch weer van start gegaan. Het werd weliswaar wat later door inhaalwedstrijden van de overige klassen, maar we konden los. Om het verhaal leuk te houden: Gert werd eerste. Daarachter lagen Tim van Rootselaar met Rob de Cocq. Die voeren al de hele wedstrijd heel sterk. Helaas vergisten zij zich in de finish, waardoor Jan er nog tussen kon kruipen. Rob herstelde zich het best van de twee en werd derde. Tim dus vierde.
   
  De laatste dag was het afwachten of we gingen starten. Er was in eerste instantie teveel wind, maar uiteindelijk mochten we toch van start. Gelukkig kwam iedereen net op tijd voor de start. Het was een mooie laatste wedstrijd. Gert werd weer eerste. Jan en Sjouke vochten weer om de tweede plek. Sjouke won die strijd, maar Jan zijn tweede plek overall kwam niet meer in gevaar. De uitslag: 1 Gert van der Heijden, 2 Jan van der Horst, 3 Sjouke Sipkema, 4 Klaas Bood, 5 Ronald Ruiter.
   
  De Finn deed voor de tweede keer mee na een groot aantal jaren aanwezigheid. Vorig jaar waren er al 18 deelnemers, maar nu lagen we met 29 deelnemers aan de start! We startten nu (vorig jaar niet) voor de O-jollen en hadden daardoor alleen de Laser (Masters) en de Flash voor ons. Dat is echt de beste start die we ons konden wensen. De banen waren weer super: veel upwind/downwind en de sfeer was ondanks het K….weer nog steeds opperbest.
   
  Kortom, doe volgend jaar allemaal weer mee! Het is dan zeker mooi weer met een prachtige wind!

  NED67

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.