2010 Sneekweek (by Ronald Ruiter)

Home Forums Verslagen 2010 Sneekweek (by Ronald Ruiter)

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • Auteur
  Berichten
 • #382
  Webmaster
  Sleutelmeester

  Sneekweek 2010

  De Sneekweek 2010 was een groot succes! Een mooi veld met mooie banen, die voor een verrassend groot deel gewoon upwind-downwind waren. Kortom zeer zeker voor herhaling vatbaar.

  Met 18 boten aan de start waren we niet de grootste klasse, maar als je bijna 10 jaar bent weggeweest van de Sneekweek, hoeven we ons daar niet voor te schamen. Ook waren we aanwezig bij de opening van de Sneekweek doordat Klaas Bood bereid was mee te doen aan de vlootschouw. Dit was voor een aantal het meest succesvolle onderdeel van de Sneekweek, maar wij twijfelen of de organisatie van de Sneekweek het daar mee eens is. Na wat discussie over de nogal nadrukkelijke aanwezigheid van het begeleidende scheepje en het feit dat twee andere Finnzeilers de wachttijd voordat de vlootschouw begon, gebruikten om alvast een paar oefenrakjes te maken in de havenkom, kon de Sneekweek echt van start. Wij zijn ervan overtuigd dat ook de CvdK onze aanwezigheid bijzonder op prijs heeft gesteld.

  Van tevoren hadden we de organisatie nadrukkelijk verzocht om niet net na het 55 boten tellende O-jollenveld te hoeven starten. Maar helaas, het boekje was al gedrukt en dan kan er natuurlijk niets meer gewijzigd worden….. We kunnen wel stellen dat deze startvolgorde er niet voor heeft gezorgd dat de O-jol Klasse snel toenadering tot ons zal zoeken, behalve dan om de scheldpartijen nog eens voort te zetten. Het is niet netjes om het hier zo zwart op wit te zetten, maar wat zitten daar een ongelofelijk onsportieve, gefrustreerde kerels tussen. Dit is natuurlijk de minderheid, maar dat is op 55 boten nog altijd een flink aantal hindernissen op weg naar de finish.

  Gelukkig hebben we met de O-jollen ook gelijk het enige minpunt van de Sneekweek genoemd. De starts lagen er goed in, de banen waren geweldig en met uitzondering van één ingekorte baan, door het (zeer plaatselijk) wegvallen van de wind, hebben we alle dagen de lange baan kunnen varen. Ook viel op dat het veld ten opzichte van andere klassen behoorlijk dicht bij elkaar bleef.

  En dan over de resultaten: de eerste twee dagen was Hero Mulder oppermachtig. Met twee eentjes stond hij fier bovenaan de lijst. Maar om overall te winnen, moet je vaker meedoen dan twee keer en de toppositie werd na het weekend dan ook snel overgenomen door Roel van Olst, die uiteindelijk met drie eentjes en drie tweede plekken ruim eerste werd. En hoewel de uitslagen dit niet doen vermoeden, was het vaak ongekend spannend en kwamen er veel Finnen vaak zeer dicht op elkaar over de finish. Jan Zetzema kwam de laatste drie dagen nog even laten zien dat hij eigenlijk recht had op de tweede plek door maar liefst drie keer op rij deze positie op te eisen, maar dat was uiteindelijk toch niet genoeg om een zeer snel en stabiel varende Jan van der Horst van die second best positie af te houden.

  Opmerkelijk was ook race vier. Daarin voer Sjouke Sipkema verschrikkelijk hard bij iedereen weg. Het waaide behoorlijk (ca 17 knopen) en aan de wind hield niemand hem bij. Zeer zuur voor Sjouke werd hij door een vervelende winddraaiing (weer die O-jollen….?!) verrast en ging hij naar loef op zijn kant. Zijn mast zoog zich vast in de modder en helaas was daarmee zijn wedstrijd voorbij. Gelukkig geen schade, dus hij was er de dagen erna gewoon weer bij.

  De prijsuitreiking en het eindfeest zijn ook echt de moeite waard. De Ned 903 en de Ned 67 waren al op weg (zonder hun boten) om Roel toe te juichen terwijl hij zijn prijs in ontvangst kwam nemen, maar daar waar de Ned 67 de hele week zonder problemen aan boord was gebleven, had hij duidelijk meer moeite om op het starteiland te blijven staan. En druipend van het Sneekermeerwater ontstond een kleine discussie met de sportieve mannen bij de ingang van de feesttent (qua postuur prima zwaar weer-Finnzeilers, trouwens). Hierdoor hebben wij van buiten de tent nog net gehoord dat Roel de prijs kreeg uitgereikt. Dus daarom nog maar via deze onpersoonlijke weg: “Roel van harte gefeliciteerd, je was een zeer terechte winnaar!”

  Om er niet een nog langer verhaal van te maken: de Sneekweek is zeer voor herhaling vatbaar! En we hebben nu al de toezegging van de organisatie dat we volgend jaar vóór de O-jollen mogen starten. Dus hou alvast de eerste volle week van augustus vrij en kom naar het Sneekermeer!

1 berichten bekijken (van 1 totaal)
 • U moet ingelogd zijn om op dit onderwerp te kunnen reageren.